Cuketa je pokladem zahrad. Má nevýraznou chuť, tudíž ji lze připravit nasladko i naslano. Vynikající je nakrájená na kolečka a usmažená v těstíčku. Lahodné jsou také bramboráky. Existuje opravdu velké množství receptů, kde si cuketu vychutnat. Vyzkoušejte i cuketový perník z babiččiny kuchařky, který vás potěší nejen ke svačině, ale také ke snídani.
Cuketa je dokonalá variabilní zelenina
Cuketa má úžasné účinky na zdraví. Detoxikuje organismus, působí blahodárně na mozek, díky vysokému obsahu vlákniny upravuje střevní peristaltiku, posiluje svaly a srdce, posiluje imunitní systém, a navíc je nízkokalorická. Proto si ji mohou dopřát i ti, kteří drží dietu. Ovšem moučník z cukety není pro dietáře až tak vhodný.
Abychom nezapomněli, obsahuje také řadů významných vitamínů, například vitamin C, B, A a dále pak také draslík, fosfor, vápník, hořčík, zinek a tak dále. Dietáři si ji mohou vychutnat v salátech. Stačí malé cuketky nastrouhat nebo nakrájet a přidat další zeleninu. Nezapomeňte ji zakápnout kvalitním olejem, neboť mnoho vitamínů je rozpustných v tucích, tím pádem je tělo nejlépe vstřebá.
Cuketový perník
Recept na cuketový perník je velice jednoduchý, tudíž jej zvládne i méně zdatný kuchař či kuchařka. Připravte si 3 hrnky nastrouhané cukety. Nemusíte ji loupat, ale pokud máte přerostlejší cukety, zbavte ji semínek. Dále 1 hrnek cukru, 3 hrnky polohrubé mouky, 3 vejce, 1 hrnek oleje, 1,5 lžíce kvalitního kakaa, 1 kypřící prášek do perníku, 1 polévkovou lžíci koření do perníku, 1 čajovou lžičku skořice a 1 polévkovou lžíci rybízové či špendlíkové marmelády.
Příprava je naprosto jednoduchá. Stačí vše smíchat dohromady. Nejdříve tekuté a poté sypké suroviny. Pekáček si vymažte máslem a vysypte jej hrubou moukou nebo použijte pečicí papír. Poté do něj vylijte těsto a pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 25 minut. Abyste se ujistili, zda je moučník opravdu upečený, píchněte do něj špejlí. A pokud se těsto na špejli nepřilepí, cuketový perník je hotový. Když mi jej připravovala babička, upečený perník polévala čokoládovou polevou a posypala jej namletými vlašskými ořechy, tak byl nejlepší.