Recept na libečkový olej, který povzbudí smysly a dodá pokrmům vynikající chuť

8. 6. 2023 Nikola Klementová
libeček

Pěstování libečku je radost. Není náročný na péči, je odolný a může dorůst až do dvou metrů. Zkuste si z něj připravit lahodný olej, který dodá pokrmům vynikající chuť.

Libeček je bylinka, která dříve byla součástí snad každé zahrady. Bohužel v dnešní době její popularita mírně opadá, což je však škoda, protože libeček je nejen velmi zdravý, ale má také široké využití. Chuť libečku připomíná maggi a lze jej přidat do polévek, omáček, pomazánek, do zeleninových i masových placek a dále. Naopak libečkový olej bude dokonalým dochucovadlem do mnoha salátů. Jak ho připravit?

Účinky libečku

Libeček je nejen lahodné koření, ale také bylinka, která má nezanedbatelné účinky. Působí močopudně, tudíž bude vhodný jako podpůrná léčba při potížích s ledvinami nebo při infekci močových cest. Celkově zlepšuje trávení, pročišťuje organismus a působí jako antioxidant. Dále také pomáhá s revmatem, dnou nebo artrózou. 

libeček

Odvar z libečku můžete přidávat do koupelí, protože působí podobně jako antimykotika, tudíž vás dokáže zbavit například plísně na nohou, ale také pomáhá hojit kožní onemocnění. Obsahuje vitamíny C a A, hořčiny, silice, třísloviny, organické sloučeniny, ftalidy uvolňující křeče a mnoho dalších.    

Recept na libečkový olej

Výroba libečku v oleji neboli libečkového oleje je velmi snadná. Připravte si 350 gramů libečku a 500 mililitrů olivového oleje nebo nerafinovaného slunečnicového oleje. Jakmile budete mít připravené ingredience, nalijte do hrnce vodu a nechte ji dojít k varu, poté vhoďte libeček a na půl minuty ho blanšírujte. Potom jej vytáhněte a zchlaďte ve vodě s ledem (libečku zůstane krásná barva). Libeček nasekejte na kousky a vezměte si varný mixér (robot), do kterého dáte olej i libeček. Mixujte do té doby, než teplota oleje dosáhne 70 °C. Poté odstavte, obsah přelijte přes gázu do sklenice, která stojí v ledové lázni. 

libečkový olej

Pokud v nemáte varný mixér, použít můžete vodní lázeň, ponorný mixér a kuchyňský teploměr. Do vodní lázně umístěte menší hrnec, zahřejte vodu a do hrnce nalijte olej a přidejte libeček. Obsah mixujte a po chvilce změřte teplotu. Jakmile teplota dosáhne 70 °C, odstavte a pokračujte stejně, jako u výše zmíněného postupu. A co se týká použití, olejem můžete marinovat maso, použít ho do salátů (chutný je s rajčaty a olivami), do pomazánek a dále.    

Tip: V nedávném článku jsme pro vás připravili několik tipů na to, jak libeček uchovat, abyste si jej mohli užít i v zimním období.

Mohlo by Vás zajímat

Toulitka
5. 12. 2023 Nikola Klementová

Toulitka může kvést celoročně: Co udělat, aby nasadila krásně vybarvené květenství a udržela jej

Adventní trhy
6. 12. 2023 Petr Dostál

Adventní Český Krumlov přivítá nejen hodné anděly

papamobil
5. 12. 2023 Petr Dostál

Volkswagen chystá dohodu s Vatikánem ohledně elektrifikace flotily vozů

Další příspěvky z kategorie Vaření a recepty

Snažíte se po vánočních svátcích zhubnout nebo si rádi…
21. 2. 2023 Nikola Klementová

Rychlý oběd či večeře pro milovníky luštěnin

Škvarková pomazánka
19. 11. 2023 Nikola Klementová

Babiččina škvarková pomazánka z domácích škvarek je nejlepší: Jak ji připravit

Červená řepa nám pomalu dozrává, a tak ji uskladňujeme či…
27. 9. 2023 Nikola Klementová

Rychlý salát z červené řepy, který podpoří imunitu a díky křenu bude mít správný říz

černá buchta
11. 10. 2023 Nikola Klementová

Černá buchta s ořechy: Rychlá dobrota, která je levná a pochutná si každý

Černý bez patří mezi keře s širokým využitím, ale také k těm,…
12. 6. 2023 Nikola Klementová

Nejlepší sirup z černého bezu podle receptu z babiččiny kuchařky

Sezona cuket je tu. Jestli tedy přemýšlíte, v jakém receptu si…
7. 8. 2023 Nikola Klementová

Rychlý a levný oběd či večere z cukety, brambor a rajčat: Zasytí a pochutná si celá rodina

zavřít reklamu
×
Reklama