I když plech po upečení umyjeme, často se stává, že na něm zůstane mastnota, která se při dalším používání připeče. Pak se z obyčejné mastnoty stane odolná připálenina, která nejde jednoduše odstranit. Je tedy vhodné, abyste před pečením cukroví z plechů odstranili veškeré nečistoty. Jak je jednoduše a efektivně vyčistit, aby byly připraveny na pečení?
Čištění připáleného plechu
Než se však pustíte do čištění, je vhodné vědět, z jakého materiálu je váš plech vyrobený. Zda je vyrobený ze smaltované oceli, uhlíkové oceli a tak dále. K čištění budeme používat mírně abrazivní prostředky. Pokud si nejste jisti, z jakého materiálu je váš plech, vyzkoušejte vyčistit nejdříve malý kousek.
Čištění plechu pomocí coly a jedlé sody
Tento hnědý nápoj oblíbený skoro po celém světě, má také skvělé odmašťující a odrezující účinky. Díky kyselině fosforečné, kterou obsahuje, se stane skvělým pomocníkem při čištění. Plech dejte na dřez či na odkapávací desku a navlhčete ho, nasypte na něj jedlou sodu a polijte colou. Vyčkejte půl hodiny a pomocí kartáčku opláchněte. Plech bude bez mastnoty a připálenin.
Na odolné připáleniny s tabletou do myčky
Tablety do myčky jsou bezpochyby všemocné. Ideální na mastný prach, na čištění trouby, ale také na silně znečištěný plech. V případě, že myčku nemáte, alespoň malý balíček levných tablet by vám doma chybět neměl. Do dřezu či lavoru napusťte teplou vodu a přidejte jednu tabletu. Do tekutiny namočte plech a po půl hodině ho houbičku dočistěte.
Kyselina citronová a horká voda
Kyselina citronová patří mezi klasické pomocníky v domácnosti. Stojí pár korun a vyčistí nejen připáleniny, ale také vodní kámen na bateriích, ve dřezu, na sprchovém koutě či v konvici. Co se týká použití, položte plech a nasypte na něj kyselinu citronovou. Ohřejte vodu v konvici a nalijte ji do plechu. Pokud jsou připáleniny i na okrajích, ponořte plech do horké vody s kyselinou.