Kvalitní a lahodný chléb by měl vydržet chuťově vynikající klidně i pět dnů. Pokud jej ale nevhodně skladujeme, již druhý den není chuťově, ale ani konzistencí ideální. Není však potřeba, abyste každý den či každý druhý den kupovali čerstvé pečivo. Naučte se jej správně skladovat. Díky tomu navíc snížíte plýtvání jídlem.
Mikrotenové a papírové pytlíky jsou tabu
Když upečete nebo si z obchodu přinesete čerstvý chléb či jiné pečivo, automaticky jej umístíte do plastového sáčku? Chyba! Takto uskladněné pečivo se rychle zapaří a vlhkost, která se v pytlíku nachází, nemůže unikat pryč. V takovém případě začne chléb klidně již po dvou dnech plesnivět. Pak už je zcela nepoživatelný a končí v koši. Jistě také není vhodné, abyste plesnivou část odřízli a zbytek pečiva si dál vychutnávali.
Někdy si nosíme pečivo v papírovém sáčku. A to ve snaze, aby se pečivo nezapařilo či jsme šetřili životní prostředí. Takto uskladněné pečivo sice nevlhne, ale na druhou stranu do druhého dne zcela ztvrdne. I tento způsob tedy nebude úplně ideální. Jak tedy skladovat pečivo správně, aby opravdu dlouho vydrželo?
Látka udrží pečivo i pět dnů čerstvé
Ideální uskladnění pečiva je v látce. Babičky balily chléb do kusu krásného a vyšívaného plátýnka, tedy alespoň ta moje. Tak vydržel několik dní. Dále byl ale uskladněn v dřevěném chlebníku. Chléb či jiné pečivo, které dáte pouze do plátna nebo do látkového pytlíku, po třech dnech tvrdne. Pokud máte chlebník, doporučujeme pořídit lněný pytlík, který má také přirozeně antibakteriální účinky. Chléb nejdříve nechte pořádně vychladnout, následně jej vložte do pytlíku a do chlebníku.
V případě, že chlebník nemáte, doporučujeme pořídit voskovaná plátna. Popřípadě si jej včelím voskem navoskujte sami. Takové látky se používají opakovaně a jsou ideální nejen na pečivo, ale také například na svačiny pro děti do škole.