Hřib smrkový patří mezi poklady každého houbaře: Kde roste a kde ho aktuálně najít

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 27.09.2023 06:30
hřib smrkový

Rostou? Ano, houby opravdu rostou, ale určitě ne na celém území České republiky. A kde tedy rostou, abychom si mohli dopřát krále hřibů neboli hřiba smrkového?

Češi milují houbaření. Jakmile nastane správné období pro sběr hub, lidé berou koše, nožíky a vyráží plní sil do lesů. Někteří sbírají houby celoročně, jiní zase pouze na podzim, kdy roste spoustu lahodných a známých hřibů. Například zmíněný hřib smrkový. Kde na něj aktuálně můžeme narazit, abychom si ho mohli vychutnat například ve smaženici?

Kdy a kde roste hřib smrkový

Hřiby smrkové můžeme sbírat přibližně od počátku letních prázdnin až do pozdního podzimu. Zatímco jeho příbuzné, hřiby dubové, můžeme sbírat během května přibližně do konce září. A jak již název napovídá, hřib smrkový najdeme především ve smrčinách. Rozhodně bychom se neměli zaměřovat pouze na tato místa, neboť mohou růst i pod borovicemi. 

Hřib smrkový

Dokonce je můžete najít také pod buky, břízami či ve smíšených lesích. A pokud na něj narazíte, neváhejte se pořádně rozhlédnout, protože ve většině případů roste ve skupinách. Kde hřib smrkový můžeme najít? Aktuálně byl jeho růst zaznamenán ve Středočeském kraji v lesích Kolína, Jihočeský kraj Tábor, Středočeský kraj Beroun.    

Jak s hřibem smrkovým kouzlit v kuchyni

S hřibem smrkovým lze v kuchyni kouzlit na mnoho způsobů. Vynikající je obalený v trojobalu a usmažený. Jedná se sice o dobrotu, ale jelikož mají houby vysoce absorpční schopnosti, nasáknou do sebe spoustu oleje. Proto se v takovém případě řadí mezi kalorickou bombu, i když patří mezi nízkokalorické potraviny. Zkuste si z něj raději připravit ravioly, koláč, rizoto, nákyp či jej naložte do octa, připravte polévku nebo vynikající omáčku. Možností je opravdu mnoho. 

Houbové rizoto

Ještě ale malá zmínka pro ty, kteří na houby běžně nechodí, ale rádi by tuto houbu v lese poznali. Když je hřib malý, má bělavý klobouk, který postupně hnědne a mění své odstíny hnědé. Klobouk je většinou šest až patnáct centimetrů široký, ale také hladký až lehce oslizlý. Třeň je nejdříve bílá, ale postupně získává nahnědlé odstíny, především pak pod kloboukem. Rourky jsou pod kloboukem nejdříve bělavé, ale postupně žloutnou. 

Mohlo by Vás zajímat

Bramborová polévka
publikováno 21. 2. 2024 autor Petra Seibertová

Připravte si poctivou bramboračku, která voní česnekem, zahřeje a pochutnáte si

Levandule
publikováno 23. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Jakou levanduli vybrat pro vaši zahradu, aby se jí dařilo a potěšila vás tvarem i květy

Knoflíková kapradina
publikováno 19. 2. 2024 autor Petr Dostál

Knoflíková kapradina: Jak ji pěstovat, aby zdobila domácnost?

zavřít reklamu
×
Reklama