Pokud vaříte každý den či každý druhý den, někdy se může stát, že své nápady vyčerpáte a hodil by se vám nějaký tip na rychlý a vynikající oběd. Takový tip pro vás máme. Navíc využijeme některou sezonní zeleninu ze zahrádky, čímž většina z nás ušetří. A pokud zahradu nemáte, nevadí, suroviny na přípravu tohoto menu nejsou tolik nákladné. Zároveň doplníte řadu živin, pochutnáte si a oběd si můžete vzít s sebou do práce.
Z čeho se bude skládat středeční menu
Tento tip jsme pro vás připravili s předstihem, abyste si v případě zájmu mohli nakoupit či zajistit veškeré suroviny pro přípravu. Společně se pustíme do vaření dýňové polévky, a to z dýně hokaido, která nám aktuálně dozrává. A jako hlavní chod budou mexické těstoviny, do kterých použijeme rajčata, cibuli, česnek, mrkev, a to vše klidně z vlastní zahrádky. Mimo těchto ingrediencí použijeme těstoviny, fazole, koření a dle chuti buď vepřové maso, nejlépe kýtu či dobrou uzeninu. Může být slanina, ale také klobás či klidně šunka.
Co se týká živin, dýně bezesporu obsahuje důležité vitamíny, ale také minerální látky, které chrání naše tělo před volnými radikály, podporuje imunitní systém, pomáhá v boji s artritidou, zánětem a dalšími zdravotními neduhy. Fazole jsou ideální pro střeva a celkově posilují zažívací trakt, snižují cholesterol a chrání srdce. Také obsahují značné množství vitamínů a minerálních látek.
Recept na dýňovou polévku
1 kilogram dýně přepůlíme, opláchneme a nakrájíme na kostičky. Nemusíte ji loupat, slupka změkne. Poté oloupejte jednu větší cibuli, nakrájejte ji na kostičky a v hrnci osmahněte na másle či oleji (máslo dodá lepší chuť). Jakmile bude cibulka opečená, přidejte dýni a opékejte přibližně tři minuty. Podlijte vodou či zeleninovým vývarem, stačí 600 mililitrů, přikryjte pokličkou a vařte do změknutí dýně. Poté rozmixujte tyčovým mixérem, přilijte jednu smetanu ke šlehání, přidejte dva stroužky česneku, sůl a pepř dle chuti. Pár minut povařte a servírujte s krutonky, které opražíte na másle.
Recept na mexické těstoviny z jednoho hrnce
Na mexické těstoviny si připravte 300 gramů oblíbených těstovin, 200 gramů uzeniny či vepřové kýty, olej, sůl a pepř, 1 kus větší cibule, 1 mrkev, 5 cherry rajčat či dvě větší rajčata, 4 lžičky rajčatového protlaku, 3 stroužky česneku, 100 gramů kukuřice, 300 gramů fazolí (můžete den předem fazole namočit, poté uvařit, nebo použijte dvě konzervy), dále pak přidejte ½ lžičky chilli, 2 lžičky mexického koření a mleté sladké papriky.
Pokud budete dělat těstoviny s masem, na cibulce osmahněte maso, jakmile změkne, přidejte další suroviny. Pokud děláte bezmasou verzi, osmahněte cibulku, přidejte uzeninu, česnek, rajčata, na kostičky nakrájenou mrkev, protlak, koření, sůl, pepř, těstoviny a vše zalijte 400 mililitry zeleninového vývaru nebo vodou. Přikryjte pokličkou a vařte do změknutí těstovin. Nezapomínejte občas promíchat, v případě potřeby obsah hrnce podlijte trochou vývaru nebo vody. Na závěr přidejte scezené fazole, kukuřici, promíchejte, nechte ještě provařit a popřípadě ještě dosolte. Dozdobte například petrželkou a podávejte.
A pokud budete mít čas a chuť, připravte si také kypré jablkové řezy, jako sladkou tečku po obědě.