Recept na domácí housky, které chutnají lépe než ty z obchodu: Upečete je za pár minut a bez kynutí

7. 9. 2023 Nikola Klementová

Také máte ten pocit, že kupované pečivo v poslední době nestojí za nic? Především pak to v supermarketu. A to nehledě na jeho cenu. Proto si zkuste upéct vlastní pečivo, které je rychlé a vynikající.

V případě, že rádi šetříte, nemáte čas zajít do obchodu, chcete si vychutnat pečivo bez přidaných chemických látek, upečte si domácí, není to složité. Ať už je důvod k tomuto kroku jakýkoli, domácí pečivo je prostě vynikající. Máte přehled o tom, co do něj dáte, navíc jej můžete obohatit o různá semínka. Vyzkoušejte náš recept na domácí pečivo, které se stane vaší chutnější, zdravější a také ekonomičtější variantou. Pečivo nemusíte nechat kynout, takže si jej můžete vychutnat už do hodiny, a to například s lahodným máslem nebo tvarohovou pomazánkou. 

Domácí pečivo bez kynutí

Domácí pečivo je chutné, některé z nich také rychlé a máte kontrolu nad jeho složením, což jistě není v dnešní době na škodu. V uvedeném receptu budeme péct z pšeničné mouky, pokud ale budete chtít připravovat zdravější variantu, pečivo lze upéct z hladké špaldové mouky. Není tak drahá a obsahuje celkem dost cenných živin. A výsledek je k nerozeznání. Také budeme používat slunečnicový olej, ten však můžete zaměnit za olivový nebo máslo. Máslo je sice drahé, ale výsledná chuť je famózní, jemná a opravdu lahodná. 

těsto

Připravte si tedy 1 kg hladké pšeničné nebo špaldové mouky, 300 ml oleje, 2 vejce, 1 lžičku soli, 600 ml vlažného mléka, 2 lžičky cukru, 1 kostku droždí nebo pytlík sušených kvasnic a jedno rozkvedlané vejce na potření. Do těsta také můžete nasekat slunečnicová semínka, černý sezam či cokoli, co máte rádi. Někdo má rád také vlašské ořechy.    

Postup přípravy domácího pečiva

Připravené těsto nemusíte nechávat kynout, ale kvásek by měl mít alespoň deset minut čas. Ten si tedy připravte tak, že smícháte droždí se lžičkou cukru, zaprášíte suroviny trochou mouky a přidáte pouze vlažné mléko –  stačí 100 ml. Mezitím si dejte do mísy mouku, zbytek cukru, sůl, popřípadě nasekaná semínka a v hrnku si rozkvedlejte vejce. 

Po vyběhnutí kvásku jej přidejte do mouky, společně se zbylým vlažným mlékem a vejci. Vypracujte těsto, které je hladké a vláčné. Poté těsto rozválejte na placku, vytvořte trojúhelníky a smotejte rohlíky nebo z těsta upleťte copánky, které potřete rozšlehaným vejcem a umístíte je na plech s pečicím papírem do předem vyhřáté trouby na 150 °C. Pečeme dozlatova.  

Těsto na housky není řídké, je vláčné, mírně lepivé a je potřeba, abyste pomoučnili vál, ale i ruce (a pokud se vám zdá, že řídké je, přilévejte mléko postupně), ani nepřipomíná kynutou buchtu. Lze také obměnit mléko za vodu a olej za sádlo, záleží pouze na vaší chuti a na tom, co máte rádi. Dávku můžete snížit o polovinu. Podle tohoto receptu pečeme housky běžně a jsou opravdu dobré.  

Mohlo by Vás zajímat

Řízek
1. 12. 2023 Nikola Klementová

Výhody a nevýhody horkovzdušné fritézy: Několik důvodů, proč si ji přát od Ježíška

Vánoční trhy Praha
30. 11. 2023 Petr Dostál

Nejoblíbenější pražské vánoční trhy? Mírák láká na atmosféru, ale i rozumné ceny

Polštáře
29. 11. 2023 Nikola Klementová

Jak vyčistit skvrny na polštářích a jak je zbavit roztočů, aby se vám dobře spalo

Další příspěvky z kategorie Vaření a recepty

Cuketa je delikátní a vděčnou zeleninou, kterou pěstuje mnoho…
12. 8. 2023 Nikola Klementová

Lahodná cuketová omáčka pod maso či na topinky: Rychlá a delikátní dobrota do zásoby

Pěstování libečku je radost. Není náročný na péči, je odolný a…
8. 6. 2023 Nikola Klementová

Recept na libečkový olej, který povzbudí smysly a dodá pokrmům vynikající chuť

Máte chuť na nějakou sladkou či slanou dobrotu, ale nemáte…
3. 10. 2023 Nikola Klementová

Univerzální křehké těsto za pár minut hotové: Na koláče a rychlé občerstvení ideální

Domácí nudle do polévky jsou bezesporu ty nejlepší. Navíc jich…
25. 9. 2023 Nikola Klementová

Jak připravit nudle do polévky, aby chutnaly jako od babičky. Jde to překvapivě jednoduše

vývar
18. 10. 2023 Nikola Klementová

Jak na silný domácí masox, ze kterého připravíte vynikající polévku

Černý bez patří mezi keře s širokým využitím, ale také k těm,…
12. 6. 2023 Nikola Klementová

Nejlepší sirup z černého bezu podle receptu z babiččiny kuchařky

zavřít reklamu
×
Reklama