Ideální čas pro založení kompostu: Jak na to, co na něj nepatří a jak o něj pečovat

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 02.09.2023 08:15
kompost

Pokud jste si na zahradě ještě nestihli založit kompost, pozdní léto nabízí skvělou příležitost k jeho vytvoření. Jaké materiály je nejlepší na kompost využít?

Na zahradě je spousta organického materiálu, který můžete pro tyto účely využít. Například spadané listí, posekaná tráva, natě ze zeleniny, ovoce spadené na zem, větvičky a větve z ovocných stromů, které zůstaly po letním prořezu a další materiál. Kvalitní kompost je základním předpokladem vysokých výnosů i kvality pěstovaných plodů. Jak tedy na jeho správné založení?

Stručný návod na založení kompostu

Založení kompostu není nijak složité, buď k tomuto účelu poslouží kompostér nebo odlehlé místo na zahradě, ideálně ve tvaru čtverce 2 x 2 metry, které ohraničíte cihlami nebo prkny. Půdu zryjte a odstraňte plevel. Poté můžete začít vrstvit organický materiál, ten by měl být vždy vlhký, nikoli však promáčený. Poté zasypte hlínou (měla by objemem tvořit 1/3 organických zbytků). Tento postup opakujte několikrát, kompost si bude v průběhu času takzvaně sedat a bude dostatek místa pro vytvoření dalších vrstev.

bramborové slupky

Co přidávat na kompost

Vhodné materiály pro založení kompostu jsou organické materiály z kuchyně - skořápky z vajec, kávová sedlina, bramborové slupky, čajové sáčky, odpad ze zpracovaného ovoce a zeleniny. Skořápky rozdrťte, další materiál nasekejte nadrobno, aby se mohl rychleji rozkládat. Ze zahrady využijete veškerý odpad, napadané listí (nesmí mít plíseň), posekaná tráva (bez plevelů), rozdrcené větve a větvičky, odpad, který vám zůstane po stříhání listů trvalek nebo sklizni zeleniny.

Péče o kompost

Organický materiál s hlínou pravidelně přehazujte, urychlíte tak rozklad. V suchém počasí prolévejte, průběžně prokypřujte vidlemi. Vyzrálý kompost můžete očekávat za 3 až 18 měsíců -  podle použitého materiálu. A co na kompost nepatří? Zásadně na něj nepatří cokoli mastného z kuchyně, plevely, plasty, sklo, kameny, listy ze stromů obsahující plíseň, shnilé ovoce.

Mohlo by Vás zajímat

Bramborová polévka
publikováno 21. 2. 2024 autor Petra Seibertová

Připravte si poctivou bramboračku, která voní česnekem, zahřeje a pochutnáte si

BMW X5
publikováno 26. 2. 2024 autor Petr Dostál

Nové automobily jsou čím dál méně vhodné pro evropské silnice

Rybíz
publikováno 23. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Jak na správnou výsadbu rybízu: Postupujte podle druhu, abyste se těšili z bohaté úrody

zavřít reklamu
×
Reklama