Jaké chyby nedělat při pěstování okurek, aby plody nezhořkly a bylo jich velké množství

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 03.07.2023 05:00
okurek

Vlastní zelenina je vždy nejlepší, choťově výrazná, plná vitamínů a bez pesticidů. Aby však úroda okurek byla opravdu bohatá, bude potřeba, abyste se při pěstování vyhýbali určitým chybám.

Okurky patří k oblíbené zelenině, kterou si můžeme dopřát do salátů, ale také do limonád. Navíc nás příjemně osvěží, protože obsahují značné množství vody. Ať už je máte rádi jakkoli, jedno zůstává neměnné, a to je, abyste se při jejich pěstování vyhýbali chybám, které vedou ke snížené úrodě, hořkosti plodů nebo hnilobám. 

Okurky zaléváte příliš

Při zalévání okurek je potřeba myslet na to, abyste je nezalévali příliš. Vyhovuje jim méně často, ale za to vydatně. V takových podmínkách se jejich kořenový systém rozrůstá. Zní to možná zvláštně, ale je tomu tak. Dále pak je také vhodné, abyste pleli plevel kolem okurek. Pokud to neuděláte, plevel bude brát okurkám vláhu, ale také živiny. Vhodné také bude, abyste čas od času půdu kolem okurek mírně prokypřili. Kořeny budou mít dostatek kyslíku pro jejich správný vývoj. Nekypřete příliš do hloubky. Bohatě postačí, když bude kyprá pouze horní vrstva zeminy, to je přibližně pět centimetrů. 

okurek

Nedostatek živin

Jakmile začnou okurky kvést, můžete jim dopřát ledek, ale také dusíkaté hnojivo, a to nejlépe ve formě zálivky. Jakmile se začnou tvořit plody, dopřejte okurkám hnojivo s obsahem draslíku, fosforu, vápníku a další. Ideální bude zákvas ze slepičího trusu. Jeho příprava však trvá deset dnů, proto s ním začněte již s předstihem. Přesný postup, jak připravit hnojivo ze slepičího trusu, jsme pro vás připravili v nedávném článku. A pokud budou mít rostliny okurek dostatek živin, budou se také lépe bránit chorobám, ale i plísním.

Špatný čas zalévání

Určitě nikdy nezalévejte okurky v poledne, kdy nejvíce svítí slunce. Nejenže by se voda rychle vypařila, ale také byste mohli popálit kořeny nebo listy. Obecně platí pravidlo, že by se mělo zalévat večer, a to dvě konve na metr čtvereční. Nikdy však okurku nezalévejte na list, ale pouze na zeminu, abyste nepodpořili vznik plísní. Navíc vyrovnaná zálivka je velice důležitá. Díky ní zabráníte hořknutí plodů. Jaké další vlivy způsobují hořknutí? Hořknout mohou, pokud v jejich blízkosti pěstujete okrasné tykve, ale také, pokud jsou velké změny teplot či jsou plody přezrálé. 

Mohlo by Vás zajímat

Parní lokomotiva
publikováno 23. 2. 2024 autor Petr Dostál

První cestovní kancelář? Už v roce 1841 proběhla první organizovaná výprava s cestovní kanceláří

Bramborová polévka
publikováno 21. 2. 2024 autor Petra Seibertová

Připravte si poctivou bramboračku, která voní česnekem, zahřeje a pochutnáte si

Vaření
publikováno 20. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Rychlý oběd: Několik levných inspirací na celý pracovní týden

zavřít reklamu
×
Reklama