Rychlý a vynikající oběd z vepřového masa a cukety: Ideální oběd do krabičky

16. 8. 2023 Nikola Klementová
Vepřové maso s cuketou

Přemýšlíte, co uvařit k obědu, abyste nemuseli stát příliš dlouho u sporáku? Někdy se opravdu hodí recept, který zachutná a je rychle připravený.

Sezona cuket je v plném proudu. Pokud tedy přemýšlíte, v jakých receptech využít tuto lahodnou zeleninu, máme pro vás jeden tip. Navíc zužitkovat můžete nejen tu přerostlou, ale také mladé a lahodné kousky. Recept je velice jednoduchý, proto jsme si jisti, že jej zvládne i méně zdatný kuchař či kuchařka. 

Vepřové maso a cukety v hlavní roli

Cukety jsou opravdu vynikající zeleninou, na které si pochutná většina z nás. Navíc s nimi lze čarovat na mnoho způsobů. Můžete je nastrouhat do perníku, připravit z nich řízky, lečo, zelí, jen tak ji ugrilovat či je nakrájet na kousíčky a obohatit s nimi maso. V opojení koření, budou obě hlavní suroviny dokonalé. 

cukety

Jako přílohu jsme připravili kuskus, který stačí pouze zalít vodou, osolit a je hotový. Aby měl však lepší chuť, obohatili jsme jej o česnekové výhonky ze zahrádky, které každoročně umísťujeme do mrazáku. Co se týká cukety, tu přidáváme k masu až ke konci vaření, aby si zachovala mnoho vitamínů, ale také, aby nebyla úplně rozvařená. Pusťme se tedy do vaření

Připravte si následující suroviny

Připravte si 500 gramů vepřové kýty, půl velké či dvě malé přibližně 20 cm cukety, olej, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, 1,5 lžičky kurkumy, 1 lžičku hořčice, 5 kuliček pepře a solamyl či mouku. Pokud je to přece jen možné, nakrájejte si maso na tenké proužky, přidejte k němu koření, olej a odložte ho do lednice, a to do druhého dne. Následující den maso vytáhněte alespoň hodinu předem. Rozpalte si pánev a dejte na ni trochu oleje a na kostičky či na proužky nakrájenou cibuli. 

pánev

Jakmile zesklovatí, přidejte maso a hořčici. Nechte jej zatáhnout, podlijte 400 mililitry vody či vývaru a pod pokličkou duste do změknutí. Pokud máte slaný vývar, maso si dosolte dle chuti před koncem vaření. Pokud použijete vodu, maso nyní dle své chuti osolte. Dále si nakrájejte cuketu na měsíčky a česnek rozdrťte a rozsekejte. Jakmile maso změkne, přidejte cuketu a pět minut povařte. Zbylou omáčku zahustěte solamylem rozmíchaným ve vodě nebo trochou mouky. Přidejte rozsekaný česnek a povařte. Solamyl stačí povařit dvě minutky a máte hotovo. Kuskus zalijte dle návodu na obale vroucí vodou, přidejte česnekové výhonky či pouze sůl a přikryjte pokličkou. Za pět minut bude příloha hotová.    

Mohlo by Vás zajímat

betlém
2. 12. 2023 Petr Dostál

Nejkrásnější betlémy u nás: Vidět můžete i Ježíškovu obřízku

Sprchový kout
29. 11. 2023 Nikola Klementová

Jak docílit toho, aby dveře sprchového koutu byly stále čisté, bez vodního kamene a plísně

Orchidej
1. 12. 2023 Nikola Klementová

Mnoho lidí umísťuje orchidej na špatné místo a šidí se o květy: Kam ji umístit, aby kvetla

Další příspěvky z kategorie Vaření a recepty

Bramborák
30. 11. 2023 Nikola Klementová

Jak připravit vynikající bramboráky, které nejsou nasáklé tukem? Zkuste jejich vylepšenou verzi

Sezona lipových květů je tu. Pokud máte možnost, vydejte se s…
20. 6. 2023 Nikola Klementová

Recept na lipový sirup z babiččiny kuchařky: Poctivý a vynikající

Celozrnný chléb
27. 10. 2023 Nikola Klementová

Upečte si domácí chléb, který je rychlý, vynikající a pomáhá snižovat LDL cholesterol

Taštičky s jablky
12. 10. 2023 Nikola Klementová

Bleskurychlé jablečné taštičky z jednoduchého a křehkého těsta

Přemýšlíte, v jakých receptech využijete lahodnou cuketu? Už…
11. 8. 2023 Nikola Klementová

Recept na cuketový perník z babiččiny kuchařky: Je vláčný a vynikající

brambůrky
23. 10. 2023 Nikola Klementová

Domácí brambůrky na mlsání k televizi a bez výčitek: Jsou zdravé, chutné a rychlé

zavřít reklamu
×
Reklama