Jak rychle rozmrazit maso, když je málo času: Naučte se to bezpečně a neriskujte své zdraví

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 25.10.2023 07:14
Maso

Jak rozmrazit maso, abychom ho mohli co nejrychleji uvařit? Existuje několik způsobů, které vám mohou pomoci, následujte je.

Čas od času se stane, že nestíháme a potřebujeme maso co nejrychleji rozmrazit. Nebo si maso večer zapomeneme vytáhnout a druhý den spěcháme. Možná jste také později odpoledne dostali chuť na vynikající biftek? Ať je to jakkoli, naučte se maso správně rozmrazit a neriskujte své zdraví. Protože rozmrazovat maso v horké vodě, je snad největší omyl. 

Na co si dát pozor

Mražení patří k nejlepším způsobům, jak uchovat maso, ale i jiné potraviny na delší dobu. Ano, maso samozřejmě můžeme zavařit, ale poté jsme již limitovaní způsobem, kterým bychom ho chtěli zpracovat. Navíc zamrazení pomůže potravinám uchovat jejich chuť, ale i strukturu. Na co ale dávat pozor před rozmrazováním? Především pak na to, abychom potraviny co nejrychleji a co nejšetrněji rozmrazili.

Pokud dáváte maso do horké vody, podporujete růst bakterií. A kvůli tomu jistě nechcete riskovat průjmy, zvracení či bolesti žaludku. Maso také nenecháváme několik hodin při pokojové teplotě. A už vůbec ho nedáváme na topení. A jako poslední bychom chtěli zmínit, abyste jednou rozmražené maso již opětovně nezamrazovali. 

Vepřové maso

Jak maso správně a bezpečně rozmrazit

Ideální jistě bude, když maso necháte v pytlíku, dáte ho na talíř a umístíte do lednice. Jedná se o nejbezpečnější způsob. Když ale není času nazbyt, musíme si pomoci jinak. Upozornit bychom chtěli i na rozmrazování masa v mikrovlnné troubě, a to i tehdy, když má vaše mikrovlnná trouba program na rozmrazování potravin. Maso je uprostřed zmrzlé a kraje má uvařené. Nejvhodnější bude, pokud chcete maso rychleji rozmrazit, namočit ho i s obalem do míse se studenou vodou, kterou budete po půl hodině vyměňovat.

Další způsoby rozmražení masa

V případě, že máte maso rozkrájené na kostičky nebo na plátky, lze využít takzvanou sendvičovou metodu. Ta spočívá v tom, že obrátíte velký hrnec dnem vzhůru, na dno položíte maso a na něj dáte další hrnec naplněný teplou vodou. Rádi bychom ještě doporučili takovou maličkost. Pokud maso rozkrájíte na plátky, vložte mezi ně kousek pečicího papíru. Po vytažení z mrazáku maso lépe oddělíte, ale také rychleji rozmrazíte.  

Mohlo by Vás zajímat

Česká republika
publikováno 13. 4. 2024 autor Nikola Klementová

Kvíz: Nejkrásnější místa v Česku, která stojí za návštěvu. Vyzkoušejte se, zda je poznáte všechna

Mšice
publikováno 10. 4. 2024 autor Nikola Klementová

Opravdu účinný postřik, který ochrání rybíz a jiné rostliny před mšicemi

Jiřinky
publikováno 8. 4. 2024 autor Petra Seibertová

Pěstování jiřin: Zaštipování a několik dalších kroků vedoucí k bohaté květeně

zavřít reklamu
×
Reklama