Jak skladovat uzené maso, aby vydrželo klidně i několik měsíců

fotografie autora Petr Dostál publikováno 11.12.2023 07:00
Uzené maso

Uzené maso patří k oblíbeným pochutinám řady z nás. Jak dlouho ho vlastně můžete skladovat a jak to udělat správně?

Kdo by neměl rád uzené maso? Snad jen vegetariáni. Možná není příliš zdravé, ale ta chuť – ta je přímo geniální. Ještě k tomu, když si jej můžeme sami naložit a vyudit, to je požitek dvakrát takový. Pokud letos udíte poprvé či přemýšlíte, kam nejlépe maso po vyuzené uskladnit, rádi vám poradíme. Díky níže zmíněným krokům si můžete maso vychutnat i za několik měsíců, tedy, pokud jej do té doby nesníte, například na čerstvém chlebu s hořčicí, v šunkoflekách a tak dále. 

Uzené patří do lednice

Uzené maso vám může vydržet až několik měsíců, aniž by se zkazilo. Pokud jste si jej vyudili sami a učinili tak v zimě, můžete jej ponechat dokonce i venku, přímo v udírně. Panují-li teploty kolem 0 až 5 °C, jsou pro maso ideální. A pozor, trvanlivost uzeného masa jednoznačně prodlužuje uzení pomocí studeného kouře.

Nemáte k dispozici vlastní udírnu, jelikož jste maso zakoupili nebo dostali? Použijte prostor, který je přímo předurčen k tomu, aby zajistil chladno – chladničku. Teplota by se v ní měla pohybovat maximálně na hodnotě 4 °C, abychom zde maso mohli ideálně uchovat. Uzené tak primárně patří na spodní polici v ledničce. Zároveň je nutné ho oddělit od ostatních potravin a nejlépe ho zavakuovat. Zabráníme tím nežádoucímu přenosu pachů.

Uzené maso

Dbát je potřeba i na správný obal

Optimální teplota kolem 3 až 4 ºC je ostatně doporučena také pro uzeniny, jelikož se při ní nemohou rozmnožovat plísně ani bakterie. Na škodu dále není zkontrolovat ani vlhkost. Ta by se měla pohybovat kolem 70 až 80 %.

Maso však zásadně nevkládáme do igelitových sáčků, v nich hrozí zapaření. Coby vhodnější balení se doporučuje speciální potravinářský papír. Ten dovolí potravině „dýchat“, ale zároveň chrání před vysušování nebo možnou kontaminací bakteriemi. Ze stejných důvodů, jako se nehodí klasické mikrotenové sáčky, bychom na balení masa neměli používat ani alobal. Oba tyto materiály neumožňují adekvátní cirkulaci vzduchu a mohou vést ke kondenzaci vlhkosti.

Skladovat uzené maso lze i ve spíži a v mrazáku

Ti, kteří si připravují maso ve velkém, možná nebudou mít v běžné lednici dostatek místa. V takovém případě existuje i jiné řešení v podobě chladicích vitrín nebo speciálních skříní určených přímo pro uzeniny.

Obecně je také možnou alternativou uzené uskladnit do mrazáku. Někteří uzené maso nechávají i ve spíži, kde bývají teploty vyšší, kolem 10 až 15 °C. Masu by to také nemělo vadit a vydrží vám tu řádově měsíce.Chlazené i mražené maso je možné také zavakuovat. Tento způsob skladování jej udrží déle čerstvé. V případě, že zavakuované maso dáte do mrazáku, můžete ho odsud bez obav vyndat dokonce i po 10 měsících.

Mohlo by Vás zajímat

Akvárium
publikováno 25. 2. 2024 autor Petra Seibertová

Jak odstranit vodní kámen ze skla akvária? Přesný postup krok za krokem

Zahrada
publikováno 22. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Tato letnička by na zahradě neměla chybět. Je zdravá, bezúdržbová a brzy bude čas na její výsev

Maliny
publikováno 27. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Jak prořezat maliny, abychom se dočkali bohaté úrody? Pozor na druh a správný řez

zavřít reklamu
×
Reklama