Kypré jablkové řezy s vůní skořice, které jsou jednoduché a zvládne je i začátečník

1. 9. 2023 Nikola Klementová
jablečné řezy

Jablíčka na stromech nám již dozrávají, a tak už vymýšlíme, v jakých receptech si je vychutnáme. Vyzkoušejte lahodné jablkové řezy, které nebudete péct naposledy.

Jablka patří mezi oblíbené ovoce, které je zdravé a nechybí na většině zahrad. Mimo přesnídávky, kompotu a dále, je také můžete využít do štrůdlů, buchet či právě do řezů. Níže zmíněný recept je vynikající, na přípravu jednoduchý a zvládne ho i úplný začátečník. Řezy jsou ideální k víkendovému mlsání, kdy si budete moci odpočinout po dlouhém týdnu se šálkem kávy a vynikajícím dezertem. Pusťme se tedy společně do pečení. 

Co nám jablka mohou nabídnout

Ne nadarmo nám babičky a maminky říkaly, abychom na jablku jedli i slupku. Nachází se v ní totiž mnoho vlákniny, která prospívá našim střevům. Obecně je známo, že jablka, i když jsou sladká, obsahují poměrně málo kalorií, proto je do svého jídelníčku mohou zahrnout i diabetici. Obsahují až 85 % vody, vitamín C, kyselinu listovou, železo, měď, zinek, křemík, draslík, vápník a hořčík. Jedná se tedy o naši superpotravinu s detoxikačními účinky, pro kterou nemusíme chodit daleko. 

Suroviny na přípravu jablečných řezů

Na jablečné řezy budete potřebovat 1 kilogram jablek, 7 bílků, 350 gramů moučkového cukru, 300 gramů mletých ořechů. Na těsto 300 gramů hladké mouky, 180 gramů margarínu či másla, špetku jedlé sody, 120 gramů moučkového cukru, 2 žloutky, kůru z půlky citronu, 1 polévková lžíce zakysané smetany. 

jablka

V míse smíchejte mouku, jedlou sodu, citronovou kůru, lžíci smetany, margarín či máslo, moučkový cukr a žloutky. Těsto je velmi jemné, proto jej neválíme, ale umístíme ho na plech a zde ho roztlačíme. Plech si předem vyložte pečicím papírem nebo jej vymažte a vysypte. Na těsto můžete natřít v tenké vrstvě meruňkovou nebo jahodovou marmeládu. To už ale záleží na vaší chuti. Poté na těsto rozložte nastrouhaná a vymačkaná jablka. Nyní vyšlehejte bílky s cukrem a poté přidejte rozemleté vlašské ořechy. Tuhý sníh s ořechy natřete na jablka a pečte v předem předehřáté troubě na 200 °C. Od řezů na dlouhý čas neodcházejte, neboť ořechy se mají tendenci připalovat. Proto, jakmile začnou hnědnout, přikryjte řez alobalem. Nechte ještě dopékat a poté vyzkoušejte špejlí, zda je horní vrstva bílků již upečena. Pokud ano, bude upečena i ta spodní.  

Mohlo by Vás zajímat

Zoopark Zelčín
29. 11. 2023 Petr Dostál

Procházka podél dolního toku Vltavy nabízí bohatý doprovodný program

Polštáře
29. 11. 2023 Nikola Klementová

Jak vyčistit skvrny na polštářích a jak je zbavit roztočů, aby se vám dobře spalo

SMog
28. 11. 2023 Petr Dostál

Kde je v Česku kvalitní vzduch? Útočišť před smogem stále ubývá

Další příspěvky z kategorie Vaření a recepty

citronová babeta
15. 10. 2023 Nikola Klementová

Retro pečení: Připravte si citronovou babetu, která chutná jako od babičky

Přemýšlíte, co uvařit k obědu, abyste nemuseli stát příliš…
16. 8. 2023 Nikola Klementová

Rychlý a vynikající oběd z vepřového masa a cukety: Ideální oběd do krabičky

Snažíte se po vánočních svátcích zhubnout nebo si rádi…
21. 2. 2023 Nikola Klementová

Rychlý oběd či večeře pro milovníky luštěnin

Cuketa patří mezi nejvíce variabilní potraviny, se kterými…
2. 10. 2023 Nikola Klementová

Cuketová pizza bez výčitek: Těsto bez kynutí a výsledek do půl hodiny na stole

pánev se zeleninou
12. 9. 2023 Nikola Klementová

Tip na středeční menu, které bude za hodinu na stole a nezruinuje peněženku

Nastal čas, kdy sklízíme okurky, papriky, rajčata, ale také…
5. 9. 2023 Nikola Klementová

Jak zavařit přebytek cuket: 2 recepty, které jsou jednoduché a výsledek je lahodný

zavřít reklamu
×
Reklama