Placičky z dýně hokaido: Vynikající a rychlý oběd, který zvládne každý

12. 9. 2023 Nikola Klementová
dýňové placky

Přemýšlíte, jak upravit dýni k obědu či večeři, aby si pochutnala celá rodina? Vyzkoušejte vynikající a křupavé placičky. Jsou jednoduché a zachutnají snad každému strávníkovi.

Placičky z dýně jsou lahodnou delikatesou, kterou můžete obohatit svůj jídelníček. Nejsou příliš pracné a jejich chuť je prostě skvělá. Dopřát si je můžete s bramborovou kaší, s vařenými bramborami, s bagetkou či se zeleninovým salátem. Navíc je můžete zabalit do svačinového boxíku i dětem na svačinku do školy. Přidejte k nim čerstvou zeleninu, kousek celozrnného pečiva a děti si jistě pochutnají. Klidně si je také můžete vzít s sebou do práce na oběd. Jsou totiž vynikající i ohřáté, ale i studené. 

Dýně hokaido by v jídelníčku chybět neměla

Když se řekne dýně hokaido, mnozí z nás si okamžitě vybaví opražená dýňová semínka, polévku či možná rizoto a kompot. To ale nejsou jediné dobroty, které z této chutné zeleniny lze připravit. Zkoušeli jste někdy například dýni neloupanou a nakrájenou na měsíčky, zakápnutou olivovým olejem, posypanou bylinkami a upečenou v troubě? Naprostá dobrota. Navíc dýně obsahují mnoho vitamínů, například K, A, B, C a E. Mimo jiné také omega 3 a 6, kyselinu listovou a antioxidanty, které chrání tělo před volnými radikály. Pomáhají v boji s artritidou a dalšími zdravotními neduhy. 

Recept na dýňové placky

Připravte si 500 gramů nastrouhané dýně, 80 ml mléka, 1 vejce, 5 lžic hladké mouky, 3 stroužky česneku, bylinky dle své chuti, například tymián, ale klidně i majoránku, pepř, sůl a olej na smažení. Placičky lze také péct v troubě na pečicím papíře, ale to záleží jen na vás, jaké přípravě dáte možnost. Ty smažené mají lepší chuť. 

dýně hokaido

Dýni nemusíte loupat, při pečení či smažení slupka změkne. Stačí ji vydlabat, očistit a nahrubo nastrouhat. Dále přidejte rozkvedlané vejce, prolisovaný česnek, bylinky, sůl, pepř, promíchejte a přidejte mouku. Zamíchejte, a to nejlépe rukama, aby se veškeré suroviny dokonale promíchaly. Nyní si vezměte pánev a nalijte do ní dostatečné množství oleje. Jakmile bude olej rozehřátý, pomocí polévkové lžíce naberte trochu těsta a dejte jej do oleje. Těsto mírně zmáčkněte, aby se vytvořila placka. Smažíme z obou stran dozlatova. 

Mohlo by Vás zajímat

Procházka v zimě
8. 12. 2023 Petr Dostál

Do zimy s dětmi: Pospíchejte za Ježíškem nebo za medvědem

Marokánky
5. 12. 2023 Nikola Klementová

Nejlepší marokánky, které se sní jako první, vždy se povedou a zvládne je i začátečník

papamobil
5. 12. 2023 Petr Dostál

Volkswagen chystá dohodu s Vatikánem ohledně elektrifikace flotily vozů

Další příspěvky z kategorie Vaření a recepty

Pokud se vám podařilo vypěstovat bohatou úrodu cuket, jistě je…
21. 8. 2023 Nikola Klementová

2 recepty na cuketovou čalamádu do zásoby: Vychutnejte si ji například pod masem

Švestky nám na zahradě dozrávají, a tak je zavařujeme, vaříme…
23. 9. 2023 Nikola Klementová

Hrníčkový švestkový koláč provoní domácnost skořicí. Jednoduchý recept na víkendové mlsání

Pomerančový krém
8. 12. 2023 Nikola Klementová

Svěží krém do cukroví, ale i na dortíky, který není hutný, vydrží a chutná skvěle

pánev se zeleninou
12. 9. 2023 Nikola Klementová

Tip na středeční menu, které bude za hodinu na stole a nezruinuje peněženku

Už se těšíte na víkend, až si s rodinou ugrilujete křehký kus…
17. 8. 2023 Nikola Klementová

3 recepty na dokonalé marinády, které udělají z grilovaného masa nezapomenutelný požitek

Kdo by neměl rád domácí uzené maso? Snad jen vegetarián. Doma…
29. 1. 2023 Nikola Klementová

Vynikající oběd z jednoho pekáče pro milovníky uzeného masa

zavřít reklamu
×
Reklama