Houbaření pro mnohé z nás znamená odpočinek a únik od každodenního shonu a stresu. A pokud najdete koš plný krásných a zdravých hub, radost a dobrý pocit se zdvojnásobí. Aktuálně byl zaznamenán růst hřibů smrkových, hřibů dubových, takzvaných babek, ale také kuřátek či klouzků. Jaké houby zvolíte, záleží pouze na vás, dobré jsou bedle, babky, ale i klouzci.
Lesní houby jsou vynikající
Lesní houby mají zvláštní, ale přitom lahodnou chuť. Navíc jsou nízkokalorické a obsahují řadu cenných látek pro náš organismus. Mnoho z nich obsahuje například zinek, měď, selen, železo, jód, ale také vitamíny skupiny B, A a D. Pomáhají snižovat cholesterol, krevní tlak, ale bohužel jsou pro mnohé z nás hůře stravitelné. Proto by houby měly být nakrájeny na menší kousky. V české kuchyni mají houby bezpochyby široké využití a jako národ houbařů, je umíme zpracovat opravdu lahodně. Vyzkoušejte také vynikající houbový guláš, na kterém si například o víkendu můžete pochutnat.
Houbový guláš z lesních hub
Velice jednoduchý, ale vynikající guláš z hub. Do guláše byste měli použít tvrdší houby, jako jsou hřiby smrkové, suchohřiby, ale jelikož babky a další mají výraznější chuť, použijte i je. Připravte si dva litry vývaru, 4 stroužky česneku. 1,5 polévkové lžíce majoránky, 3 větší cibule, 400 gramů lesních hub, 5 kuliček nového koření, lžičku mletého kmínu, 3 lžíce mleté sladké papriky (kdo má rád, může přidat lžíci gulášového koření nebo pálivou papriku), sůl a pepř dle chuti, mouku a sádlo.
Připravte si jíšku z mouky a sádla. Pokud nemáte sádlo, využijte klidně rostlinný olej. Jíška by měla být tmavá. Po odstavení ještě chvíli míchejte, aby se vám nepřipálila. Poté si připravte větší hrnec, oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli. Houby důkladně očistěte a nakrájejte na kousíčky. Na sádle osmažte cibulku, měla by mít zlatou barvu, vhoďte houby a míchejte. Přidejte kmín, nové koření, pepř a krátce orestujte. Poté přidejte mletou papriku a promíchejte. Co nejrychleji přilijte ne příliš studený vývar a promíchejte. Jakmile houby změknou, přidejte jíšku a nechte alespoň patnáct minut povařit. Pár minut před koncem vaření přidejte v rukou promnutou majoránku, sůl dle chuti a prolisovaný česnek. To je vše. Podávejte s knedlíkem nebo čerstvým chlebem.