Čištění silně znečištěné trouby bez značné námahy: Jde to i bez jedlé sody

autor Nikola Klementová publikováno 06.07.2023 05:00
trouba

Pokud troubu nečistíte po každém pečení, po pár použití se tuk z masa a jiného jídla změní v odolné skvrny, které jsou na čistění velmi problematické.

Není však třeba propadat panice a kupovat drahé chemické čističe. Existuje mnoho dalších pomocníků, a to na přírodní bázi, které si s odolnými skvrnami poradí. Navíc, pokud doma nemáte jedlou sodu, lze využít i jiné suroviny. Aby vaše trouba opět zářila novotou, stačí následovat tyto kroky. Čištění podle toho postupu je nenáročné a velmi efektivní.

Tablety do myčky pomohou s čištěním trouby

Tablety do myčky mohou posloužit jako skvělý prostředek na mytí trouby. Jsou mírně abrazivní a mají skvělé čisticí účinky. Pokud máte znečištěná dvířka, namočte starou utěrku v teplé vodě, vyždímejte ji a rozložte na dvířka. Takto rozloženou ji zde nechte 15 minut působit. Poté rozdrťte tabletu, dejte ji na navlhčenou houbičku a vydrhněte troubu. Následně dvířka stačí pomocí vody a hadříku umýt. 

tablety do myčky

Ocet je sázka na jistotu

Ocet je také skvělým pomocníkem při čištění trouby. A vlastně, vyčistíte ji s ním téměř bez námahy. Pokud plánujete péct oběd či buchtu ke kafíčku, určitě tento čas využijte také pro čištění trouby. Než ji však vypnete, vložte do ní plech s vodou a octem (v poměru 1:1). Zavřete dvířka a nechte tekutinu přibližně půl hodiny pracovat. 

bílý ocet

Během tohoto působení se změkčí veškeré připáleniny, mastnota a všechny ostatní nečistoty. Po uplynulé době si nasaďte kuchyňskou chňapku, vezměte si kovovou škrabku či stěrku a veškeré nečistoty odstraňte. Jakmile trouba mírně vychladne, smíchejte v kyblíku vodu, trochu octa a několik kapek mycího prostředku na nádobí. Tekutinu promíchejte a opláchněte troubu.   

Pokud na jedlou sodu nedáte dopustit

Troubu lze také vyčistit jedlou sodou, a to velmi jednoduše. Smíchejte sodu s trochou vody tak, aby vám vznikla kašička, kterou budete pomoci nanést na houbičku. Poté dvířka a spodní část trouby pošplíchejte teplou vodou a naneste pastu z jedlé sody. Nyní troubu zavřete a suroviny nechte pracovat alespoň dvě hodiny. Po uplynulé době nalijte do lahve s rozprašovačem bílý ocet (je k čištění efektivnější) a našplíchejte ho na jedlou sodu. A nyní už stačí povrch utřít mokrým hadříkem. Pokud nemáte ocet, rozpusťte ve vodě kyselinu citronovou a aplikujte místo octa. 

Mohlo by Vás zajímat

Zamiokulkas
publikováno 20. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Jak množit zamiokulkas, abychom měli více rostlin, které přitahují peníze a ženské štěstí

Bolest kolene
publikováno 15. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Na oteklé a bolestivé klouby zabere domácí mazání i koupel ze starodávných surovin

Kuchyň
publikováno 16. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Rychlý oběd z jednoho pekáče pro ty, kteří nemají času nazbyt. Levné jídlo, ale tolik dobré

zavřít reklamu
×
Reklama