Levný mrkvový moučník, který je jednoduchý, vynikající a rychle připravený

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 28.02.2024 07:15
Mrkvový koláč

Máte chuť na něco sladkého, ale zároveň nevíte, co si dobrého upéct? Vyzkoušejte mrkvový moučník. Je vláčný, rychlý a delikátní.

Pokud rádi snídáte něco sladkého, mrkvový moučník bude přímo ideální. Dokonce jej můžete upéct tak, aby byl zdravý. Mrkev zajistí vláčnost, ale také sladkost a skořice dodá výsledku voňavý a vynikající požitek. Pokud nejste alergičtí na vlašské ořechy, přidejte je. Dodají vynikající chuť a ozvláštní hebkou konzistenci moučníku. Pusťme se tedy do pečení. 

Proč přidat mrkev do moučníku

Najemno nastrouhaná mrkev dodá těstu nejen oku lahodící zbarvení, ale také sladkost a vláčnost. Díky ní pak vydrží buchta i tři dny krásně kyprá a vláčná. Mimo jiné je mrkev nabitá živinami. Obsahuje betakaroteny, vitamín E, C, vápník, draslík, sodík, ale také velké množství vlákniny. 

Mrkev

Vitamín C se sice pečením zničí, ale stále nám nabídne mnoho výhod, kterých bychom měli využít. Ještě ke všemu, když si ji můžeme dopřát v moučníku. Mimo jiné mrkev těsto odlehčí, bude nadýchanější, ale také lépe stravitelné. Co se týká ořechů, ty obsahují zdravé tuky, mnoho minerálních látek a chutně ozvláštní jakýkoli moučník a dodají jim vláčnost. Navíc, pokud máte vlašské ořechy ještě z Vánoc, můžete je využít.

Recept na mrkvový moučník

Připravte si: 1 hrnek (objem 300 ml) mrkve, ½ hrnku namletých či nasekaných ořechů, ½ hrnku cukru, 4 vejce, 100 ml oleje nebo másla, 100 ml mléka, ½ prášku do pečiva, 250 g hladké mouky, 2 lžičky skořice. Ze všeho nejdříve oddělte žloutky od bílků a vyšlehejte žloutky s cukrem. Následně vyšlehejte bílky, aby vám vznikl tuhý sníh.

Mrkvový koláč

Smíchejte mouku s kypřícím práškem, skořicí a nasekanými nebo namletými ořechy. Dále najemno strouhanou mrkev. Přidejte vejce, olej, mléko a promíchejte. Jakmile budete mít promícháno, přidejte bílky a lehce je vmíchejte. Vymažte si koláčovou formu a nalijte do ní těsto. Pečeme v předem předehřáté troubě na 190 °C přibližně 35 minut. Vyzkoušejte také naše další sladké recepty, například rychlý nepečený dezert.  

Mohlo by Vás zajímat

Šalvěj
publikováno 16. 4. 2024 autor Nikola Klementová

Jak na pěstování šalvěje: Pro bohaté a zdravé olistění vyžaduje správnou péči již od základu

Smažené kuře
publikováno 15. 4. 2024 autor Jan Nováček

Tip na smažené kuře lepší než z KFC. Jednoduchý recept, kterým ohromíte každého

Slovinsko
publikováno 17. 4. 2024 autor Aleš Mohr

Návštěva Slovinska: Průzračná řeka Soča i oblast vodopádů

zavřít reklamu
×
Reklama