Několik receptů na rychlý oběd či večeři v horkých dnech

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 21.07.2023 05:00
oběd

Horka, která momentálně panují, od sporáku udržují nejednu hospodyňku. Co tedy rychlého vařit v těchto horkých dnech?

Jen málo lidí má v horkých dnech chuť na hutnou omáčku s knedlíkem. Navíc, kdo by v kuchyni stál déle, než je nezbytně nutné? Nebo ještě hůře, kdo by chtěl zapínat troubu, která navíc vyhřeje pokoje v těsné blízkosti kuchyně? Snad nikdo. Proto jsme pro vás připravili několik tipů na vydatné a rychlé obědy, které budou chutnat, zasytí a budou rychle připravené.

Stravování v horkých dnech

Jíst musí každý z nás a stravovat se v rychlém občerstvení kvůli tomu, abyste nemuseli vařit, je poměrně špatné rozhodnutí, neboť rychlé občerstvení zatíží váš organismus. Příprava obědů v letním období však nemusí trvat dlouhé hodiny. Vaříme lehká jídla a přípravu volíme nejlépe takovou, aby příliš nezatížila trávení. To znamená, že nejlepší způsob vaření je ve vodě, v páře, rychlé restování či blanšírování. Zapomínat bychom neměli na obohacení jídel zelenými bylinkami, které doplní tělu antioxidanty a chlorofyl. Pojídejte také chlazené ovoce a nezapomínejte na tekutiny. Obyčejná voda či vychlazené bylinkové čaje obohacené například o snítky máty nebo kousky ovoce, budou ideální.

Tipy na rychlé obědy či večeře

Níže zmíněné recepty jsou na přípravu jednoduché, ale také nezatíží vaše trávení a čas strávený u sporáku bude minimální. Jako první jsme pro vás připravili kuskusový salát s kuřecím masem, který je jednoduchý a rychlý. A pokud nemáte rádi kuskus, můžete jej obměnit například za tarhoňu či jiné těstoviny.

kuskusový salát

Na tento recept budete potřebovat ½ kuskusu, 1 kuřecí prso, 8 cherry rajčátek nebo 3 velká rajčata, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 3 čajové lžičky oblíbeného koření (může být grilovací, ale zvolit můžete také sušené bylinky ze zahrádky) a nerafinovaný olej. Kdo chce, místo oleje může použít máslo. Vezměte si misku či hrnec a nasypte do něj kuskus, ten zalijte vroucí vodou, a to tak, aby voda byla přibližně jeden centimetr nad kuskus, přidejte půl lžičky oleje nebo másla, sůl a zakryjte pokličkou a nechte jej absorbovat tekutinu, přibližně pět minut. Kuřecí maso nakrájejte na nudličky, přidejte lžíci oleje a oblíbené koření – smíchejte s masem a nechte alespoň dvacet minut marinovat. Poté nakrájejte cibuli a společně s ní opečte maso. Ke konci přidejte utřený česnek a vmíchejte kuskus. Odstavte z plotny a přidejte nakrájená rajčata. Vynikající jsou také olivy, ale i balkánský sýr a čerstvou petrželku.

Rychlá tortilla s kuřecím masem

Také tortilla je ideálním a rychlým jídlem v horkých dnech. Připravte si 4 tortilly, 5 listů ledového salátu, 2 lžíce petrželky, 5 lžic majonézy nebo tatarky, 3 stroužky česneku, 1 cibuli, půlku žluté a červené papriky, 3 lžíce oleje, sůl a jedno větší kuřecí prso.

tortilla

Maso nakrájejte na nudličky, ochuťte grilovacím kořením a restujte do změknutí, poté přidejte nakrájenou cibuli, papriky nakrájené na nudličky a vše společně restujte do změknutí. Před dovařením přidejte utřený česnek. Poté nakrájejte salát, smíchejte jej s tatarkou a opečte tortilly. Maso se zeleninou dejte na placky, přidejte salát a srolujte.

Čočkový salát

Čočkový salát je vynikající, rychlý a vydatný. Připravte si 150 gramů čočky, vaničku cherry rajčátek, 1 hrst baby špenátu a rukoly, 1 cibuli, 50 gramů oliv, 2 lžíce nerafinovaného oleje, sůl, 1 stroužek česneku, 1 balení feta sýru nebo balkánského sýru, 3 lžíce balzamikového octa, 1 lžíci kvalitní sójové omáčky.

čočka

Čočku uvařte do změknutí, rajčátka nakrájejte na čtvrtky, cibuli nakrájejte na proužky, sýr rozdrolte, olivy nakrájejte na kolečka, přidejte špenát, rukolu a smíchejte s vychlazenou čočkou. Dále si v misce smíchejte olej, rozetřený česnek, ocet a sójovou omáčku – promíchejte a nalijte na čočku se zeleninou. Pokud budete chtít, uvařte dvě vejce natvrdo, rozkrájejte a přidejte k salátu.

Cizrnový salát se sušenými rajčaty

Přibližně 150 gramů sušené cizrny namočte do vody a druhý den uvařte. Dále si připravte olej a cibuli, kterou nakrájíte na čtverečky a osmažíte i s česnekem (dle chuti). Osmaženou cibuli smíchejte s cizrnou a přidejte nakrájená sušená rajčata naložená v olivovém oleji. Smíchejte a jako přílohu si dopřejte opečenou bagetku.

Ryby z jídelníčku nevyřazujte

Zapomínat byste neměli ani na ryby, které jsou navíc velmi rychle připravené. Například losos, candát, pražma či makrela. Pokud máte gril, vykuchané ryby uvnitř okořeňte a vložte do nich plátky citronu s tymiánem, dejte je na gril a opékejte. Opéct je však můžete i na pánvi. Jako přílohu si dopřejte baby špenát, rukolu a rajčátka – vše zakápněte balzamikovým octem a olivovým olejem.

makrelaDalší recepty

Právě nyní nám dozrávají cukety, proto toho využijte a dopřejte si z nich vynikající oběd. Obalte je v těstíčku a osmažte je na pánvi. K nim si dopřejte brambory. Dále například fazolky na paprice s bramborami, panenka nakrájená na plátky opečená na pánvi s fazolkami a jako příloha žitné pečivo či vařené brambory. Skvělý je však také těstovinový salát na mnoho způsobů. Například těstoviny, čerstvá rajčata ze zahrádky, papriky, salát, kuřecí prsa a zakysaná smetana. Ingredience lze obměňovat dle vašich chutí.

Mohlo by Vás zajímat

Libeček
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jak a čím hnojit libeček, aby vyrostl a nabídl nám mnoho aromatických listů

Plitvická jezera
publikováno 16. 5. 2024 autor Petr Dostál

Plitvická jezera: Kdy se do Národního parku vydat bez davů turistů a několik dalších užitečných tipů

Mercedes-Benz třídy G
publikováno 14. 5. 2024 autor David Vanda

Mercedes-Benz třídy G naplno naskakuje na vlnu e-mobility

zavřít reklamu
×
Reklama