Jak rozlousknout vlašské ořechy, abychom získali celá jádra bez pracného louskání

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 27.11.2023 07:15
Vlašské ořechy

Vlašské ořechy k podzimu bezpochyby patří. Přidáváme je do buchet, ale také s nimi zdobíme vánoční cukroví. Jak je vylousknout, abychom získali celá jádra?

Mnozí z nás se již do pečení cukroví pustili. Někteří stále ještě plánují a začnou s touto tradicí až v prosinci. Ať je to tak či tak, jistě vás zajímá, jak rozlousknout ořechy, abyste získali celá jádra. Mám pro vás jeden efektivní trik, který mi prozradila teta. Díky němu bude louskání jednodušší a rychlejší. Vyzkoušíte jej také? Nebo máte své ověřené způsoby? 

Co s vyloupanými jádry

Než se pustíme do loupání, víte, jak vyloupaná jádra skladovat, aby nežlukla? Existují dva ověřené způsoby, které fungují. Jedním z nich je sterilizace. Jednoduše jádra vylouskejte a nasypte je do důkladně vymyté zavařovací sklenice. Zavíčkujte a sterilujte při teplotě 85 °C na 20 minut. Tak vám ořechy vydrží do příštího roku, klidně i déle. Dalším způsobem je zamrazení. Jednoduše ořechy vylouskejte a nasypte je do krabičky či do sáčku. Jádra umístěte do šuplíku, kde nemáte uzeniny či uzené maso. Takto vydrží několik měsíců a použít je můžete do těst na cukroví, ale i do buchet. 

Vlašské ořechy

Jak získat celá jádra

Vyzkoušíte tento jednoduchý trik i vy? Bude vám na něj stačit pouze voda, hrnec a ořechy. Trik spočívá v povaření ořechů. Těm poté jejich typicky tvrdé skořápky zkřehnout a půjdou snáze oddělit od jádra. Nasypte ořechy do hrnce a zalijte je horkou vodou, a to tak, aby byly všechny ponořené. Deset minut povařte a vylijte je do dřezu. Po mírném vychladnutí vezměte do dlaně dva ořechy a rozlouskněte je o sebe. Velice jednoduchý způsob. A možná také rychlejší, než ořechy louskat louskáčkem. 

Inspirace na vánoční pečení

A pokud přemýšlíte, jaké cukroví letos upečete, vyzkoušejte například naše ořechové hvězdičky s křehkou polevou, jsou vynikající a jednoduché. Nebo také ořechové pusinky s čokoládou, které se rozplývají na jazyku. Dále ořechové slzičky s rumovým krémem, ořechové rohlíčky, žabí huby, ořechové sušenky a mnoho dalších.    

Mohlo by Vás zajímat

Dortík Red Velvet
publikováno 29. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Bleskurychlý mini dortík Red Velvet, který upečete za necelých pět minut. Zachutná a oslní každého

¨Rajčata
publikováno 26. 2. 2024 autor Petra Seibertová

Které odrůdy rajčat jsou odolné plísni? Vysévejte druhy, které patří mezi nejoblíbenější

Sazenice
publikováno 29. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Jak na silné a zdravé sazenice, které poskytnou hojnou úrodu? Stačí pár lžic správně zvoleného hnojiva

zavřít reklamu
×
Reklama