Placičky z dýně jsou lahodnou delikatesou, kterou můžete obohatit svůj jídelníček. Nejsou příliš pracné a jejich chuť je prostě skvělá. Dopřát si je můžete s bramborovou kaší, s vařenými bramborami, s bagetkou či se zeleninovým salátem. Navíc je můžete zabalit do svačinového boxíku i dětem na svačinku do školy. Přidejte k nim čerstvou zeleninu, kousek celozrnného pečiva a děti si jistě pochutnají. Klidně si je také můžete vzít s sebou do práce na oběd. Jsou totiž vynikající i ohřáté, ale i studené.
Dýně hokaido by v jídelníčku chybět neměla
Když se řekne dýně hokaido, mnozí z nás si okamžitě vybaví opražená dýňová semínka, polévku či možná rizoto a kompot. To ale nejsou jediné dobroty, které z této chutné zeleniny lze připravit. Zkoušeli jste někdy například dýni neloupanou a nakrájenou na měsíčky, zakápnutou olivovým olejem, posypanou bylinkami a upečenou v troubě? Naprostá dobrota. Navíc dýně obsahují mnoho vitamínů, například K, A, B, C a E. Mimo jiné také omega 3 a 6, kyselinu listovou a antioxidanty, které chrání tělo před volnými radikály. Pomáhají v boji s artritidou a dalšími zdravotními neduhy.
Recept na dýňové placky
Připravte si 500 gramů nastrouhané dýně, 80 ml mléka, 1 vejce, 5 lžic hladké mouky, 3 stroužky česneku, bylinky dle své chuti, například tymián, ale klidně i majoránku, pepř, sůl a olej na smažení. Placičky lze také péct v troubě na pečicím papíře, ale to záleží jen na vás, jaké přípravě dáte možnost. Ty smažené mají lepší chuť.
Dýni nemusíte loupat, při pečení či smažení slupka změkne. Stačí ji vydlabat, očistit a nahrubo nastrouhat. Dále přidejte rozkvedlané vejce, prolisovaný česnek, bylinky, sůl, pepř, promíchejte a přidejte mouku. Zamíchejte, a to nejlépe rukama, aby se veškeré suroviny dokonale promíchaly. Nyní si vezměte pánev a nalijte do ní dostatečné množství oleje. Jakmile bude olej rozehřátý, pomocí polévkové lžíce naberte trochu těsta a dejte jej do oleje. Těsto mírně zmáčkněte, aby se vytvořila placka. Smažíme z obou stran dozlatova.