Jak aktuálně správně zaštípnout papriky, aby nedozrálé plody stihly dozrát

autor Nikola Klementová publikováno 04.09.2023 06:45
paprika

Papriky se stále sbírají, ale pokud jich máte na záhonech více a mnohé jsou ještě malé a nedozrálé, pomozte jim zaštípnutím rostliny a květů. Jak správně tento krok učinit?

Myslíme si, že letošní úroda paprik je zdařilá. Stejně tak úroda okurek a rajčat. I když bylo léto poměrně teplé, určitě najdete na rostlinách paprik malé a nedozrálé plody, které byste rádi nechali dospět. Bohužel papriky jsou známé tím, že preferují slunce a teplo, aby mohly dozrát. Nízké noční a ranní teploty jim nesvědčí. Jak tedy docílit toho, aby se papriky vyvinuli do požadované velikosti?

Květy na paprikách musí pryč

Nejvíce paprikám ulehčíte, pokud jim odštípnete květy. Rostlina pak nebude muset soustředit sílu na tvorbu nových plodů, ale naopak bude soustředit sílu a dodá živiny již dozrávajícím plodům. Doporučujeme tedy vyštípnout veškeré květy. Pokud máte papriky ve skleníku, několik květů můžete ponechat a vyzkoušet, zda ještě papriky dozrají. Avšak minulý rok jsme tento krok vyzkoušeli a bohužel bez úspěchu. Snažte se tedy raději o to, aby byly živiny odváděny již dozrávajícím plodům. Ještě bychom rádi dodali, že tento krok je vhodné provést i u okurek a rajčat.

papriky

Pokud máte rostliny obsypané nedozrálými plody, popřemýšlejte, zda ty nejmenší bez milosti chcete otrhat. Stejně jako květy, tak i papriky svůj boj s podzimním časem prohrávají. Upřednostněte střední a větší plody, aby stihly dozrát do úplné krásy. 

Jak správně postupovat při vyštipování

Nejlépe uděláte, pokud k vyštipování květů a malých plodů použijete prsty. Jednoduše a opatrně je vylomte. Můžete také použít dokonale vydezinfikované nůžky, kterými květy ustřihnete. Tento krok je maximálně jednoduchý. Dbejte však na čisté náčiní či ruce. 

papriky

Na závěr bychom rádi zmínili, jak moc jsou papriky zdravé. Věděli jste, že červená paprika obsahuje více vitamínu C, K a A než paprika žlutá či zelená? Mimo zmíněných vitamínů obsahuje také hořčík, železo, vápník, rutin, vlákninu, draslík a fosfor. Žlutá paprika obsahuje značné množství vitamínu E a B, ale také samozřejmě vitamín C, A, K, vlákninu, lutein a zeaxanthin, který patří mezi významné antioxidanty. Zelená paprika, stejně jako každá jiná zelenina zelené barvy, obsahuje kyselinu listovou, vitamín B (především pak vitamin B9, díky kterému vyniká) C, A, K, E, draslík, železo, vápník a hořčík.

Mohlo by Vás zajímat

cestování se psem
publikováno 17. 2. 2024 autor Petr Dostál

Karavaning se čtyřnohým kamarádem

Bedřichov
publikováno 18. 2. 2024 autor Petr Dostál

Bedřichov spustil nový informační systém pro řidiče

sedmikrásky
publikováno 19. 2. 2024 autor Petra Seibertová

Květiny podle znamení zvěrokruhu: Která z nich je ideální přímo pro vás?

zavřít reklamu
×
Reklama