Výhody a nevýhody horkovzdušné fritézy: Několik důvodů, proč si ji přát od Ježíška

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 01.12.2023 07:15
Řízek

Máte rádi smažené pokrmy, ale víte, že pro vaše zdraví nejsou příliš vhodné? Pořiďte si horkovzdušnou fritézu. Jaké jsou její výhody?

Smažené potraviny patří do skupiny velice diskutovaných pokrmů. Přesto nám všem tolik chutnají. Je to tím, že olej nese chuť a vytváří lahodný požitek. Pokud smažíme pokrmy doma, a to pouze občas, máme olej s vysokým kouřovým bodem a pravidelně jej měníme, našemu zdraví to neuškodí. Ale pokud si pravidelně dopřáváte smažáky, řízky a jiné smažené minutky z fastfoodu či restaurace, zaděláváte si nejen na zvýšený cholesterol, ale také na obezitu či onemocnění srdce. 

Co je horkovzdušná fritéza a jak funguje

Horkovzdušná fritéza je obdoba klasické fritézy. Jen s tím rozdílem, že do klasické lijete litry oleje, aby byly pokrmy správně ufritované, ale do té horkovzdušné použijete pouze lžíci oleje. V přístroji se nachází takzvané topné těleso a ventilátor, který pohání horký vzduch (80 až 200 °C), aby se potraviny ze všech stran opekly. Výsledkem je tedy křupavý, rychle hotový a delikátní pokrm. Mnozí si také stojí za tvrzením, že ve fritéze nelze jídlo připálit. S tím však ale musíme nesouhlasit. Je tedy třeba dodržovat správnou teplotu určenou pro daný pokrm. 

Výhody horkovzdušné fritézy

Mezi největší výhody patří bezpochyby jednoduché ovládání. Pokrm je navíc také velmi rychle hotový. Nevěřila jsem, že fritéza připraví šťavnaté maso. Stále jsem byla toho názoru, že maso bude vysušené. Ale kdepak, maso, jakékoli, je příjemně šťavnaté. Dokonce v ní lze pohodlně a rychle připravit i řízky. Jen myslete na to, že pro tříčlennou či čtyřčlennou rodinu bude potřeba XXL fritéza. I hranolky jsou z ní vynikající. A postačí vám pouze jedna polévková lžíce oleje, a to až na jeden kilogram hranolek. 

Hranolky

Tudíž lze říci, že spotřebujete o 90 % méně tuku. Navíc také díky způsobu úpravy nevznikají karcinogenní látky, což se o běžném smažení v tradiční fritéze říci nedá. A nejen to, jídlo bude mít i nižší kalorickou hodnotu. To však ale neznamená, že bůček budete pojídat každý den. Bůček zůstane bůčkem, párek párkem a tak dále.     

Co v horkovzdušné fritéze připravit

S jistotou lze říci, že se jedná o multifunkční přístroj. Doma jsme měli dýně, a tak jsme je vydlabali, abychom získali semínka. Ty jsme dali do přístroje, pokapali olejem, osolili a 15 minut sušili. Je třeba potraviny ve fritéze otáčet, aby byly krásně opečené ze všech stran. Stačí vyjmout koš a protřepat. Mimo toho lze také péct, zapékat, grilovat, restovat či dokonce sušit ovoce. K většině přístrojů si můžete stáhnout aplikaci, kde máte inspiraci na recepty, nákupní seznam, ale také, jak postupovat, jakou teplotu přípravy zvolit a tak dále. Za nás mohu doporučit hranolky – vynikající. Dále také vejce – jsou úžasně nadýchaná a lahodná. Také vepřové kostky se zeleninou. I moučníky jsou vynikající.

Nevýhody horkovzdušné fritézy

Mezi nevýhody patří jiná chuť smažených pokrmů. Ti, kteří jsou zvyklí na smažené, bude pro ně chuť, například hranolek či řízků, mírně jiná. Maso však bude šťavnatější. Ne nadarmo se totiž říká, že olej je nosičem chuti, ale za jakou cenu? Navíc také pořizovací cena fritézy může být mírně vyšší.  Malou fritézu lze pořídit od 1000 Kč, ale velkou i za několik tisíc, záleží tedy na velikosti a počtu strávníků. Doma máme fritézu o velikosti L a pro tři je malá. Abyste ji plně využili, určitě vybírejte větší.

Mohlo by Vás zajímat

Levandule
publikováno 2. 3. 2024 autor Nikola Klementová

Vypěstujte si vlastní rostliny levandule ze semen. Budou silné, zdravé a úžasně vonící

Kuchyň
publikováno 26. 2. 2024 autor Petra Seibertová

Jak docílit čistého a stále lesklého dřezu? Držte se několika kroků

Xiaomi SU7
publikováno 1. 3. 2024 autor David Vanda

Nový elektromobil od Xiaomi je za dveřmi. Co zatím víme o modelu Xiaomi SU7?

zavřít reklamu
×
Reklama