Kdo by neměl rád domácí uzené maso? Snad jen vegetarián. Doma vyuzené vepřové je lahůdkou, která plní talíře především v zimním období. Pokud jej máte rádi i vy, vyzkoušejte tento recept – určitě vám zachutná.
Uzené maso je pochoutkou, kterou si můžeme vychutnat v mnoha jídlech. Například v polévce, k hrachové kaši, v těstovinách, bramborách a tak dále. Dokonale obohatí jakékoli jídlo a dodá celému pokrmu nezaměnitelnou chuť masa, ale také kouře. Pokud milujete uzené stejně jako my a ještě nějaké vám zbylo, připravte si dle našeho receptu uzený bůček s bramborami z jednoho hrnce. Jednoduché, relativně rychlé, a především tolik chutné.
Suroviny
3porce
2
ks
cibule
5
ks
česneku
1
ks
červená paprika
1
lžička
drcený kmín
1
lžička
sůl
800
g
uzeného bůčku
300
ml
piva
1
lžička
kurkumy
2
lžička
koření americké brambory
6
ks
brambor
Postup
1
Pokud máte bůček s kůží, pečte ho i s ní. Pokud kůži nemáte, nevadí. Oloupejte si cibuli a nakrájejte ji na kolečka, česnek taktéž oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Papriku zbavte jadřinců a nakrájejte ji na tenké proužky. Předehřejte si troubu na 180 °C a vezměte si pekáček.
2
Do něj dejte cibuli, česnek, papriku a nahoru maso. Pokud máte rádi kmín (lze vynechat), nasypte jej na obsah pekáčku. Vše zalijte pivem, přikryjte a pečte po dobu dvaceti minut.
3
Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky či plátky, osolte a okořeňte kořením na americké brambory a kurkumou.
4
Po uplynulé době přidejte k masu brambory, nařízněte kůži bůčku do mřížky, opět přikryjte a vložte do trouby. Nyní pečte přibližně 40 minut a poté odkryjte a opékejte ještě tak dlouho, až na bramborách a mase bude křupavá kůrčička.
Tip, jak skladovat uzené maso
Pokud máte vlastní uzené maso, které jste udili například v prosinci, můžete jej umístit do spíže, kde máte teplotu 10-15 °C. Stačí na maso navázat provázky a nechat je volně viset. Pozor na okno, kudy mohou pronikat sluneční paprsky a pozor také na hmyz a vysokou vzdušnou vlhkost. Pod maso můžete dát talíře, do kterých bude odkapávat tuk z masa. Ten můžete postupně sbírat a dávat jej do polévek. Tímto způsobem můžete uchovávat maso i několik měsíců, ale musí být opravdu dobře vyuzené. Dalším způsobem je zavaření, tak vám vydrží i rok a klidně i déle. Pokud tento způsob není z nějakého důvodu vhodný, maso můžete vložit do vakua a uložit do mrazáku.
Tyto webové stránky používají soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi napomáhá vylepšení uživatelského prostředí a zobrazení přizpůsobeného obsahu.
Technické soubory cookies
Tyto soubory cookies jsou nezbytně nutné pro plnou funkčnost našeho webu.
Analytické cookies
Tyto soubory cookie používáme pro personalizovaný uživatelský zážitek a abychom si pamatovaly vaše volby, které jste použili při používání našich webových stránek.
Personalizované soubory cookie
Tyto soubory cookie používáme pro personalizovaný obsah, abychom si pamatovali, které články už máte přečtené.
Reklamní cookies
Tyto soubory cookie se používají k zobrazování reklamy, která vás pravděpodobně bude zajímat na základě vašich zvyků při procházení našich nebo ostatních webových stránek.
Po odstranění nebo deaktivaci se Vám budou reklamy stále zobrazovat, ale nemusí být nadále personalizované a relevantní.