Slupky od česneku a cibule nevyhazujte – mají široké využití, které vás jistě překvapí

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 27.01.2023 21:50
Slupky od česneku a cibule nevyhazujte – mají široké využití, které vás jistě překvapí

Česnekové a cibulové slupky nevyhazujte, v domácnosti mají poměrně široké využití. Ať už do polévek, omáček či jinam, byla by škoda je vyhodit. Jak je tedy efektivně využít?

Ať už chystáte základ na omáčku, pečete slaný koláč, nákyp či jakoukoli jinou pochutinu, připravíte si cibuli a česnek, které oloupete a slupky vyhodíte. Avšak přemýšleli jste někdy nad tím, že byste tento ,,papírový” odpad nějakým způsobem využili? Možná je to k údivu, ale i on má dokonalé využití, a to nejen v jídle, ale také na zahradě. Jak tedy takové slupky zužitkovat? 

Chutnější polévky, ale i samotný česnek

Také dáváte na rozvaření do polévky cibuli? Děláte jistě dobře, protože výsledek má pak lepší chuť. Ovšem, co ale ze všeho nejdříve uděláte je, že cibuli oloupete a až poté ji do polévky vložíte. Zkuste ji neloupat, ale pouze rozkrojit a do polévky vložit i se slupkou. Výsledek bude mít skvělou chuť, ale také svěží barvu. 

Slupky od česneku a cibule nevyhazujte – mají široké využití, které vás jistě překvapí

A co se týče zmíněného česneku, který má přímo skvělé vlastnosti, navíc dokonale chutná, zkuste si jej připravit i se slupkou. A to tak, že jej upečete. Dokonalá lahůdka k topince, ale klidně i k masu. Slupka jej ochrání před rozpadnutím a uvnitř bude dokonale měkký. Stačí jen odkrojit horní část česneku, dát na pečicí papír, polít olivovým olejem a upéct – vynikající. 

Slupku z cibule také můžete dát k rýži při jejím vaření. Nejenže si získá skvělou barvu, ale také úžasnou chuť. Při takovém využití doporučujeme použít slupku z červené cibule. 

Barvení vajec a výživnější kompost

Po oloupání cibule, ale klidně i česneku, můžete slupky jednoduše vyhodit na kompost. A to i ty, které uvaříte v polévce či rýži. A pokud s dětmi rádi barvíte vajíčka, ale nelíbí se vám používání chemických barev, vyzkoušejte přírodní způsob, ke kterému vám dopomohou slupky z cibule. Stejně tak můžete s dětmi barvit i bílá trička. Použití je naprosto jednoduché. Vezměte si hrnec, umístěte do něj hnědé, ale i červené slupky z cibule, zalijte vodou a vařte přibližně půl hodiny. Následně do odvaru přidejte bílé tričko a nechte jej namočené do vychladnutí. 

Slupky od česneku a cibule nevyhazujte – mají široké využití, které vás jistě překvapí

U barvení vajec bude postup podobný, jen ke slupkám a vodě přidejte lžíci soli a dvě lžíce octa. Povařte, následně vytáhněte slupky a poté přidejte syrová vejce, která budete vařit přibližně dvacet minut. Po vytažení nechte mírně vychladnout, nakapejte si do rukou trochu oleje, rozetřete a vetřete do vajec. Získají si tak krásnou barvu. 

A pokud rádi pečete chléb, slupky nadrťte či rozemelte a přidejte do těsta – lahodné a chuťově výraznější.

Mohlo by Vás zajímat

výsev celeru
publikováno 18. 2. 2024 autor Petra Seibertová

Čas výsevu celeru je tu: Jak postupovat, abychom sklidili zdravou a chutnou zeleninu

Kuchyň
publikováno 22. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Jak odstranit mastnotu a mastný prach v kuchyni? S ověřenými triky to bude jednoduché a rychlé

Žemlovka
publikováno 18. 2. 2024 autor Petra Seibertová

Večeře za pár korun: Inspirace na celý pracovní týden, která se hodí

zavřít reklamu
×
Reklama