Jak poznat sladké a šťavnaté mandarinky bez pecek? Správná technika výběru nákup usnadní

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 27.11.2023 07:00
Mandarinky

Sezona sladkých a šťavnatých mandarinek je tu. V zimním období nechybí v jídelníčku snad nikomu, neboť jsou nabité vitamíny, ale také zlepšují náladu. Jak vybrat ty nejsladší mandarinky?

Citrusy obecně považujeme za vynikající plody, na kterých si rádi pochutnáme. Ovšem většina z nás má nejraději sladké mandarinky, které poslouží jako zdravá a vynikající svačinka. A to nejen pro děti, ale i pro dospělé. Tělu doplní minerály, ale také tekutiny. Ale jak vybrat sladké a šťavnaté mandarinky, které budou bez pecek? Rádi vám nakupování těchto plodů usnadníme, abyste si na nich pochutnali a nevyhazovali peníze oknem.

Proč jíst mandarinky

I když by se mandarinky měly jíst především v létě, neboť mají ochlazující účinky, nikdo z nás si Vánoce bez nich nedokáže představit. A my také ne! Obsahují mnoho významných látek, které podporují náš imunitní systém. Obsahují vitamín C, B6, draslík, vitamín A, železo, fosfor, vápník a hořčík. Mimo jiné díky obsahu vlákniny napomáhají lepšímu trávení, snižují cholesterol a působí jako prevence hemoroidů. 

Mandarinky

Díky antioxidantům chrání naše buňky před volnými radikály. Navíc, pravidelné pojídání mandarinek a obecně citrusů, zpomaluje stárnutí pokožky a podporují tvorbu kolagenu v těle. Obsahují také kyselinu listovou, kterou by měly přijímat nejen děti, ale také gravidní ženy. Jednoduše řečeno, mandarinky by v jídelníčku chybět neměly. 

Jak vybrat ty nejsladší mandarinky

U tohoto kroku bude potřeba zapojit smysly. Nejdříve bychom vám ale chtěli říci, že kupovat celé bedýnky s mandarinkami se nemusí vyplatit. Protože většinou se v nich nachází několik shnilých nebo nedobrých kousků, které vyhodíme. Lepší je vybrat si po jednom kousku z velké přepravky. Vybírejte tedy podle barvy. Čím tmavší plod, tím lepší jeho chuť bude. 

Mandarinky

Rozhodně by měly být bez skvrn či zelených a světle oranžových fleků. Barva má byt jednotná. Vezměte si do rukou dva plody a ten, který bude těžší, obsahuje více šťávy. Po mírném zmáčknutí jsou plody pružné, měkčí, ale ne úplně měkké. A už vůbec ne tvrdé. Mandarinky, které nejsou krásně zaoblené, mohou být vyschlé. 

Sladké mandarinky bez pecek podle druhu

Dobré a šťavnaté mandarinky lze poznat také podle druhu. Na pultech prodejen se nejčastěji objevují tři druhy. Mezi ně patří nejznámější klementinky. Mají tmavší oranžové zbarvení a jsou vynikající a sladké. Loupou se snadno a jedná se o druh, který neobsahuje pecky. Mezi další patří druh satsuma. Jsou o něco větší a barvu mají mírně světlejší. Jsou o poznání méně sladké než klementinky a jsou také mírně zploštělé a jejich slupka je více hladká a tenká. Tangerine jsou větší, jejich slupka se špatně loupe, jsou více kyselé a mají mnoho pecek.   

Mohlo by Vás zajímat

Vistárie
publikováno 17. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Únorový řez vistárie zajistí bujné květenství a zkrocení její velikosti – jak na něj?

cestování se psem
publikováno 17. 2. 2024 autor Petr Dostál

Karavaning se čtyřnohým kamarádem

Caminito del Rey
publikováno 21. 2. 2024 autor Aleš Mohr

Návštěva Caminito del Rey, nejnebezpečnější cesty světa

zavřít reklamu
×
Reklama