Bylinky jsou pokladem přírody, o tom nikdo z nás nepochybuje. A co je nejlepší? Že je nemusíme kupovat, ale můžeme si na ně zajít do přírody. Navíc procházka lesem, ještě ke všemu, když můžete jít se svými blízkými, je blahodárným lékem nejen pro duši, ale i pro tělo. Jak připravit vynikající sirup z lipových květů, který pomůže při nachlazení?
Něco málo o lipových květech
Lipové květy obsahují značné množství minerálních látek, ale také vitamínů. Dále obsahují flavonoidy, které jsou známé tím, že působí jako antioxidanty, které bojují proti volným radikálům v těle. Působí protizánětlivě, zklidňují organismus, podporují imunitní systém, upravují trávení, ale i nepravidelný srdeční tep.
Uvolňují napětí, snižují stres, podporují pocení a snižují bolest. Jakmile se vydáte na sběr lipových květů, doporučujeme, abyste si vzali látkovou tašku nebo zmíněný koš. V neprodyšné tašce by se vám květy mohly zapařit. Nutno také dodat, abyste květy nesbírali poblíž silnic, ale volte raději parky či různé aleje. Když je krásné počasí, ráda se s rodinou vydávám do přírody na bylinky. O víkendu jsme zabrouzdali do Strážnice, kde kousek od zámku najdete alej s lípami. Takže pokud bydlíte kousek od tohoto místa, využijte ideální tip pro víkendové toulky.
Sirup z lipových květů
Příprava sirupu z bezových květů není složitá. Sirup dle níže zmíněného receptu připravovala nejen moje babička, maminka, ale nyní i já. Zkuste jej také, věříme, že vám zachutná. Připravte si tedy pět hrstí lipových květů, 1 litr vody, 1 kilogram cukru, 7 hřebíčků (doporučuji také 2 lžičky kyseliny citronové). Začněte tím, že převaříte litr vody a nalijete ho na květy, poté je přikryjte plátýnkem a odložíte například do spíže, kde necháte květy jeden den louhovat.
Následující den přeceďte přes plátýnko, přisypte cukr a zahřívejte k bodu varu. Poté přelijte do vysterilizovaných sklenic. Uchovávejte v temnu a chladu. Takto připravený sirup si uchová mnoho živin. Pokud ale budete chtít, sirup můžete převařit. Lze z něj také připravit hustý sirup podobný medu. Postup je tedy stejný, ale tekutina se musí nechat za občasného míchání vařit, a to tak dlouho, než obsah zhoustne. Doba vaření trvá přibližně dvě až tři hodiny.