Jak na výrobu domácího tvarohu: Je jednoduchý a s tím z obchodu ho nelze srovnávat

fotografie autora Petra Seibertová publikováno 05.02.2024 07:15
Tvaroh

Připravte si skvělý domácí tvaroh. Jeho výroba vám zabere minimum času a když z něj uděláte pomazánku nebo upečete tvarohové buchty, vaše rodina vám poděkuje. Má to ale jednu nevýhodu. Z talířů zmizí opravdu rychle.

Tvaroh je zdroj bílkovin a vápníku a měli bychom ho v každém případě zařadit do svého pravidelného jídelníčku. Pokud si ho vyrobíte sami doma, bude mnohem chutnější než ten kupovaný a vy své tvarohové recepty vyšvihnete na úplný vrchol. Vyzkoušejte jednoduchý recept na výrobu domácího tvarohu a nechte se unést dokonalou chutí.

Tvaroh je skvělá volba při hubnutí

Pokud se snažíte po Vánocích zhubnout, s tvarohem nešlápnete vedle. Dejte si ho bez problému třeba každý den. Tvaroh má vysoký obsah bílkovin, je velmi dobře stravitelný, zasytí na velmi dlouhou dobu a neuděláte chybu ani ve chvíli, kdy si ho dáte na večeři. Tvaroh dále podporuje regeneraci svalů po cvičení, pomáhá tvorbě svalové hmoty a je plný vitamínů a minerálů. Při konzumaci tvarohu podpoříte svou střevní mikroflóru a posílíte zdraví svých střev. Je ideální při onemocnění střev, jater a žlučníku.

Připravte si ingredience

Na skvělý domácí tvaroh si připravte 3 litry pasterizovaného plnotučného mléka. Pokud máte možnost použít farmářské mléko, určitě jděte do toho. Připravte si také 2 lžíce vinného octa nebo 2 lžíce citronové šťávy.

Tvaroh

Jak postupovat?

Mléko si nalijte do hrnce, přidejte kyselou složku a za občasného míchání zahřejte na mírném ohni na 40 °C. Po chvíli se vám oddělí syrovátka od tvarohu. Hrnec odstavte a nechte vychladnout. Nachystejte si cedník, do kterého dáte plátno a položte ho na mísu. Do cedníku vlijte celý obsah hrnce a tvaroh ještě vymačkejte v plátně. Syrovátku si uchovejte v láhvi v ledničce a tvaroh použijte v kuchyni.

Co můžete připravit z domácího tvarohu?

S domácím tvarohem budou dokonalé jak vaše pomazánky, tak i koláče a buchty. Máte chuť na Honzovy plněné buchty s domácím tvarohem, cheesecake nebo tvarožník? Vyrobit si můžete i tvarohový závin, budapešťskou pomazánku nebo jednoduchou tvarohovou pomazánku s pažitkou. S domácím tvarohem budou vaše recepty nejen velmi chutné, ale také cenově dostupné. Vyzkoušet také můžete kefír, o kterém jsme psali v minulém článku

Mohlo by Vás zajímat

Žemlovka
publikováno 18. 2. 2024 autor Petra Seibertová

Večeře za pár korun: Inspirace na celý pracovní týden, která se hodí

Kuchyň
publikováno 22. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Jak odstranit mastnotu a mastný prach v kuchyni? S ověřenými triky to bude jednoduché a rychlé

Mug cakes
publikováno 20. 2. 2024 autor Nikola Klementová

3x hrnková buchta z mikrovlnné trouby: Rychlá snídaně i dezert ke kafíčku

zavřít reklamu
×
Reklama