U nás na Moravě se lokše pekly tehdy, když zbyly brambory, ale také tehdy, když se hodovalo, pekla se husa nebo kačena. Placky se jedly jako příloha k zelí a masu. Naprostá delikatesa, na které si pochutná snad každý z nás. I když se jedná spíše o Slovenskou přílohu, takto jsme si ji dopřávali i my. Dále se také připravovaly lokše s povidly a mákem. Takto připravené si je vychutnává mnoho lidí na Moravě. Jedno je však jasné, těsto je stále stejné, tudíž záleží pouze na vás, zda si na nich pochutnáte s mákem a povidly či s dokonale upečeným masem.
Něco málo o lokších
Jak už jsme zmínili, lokše jsou bramborové placky, které se k masu pojídají především na Slovensku a u nás hlavně na sladký způsob. Nyní ale zamíříme trochu do historie. Věděli jste, že se placka považuje za jedno z nejstarších pečiv? Již před stovkami let se placky pekly, ale lidé si je nedopřávali každý den jako my, kdy je pečivo na denním jídelníčku. Je také dobré vědět, že se lokše nesmaží, ani se na jejich přípravu nepoužívá olej či sádlo. Nejlépe uděláte, pokud je připravíte na litinové plotně či pánvi. V případě, že nic takového nevlastníte, opečte je v nerezové či nepřilnavé pánvi.
Recept na vynikající lokše
Než začneme s přípravou, rádi bychom zmínili, abyste na přípravu lokší použili brambory s varným typem C. Skvěle se rozpadají a na placky budou dokonalé. Také doporučujeme brambory uvařit v páře, aby nenasákly tolik vody a nemuseli jste doplňovat zbytečně velké množství mouky. Výsledek pak ztrácí na své vynikající chuti a placky jsou příliš tuhé. Vařte je den předem, a to ve slupce. Co se týká vajec, do těsta nepatří, ale pokud máte těsto příliš drolivé, přidejte ho, pak je těsto soudržné. Připravte si: 500 gramů brambor, čajovou lžičku soli, 100 gramů polohrubé mouky. Dále také trochu mouky na podsypání při válení a rozpuštěné sádlo na potřetí.
Brambory oloupejte, prolisujte či rozšťouchejte a přidejte mouku a sůl. Vznikne vám těsto, které lze vláčkem rozválet. Pomoučněnýma rukama těsto rozdělte na kuličky a vyválejte z nich placky silné sotva půl cm. Rozpalte pánev, poté snižte teplotu a umístěte na ni první placku. Opékejte ji přibližně jednu minutu, než se na ní začnou tvořit hnědé skvrny. Poté ji obraťte a postupujte stejně. Hotovou placku potřete rozpuštěným sádlem.