Kde rostou houby a jak je zpracovat, aby vydržely celou zimu

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 11.08.2023 05:00
houby

Pravá houbařská sezona již začala. Pokud tedy přemýšlíte, kde byste mohli najít houby, rádi vám prozradíme pár informací, dle kterých to spolehlivě poznáte.

Procházka lesem, relax a odpočinek, tak mnoho z nás vnímá sběr hub. Ještě ke všemu, když domů přineseme koš plný krásných a zdravých hřibů, máme radost dvojnásobnou. Jak ale spolehlivě poznat místa, kde rostou houby? A jak je vlastně zpracovat, abychom si je mohli vychutnat i v zimním období? 

Kde rostou houby

Je známo, že houby ke svému růstu potřebují dostatek vlhkosti. Pokud je ale dané místo dlouhodobě suché, tak i přes deště, které panovaly, houby růst nemusí. Nejvhodnější tedy bude, pokud budete sledovat srážkové mapy ČR. V takovém případě můžete jednoduše posoudit, kde se srážky vyskytují nejvíce, kde bude nejvyšší vlhkost půdy. Co se týká jednotlivých druhů hub, tak například hřib smrkový najdeme především v blízkosti smrků, avšak narazit na něj můžeme i pod borovicemi, ale i pod buky. Hřiba koloděje společně s hřibem dubovým najdete v listnatých lesích. 

hřiby

Hřiba kováře hledejte v jehličnatých, ale i listnatých lesích pod buky, duby a smrky. Klouzka, který je mimochodem vynikající ve sladkokyselém nálevu, najdete pod borovicemi na cestách u lesa či na krajích lesa. Ryzce smrkového zase ve smrčinách a lišku obecnou v listnatých i jehličnatých lesích, nejčastěji však v okolí mechu či borůvčí. Co se týká aktuálního místa, kde rostou, vysoký výskyt byl zaznamenán ve Středočeském kraji v Nymburku, zde narazíte nejvíce na hřiby. Dále pak v Jihočeském kraji v Písku, Ústeckém kraji v Děčíně a na Moravě u obce Rusava. 

Jak zpracovat houby

Začneme tedy sušením. Jedná se o nejčastěji používanou metodu, díky které houby uchováte na dlouhou dobu. Po usušení je však potřeba, abyste houby zavřeli do vzduchotěsné nádoby. Pokud se vám doma objevují moli, doporučujeme, abyste do spíže k nádobám plných hub umístili bobkové listy. Sušení doporučujeme provádět v sušičce na ovoce, neboť takové sušení je vždy zdařilé. Pokud sušičku nemáte, nesušte houby na plechu, raději je navlečte na nit a zavěste je například do spíže nebo na půdu. Houby, které nakrájíte na tenké plátky, můžete také sušit v troubě na co nejnižší teplotu. To však trvá alespoň deset hodin. 

sušení hub

Dalším způsobem je mražení. Houby pořádně očistěte, nakrájejte na plátky a umístěte je do plastové nádoby, aby nenačichly další potraviny. Pokud máte rádi řízky, houby můžete nakrájet na silnější plátky, naskládat na sebe do krabiček a uložit do mrazáku. Houby je však dobré před zamrazením opláchnout, nechat usušit na sítu a poté umístit do mrazáku.

Prosolené houby

Vyzkoušet můžete také prosolené houby. Stačí je řádně očistit, nakrájet na plátky a nechat zavadnout. Poté bude důležité dodržet poměr hub a soli. Na jedno kilo hub použijeme 200 gramů soli. Zavadnuté houby pořádně prosolíme a umístíme je do vyvařených sklenic. Dávejte si pozor, aby se houby nepolámaly. Sklenice skladujeme v temnu a chladu. Je třeba však upozornit, abyste používali pouze tvrdé houby, například hřiby či křemenáče. Tímto způsobem konzervované houby před použitím propláchněte vodou a použijte je do polévky či na omáčku. 

       

Mohlo by Vás zajímat

Stezka v oblacích
publikováno 25. 2. 2024 autor Petr Dostál

Stezky korunami stromů nabízejí skvělou zábavu i adrenalin i v zimě

Kuchyň
publikováno 22. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Jak odstranit mastnotu a mastný prach v kuchyni? S ověřenými triky to bude jednoduché a rychlé

Křečové žíly
publikováno 21. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Zbavte se křečových žil, bolestí a zánětu přírodní cestou. Vyzkoušejte tipy a rady babky bylinkářky

zavřít reklamu
×
Reklama