Víkendový sběr hub na talíři: Připravte si lahodný houbový guláš podle staročeského receptu

18. 8. 2023 Nikola Klementová
houby

Chystáte se o víkendu na houby? Mimo toho, že je zavaříte, nasušíte a zamrazíte, připravte si z nich také vynikající houbový guláš. Je rychlý, jednoduchý a velice chutný.

Houbaření pro mnohé z nás znamená odpočinek a únik od každodenního shonu a stresu. A pokud najdete koš plný krásných a zdravých hub, radost a dobrý pocit se zdvojnásobí. Aktuálně byl zaznamenán růst hřibů smrkových, hřibů dubových, takzvaných babek, ale také kuřátek či klouzků. Jaké houby zvolíte, záleží pouze na vás, dobré jsou bedle, babky, ale i klouzci. 

Lesní houby jsou vynikající

Lesní houby mají zvláštní, ale přitom lahodnou chuť. Navíc jsou nízkokalorické a obsahují řadu cenných látek pro náš organismus. Mnoho z nich obsahuje například zinek, měď, selen, železo, jód, ale také vitamíny skupiny B, A a D. Pomáhají snižovat cholesterol, krevní tlak, ale bohužel jsou pro mnohé z nás hůře stravitelné. Proto by houby měly být nakrájeny na menší kousky. V české kuchyni mají houby bezpochyby široké využití a jako národ houbařů, je umíme zpracovat opravdu lahodně. Vyzkoušejte také vynikající houbový guláš, na kterém si například o víkendu můžete pochutnat. 

Houbový guláš z lesních hub

Velice jednoduchý, ale vynikající guláš z hub. Do guláše byste měli použít tvrdší houby, jako jsou hřiby smrkové, suchohřiby, ale jelikož babky a další mají výraznější chuť, použijte i je. Připravte si dva litry vývaru, 4 stroužky česneku. 1,5 polévkové lžíce majoránky, 3 větší cibule, 400 gramů lesních hub, 5 kuliček nového koření, lžičku mletého kmínu, 3 lžíce mleté sladké papriky (kdo má rád, může přidat lžíci gulášového koření nebo pálivou papriku), sůl a pepř dle chuti, mouku a sádlo.

houbový guláš

Připravte si jíšku z mouky a sádla. Pokud nemáte sádlo, využijte klidně rostlinný olej. Jíška by měla být tmavá. Po odstavení ještě chvíli míchejte, aby se vám nepřipálila. Poté si připravte větší hrnec, oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli. Houby důkladně očistěte a nakrájejte na kousíčky. Na sádle osmažte cibulku, měla by mít zlatou barvu, vhoďte houby a míchejte. Přidejte kmín, nové koření, pepř a krátce orestujte. Poté přidejte mletou papriku a promíchejte. Co nejrychleji přilijte ne příliš studený vývar a promíchejte. Jakmile houby změknou, přidejte jíšku a nechte alespoň patnáct minut povařit. Pár minut před koncem vaření přidejte v rukou promnutou majoránku, sůl dle chuti a prolisovaný česnek. To je vše. Podávejte s knedlíkem nebo čerstvým chlebem.    

Mohlo by Vás zajímat

Marokánky
5. 12. 2023 Nikola Klementová

Nejlepší marokánky, které se sní jako první, vždy se povedou a zvládne je i začátečník

Národní divadlo
4. 12. 2023 Petr Dostál

Vzestup, pád a obnova nejkrásnějšího českého divadla

papamobil
5. 12. 2023 Petr Dostál

Volkswagen chystá dohodu s Vatikánem ohledně elektrifikace flotily vozů

Další příspěvky z kategorie Vaření a recepty

Máte chuť na nějakou sladkou či slanou dobrotu, ale nemáte…
3. 10. 2023 Nikola Klementová

Univerzální křehké těsto za pár minut hotové: Na koláče a rychlé občerstvení ideální

citronová babeta
15. 10. 2023 Nikola Klementová

Retro pečení: Připravte si citronovou babetu, která chutná jako od babičky

pánev se zeleninou
12. 9. 2023 Nikola Klementová

Tip na středeční menu, které bude za hodinu na stole a nezruinuje peněženku

Sezona rajčat je v plném proudu. Bohužel nám hodné prší a…
9. 8. 2023 Nikola Klementová

Popraskaná rajčata okamžitě zpracujte: Recept na nejlahodnější a nejjednodušší rajčata v oleji

Nastal čas, kdy sklízíme okurky, papriky, rajčata, ale také…
5. 9. 2023 Nikola Klementová

Jak zavařit přebytek cuket: 2 recepty, které jsou jednoduché a výsledek je lahodný

Připravte si s námi vynikající a křehký koláč s jablky, který…
16. 2. 2023 Nikola Klementová

Jablečný koláč jako od maminky: Upečte si dobrotu, která zahřeje a zachutná

zavřít reklamu
×
Reklama