Sklokeramickou nebo indukční desku? Jaké jsou jejich výhody a nevýhody a na co dávat pozor

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 19.12.2023 07:00
Indukční deska

Přemýšlíte nad nákupem sklokeramické nebo indukční varné desky? Pokud ano, rádi vám prozradíme, jaké jsou jejich výhody, ale také nevýhody.

Možná si říkáte, že jsou tyto varné desky na první pohled stejné. To možná, ale obě jsou velice rozdílné. Obecně vzato, ať už ta nebo ta, obě nám nabízí díky svému hladkému povrchu snadnou údržbu, ale také elegantní vzhled, který kuchyň povznese na jinou úroveň. Jaké jsou tedy jejich výhody a nevýhody? A na co si dát pozor?

Indukční deska

Ohřívání indukční desky funguje na principu elektromagnetických vln, které ohřívají pouze dno nádoby. Možná jste již slyšeli informaci, že deska po oddělání rozpáleného hrnce nepálí. Bohužel, není tomu tak úplně. Není sice horká jako sklokeramická, ale jelikož je nosičem tepla, i ona dokáže nepěkně popálit. Co je ale pravdou, tak je to, že pokud zapnete plotýnku bez hrnce, nerozehřeje se, tím pádem vás nemůže popálit. 

Indukční deska

Výhody indukční desky

Mezi největší výhody bezesporu patří téměř okamžitý ohřev, ale i jeho rovnoměrnost. Považuje se také za úspornější alternativu, neboť, jakmile hrnec odstavíte, rázem vaření ukončíte. To stejně platí i pro okamžité rozpálení hrnce. Jedná se tedy o skvělého a designového pomocníka do tradičních i moderních kuchyní, se kterým lze ušetřit za energie. Pozor by si měli dávat lidé s kardiostimulátorem. Jelikož deska funguje na principu elektromagnetických vln, může negativně ovlivňovat kardiostimulátor. 

Nevýhody indukční desky

Hlavní nevýhodou, a to nejčastěji vnímanou, je vyšší pořizovací cena. Bohužel však také musíte počítat s tím, že bude potřeba dokoupit nádobí s magnetickým dnem. Zní to vcelku složitě, ale i takové smaltované hrnce, které máte v kuchyňské lince, mohou být vhodné pro indukci. Pokud ale vaříte každý den, investice se vám díky úspoře energie vrátí. Pokud naopak vaříte dvakrát do týdne, investice by se vám již tolik vyplatit nemusela. 

Sklokeramická deska

Výhody sklokeramické desky

Varné zóny sklokeramické desky ohřívají topné spirály. Jakmile se rozehřejí a zčervenají, začnou přenášet teplo i na dno hrnců. Sklokeramický povrch je také odolný a jednoduše se čistí. Velkou výhodou je nižší pořizovací cena, menší hlučnost než u indukce, a navíc je taktéž vhodná pro všechny typy hrnců. Co se týká spotřeby energie, lze ji považovat za úspornější, a to oproti litinovým plotýnkám.

Nevýhody sklokeramické desky

Jelikož se tento typ varné desky rozehřívá delší čas, má vyšší spotřebu energie než indukce. Pozor si musíme dávat i na zbytkové teplo po vaření, abychom se nespálili. Je potřeba se tedy rozhodnout, jak často vaříte a kolik chcete do varné desky investovat. Obě patří mezi moderní a vytrvalé pomocníky do jakékoli kuchyně.

Přečtěte si také, jaké jsou výhody a nevýhody sušičky na oblečení. A zda se vůbec vyplatí do ní investovat. 

Mohlo by Vás zajímat

Kaki
publikováno 27. 2. 2024 autor Petra Seibertová

Vypěstujte si kaki, které zpomaluje stárnutí a pomáhá při diabetu: Pěstování není složité

Parní lokomotiva
publikováno 23. 2. 2024 autor Petr Dostál

První cestovní kancelář? Už v roce 1841 proběhla první organizovaná výprava s cestovní kanceláří

Hortenzie
publikováno 27. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Jarní řez hortenzií podpoří bohaté květenství a kompaktnost keře. Jak na něj a neudělat chybu?

zavřít reklamu
×
Reklama