Jablka patří mezi oblíbené ovoce, které je zdravé a nechybí na většině zahrad. Mimo přesnídávky, kompotu a dále, je také můžete využít do štrůdlů, buchet či právě do řezů. Níže zmíněný recept je vynikající, na přípravu jednoduchý a zvládne ho i úplný začátečník. Řezy jsou ideální k víkendovému mlsání, kdy si budete moci odpočinout po dlouhém týdnu se šálkem kávy a vynikajícím dezertem. Pusťme se tedy společně do pečení.
Co nám jablka mohou nabídnout
Ne nadarmo nám babičky a maminky říkaly, abychom na jablku jedli i slupku. Nachází se v ní totiž mnoho vlákniny, která prospívá našim střevům. Obecně je známo, že jablka, i když jsou sladká, obsahují poměrně málo kalorií, proto je do svého jídelníčku mohou zahrnout i diabetici. Obsahují až 85 % vody, vitamín C, kyselinu listovou, železo, měď, zinek, křemík, draslík, vápník a hořčík. Jedná se tedy o naši superpotravinu s detoxikačními účinky, pro kterou nemusíme chodit daleko.
Suroviny na přípravu jablečných řezů
Na jablečné řezy budete potřebovat 1 kilogram jablek, 7 bílků, 350 gramů moučkového cukru, 300 gramů mletých ořechů. Na těsto 300 gramů hladké mouky, 180 gramů margarínu či másla, špetku jedlé sody, 120 gramů moučkového cukru, 2 žloutky, kůru z půlky citronu, 1 polévková lžíce zakysané smetany.
V míse smíchejte mouku, jedlou sodu, citronovou kůru, lžíci smetany, margarín či máslo, moučkový cukr a žloutky. Těsto je velmi jemné, proto jej neválíme, ale umístíme ho na plech a zde ho roztlačíme. Plech si předem vyložte pečicím papírem nebo jej vymažte a vysypte. Na těsto můžete natřít v tenké vrstvě meruňkovou nebo jahodovou marmeládu. To už ale záleží na vaší chuti. Poté na těsto rozložte nastrouhaná a vymačkaná jablka. Nyní vyšlehejte bílky s cukrem a poté přidejte rozemleté vlašské ořechy. Tuhý sníh s ořechy natřete na jablka a pečte v předem předehřáté troubě na 200 °C. Od řezů na dlouhý čas neodcházejte, neboť ořechy se mají tendenci připalovat. Proto, jakmile začnou hnědnout, přikryjte řez alobalem. Nechte ještě dopékat a poté vyzkoušejte špejlí, zda je horní vrstva bílků již upečena. Pokud ano, bude upečena i ta spodní.