Kdo by neměl rád pomeranče? Jsou sladké, kyselé, a především lahodně šťavnaté. Většinou je pojídáme v zimě, abychom tělu doplnili vitamín C, ale i B. V létě si je zase dopřejeme do letních šťáv či drinků na osvěžení. Jenže vždy, ať už v zimě nebo v létě, pomeranč oloupeme a kůru vyhodíme. Přemýšleli jste někdy nad tím, že byste ji nějakým způsobem využili? Máme pro vás několik tipů, jak tento oranžový poklad využít.
Netradiční využití
Pomerančovou kůru lze využít na eliminování zápachu v lednici, který umí být pořádně nepříjemný. Není divu – když se propojí veškeré vůně z potravin, vzniká opravdu nepříjemný odér. Avšak není potřeba si některé potraviny odpírat nebo je ukládat do mrazáku – dokonale poslouží kůra a jedlá soda. Jakmile oloupete pomeranč, stačí, když jej natrháte nebo nakrájíte na malé kostičky, promícháte s jedlou sodou a uložíte do lednice.
Kůru také lze využít pro eliminování zápachu z bot. Především pak z těch, ve kterých trávíte více času. Buď zajdete do obchodu a koupíte nějaké chemické deodoranty, kterými boty nastříkáte, anebo využijete sílu pomerančové kůry, která vám navíc boty příjemně ovoní. Do bot můžete umístit pouze kůru nebo ji připravíte podle výše zmíněného postupu a tak směs vložíte do obuvi. Za deset hodin pomeranč vyjměte a užívejte si svěží obuv.
Další možné využití kůry
Kůru můžete využít také pro leštění dřezu. Stačí vnější částí kůry otřít dřez, který bude nejen čistý, ale bude se také krásně lesknout, a navíc vám kuchyň příjemně provoní po citrusech. Dále ji můžete využít jako osvěžovač vzduchu. Do skleněné a nízké mističky nakrájejte čerstvou kůru, prosypte ji například sodou nebo ozdobnými kamínky a doprostřed vložte čajovou svíčku. Příjemné a krásné pro zimní večery. Pokud budete chtít vůni znásobit, pořiďte si pomerančový éterický olej a pokapejte kamínky či sodu olejíčkem.