Libeček je bylinka, která dříve byla součástí snad každé zahrady. Bohužel v dnešní době její popularita mírně opadá, což je však škoda, protože libeček je nejen velmi zdravý, ale má také široké využití. Chuť libečku připomíná maggi a lze jej přidat do polévek, omáček, pomazánek, do zeleninových i masových placek a dále. Naopak libečkový olej bude dokonalým dochucovadlem do mnoha salátů. Jak ho připravit?
Účinky libečku
Libeček je nejen lahodné koření, ale také bylinka, která má nezanedbatelné účinky. Působí močopudně, tudíž bude vhodný jako podpůrná léčba při potížích s ledvinami nebo při infekci močových cest. Celkově zlepšuje trávení, pročišťuje organismus a působí jako antioxidant. Dále také pomáhá s revmatem, dnou nebo artrózou.
Odvar z libečku můžete přidávat do koupelí, protože působí podobně jako antimykotika, tudíž vás dokáže zbavit například plísně na nohou, ale také pomáhá hojit kožní onemocnění. Obsahuje vitamíny C a A, hořčiny, silice, třísloviny, organické sloučeniny, ftalidy uvolňující křeče a mnoho dalších.
Recept na libečkový olej
Výroba libečku v oleji neboli libečkového oleje je velmi snadná. Připravte si 350 gramů libečku a 500 mililitrů olivového oleje nebo nerafinovaného slunečnicového oleje. Jakmile budete mít připravené ingredience, nalijte do hrnce vodu a nechte ji dojít k varu, poté vhoďte libeček a na půl minuty ho blanšírujte. Potom jej vytáhněte a zchlaďte ve vodě s ledem (libečku zůstane krásná barva). Libeček nasekejte na kousky a vezměte si varný mixér (robot), do kterého dáte olej i libeček. Mixujte do té doby, než teplota oleje dosáhne 70 °C. Poté odstavte, obsah přelijte přes gázu do sklenice, která stojí v ledové lázni.
Pokud v nemáte varný mixér, použít můžete vodní lázeň, ponorný mixér a kuchyňský teploměr. Do vodní lázně umístěte menší hrnec, zahřejte vodu a do hrnce nalijte olej a přidejte libeček. Obsah mixujte a po chvilce změřte teplotu. Jakmile teplota dosáhne 70 °C, odstavte a pokračujte stejně, jako u výše zmíněného postupu. A co se týká použití, olejem můžete marinovat maso, použít ho do salátů (chutný je s rajčaty a olivami), do pomazánek a dále.
Tip: V nedávném článku jsme pro vás připravili několik tipů na to, jak libeček uchovat, abyste si jej mohli užít i v zimním období.