Cukety mají vynikající plody, které lze využít na sto způsobů. Jsou lahodné, zdravé a nízkokalorické. Tudíž si je mohou dopřát i ti, kteří drží tělesnou váhu na uzdě. Také obsahuje mnoho vitamínů, například A, B a C. Dále vlákninu, hořčík, draslík, železo a mnoho jiných přínosných látek pro náš organismus. Vyzkoušejte recept na lahodnou čalamádu. Zužitkovat na ni lze i přerostlé kousky.
Vynikající a rychlá čalamáda
Čalamáda je velice jednoduchá a rychlá. Navíc její využití je poměrně pestré. Přidat ji můžete do salátů, ale také k topinkám či pod maso. Nebo ke grilovanému masu. Výsledek bude sladkokyselý a díky cuketě, kterou jsme obměnili za zelí, také lépe stravitelný. Na cuketovou čalamádu si připravte 3 kilogramy cuket, 1 kilogram paprik, 300 gramů mrkve, 150 gramů cukru, 70 gramů soli, 200 mililitrů oleje, 120 mililitrů octa, 6 stroužků česneku, 10 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření.
Jak připravit čalamádu z cukety
V případě, že na čalamádu používáte velké a přerostlé cukety, měli byste je oloupat a vydlabat semínka. Pokud použijete malé cukety, stačí je pouze nastrouhat. Dále umyjte papriky, vydlabejte z nich semínka a mrkev oškrábejte. Veškerou zeleninu mimo česneku nastrouhejte na hrubém struhadle . V případě, že v čalamádě máte rádi větší kousky, zeleninu nakrájejte na tenké proužky.
Následně ji vysypte do hrnce, přidejte ocet, olej, utřené stroužky česneku se solí, cukr, pepř, nové koření a zbytek soli. Řádně promíchejte a zeleninovou směs nechte alespoň dvě hodiny odležet. Zelenina pustí vodu a vy můžete začít zavařovat. Dokonale vyvařené sklenice naplňte pod okraj zeleninou i s vodou, uzavřete je a připravené čalamády umístěte do zavařovacího hrnce. Sterilizujte dvacet minut při teplotě 80 °C.
Druhá verze čalamády z cukety
Tuto čalamádu budeme vařit. Připravte si 2 kg cukety, 6 ks cibule, 15 stroužků česneku, 3 lžíce octa, 500 g rajčat, 1 rajčatový protlak, 2 chilli papričky, 4 lžíce soli, olej a pepř. Cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle, česnek rozdrťte, cibuli nakrájejte na proužky, rajčata na malé kousky a chilli také. V hrnci na oleji orestujte cibuli a přidejte cuketu a rajčata. Po malé chvilce zelenina pustí vodu, přidejte tedy chilli, ocet, sůl, pepř a deset minut povařte. Poté přidejte česnek a rajčatový protlak. Ještě pět minut povařte a čalamádu nalijte do sklenic. Zavíčkujte a položte dnem vzhůru. Jakmile čalamáda vychladne, skladujte ji v temnu a chladnu klidně celý rok.