Jednoduché domácí rohlíky, které jsou křupavé a vynikající i druhý den

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 14.09.2023 13:35
Rohlíky

Upéct rohlíky není nic složitého. Navíc se s těmi kupovanými nedají srovnávat, neboť jsou i druhý den vynikající. Vyzkoušejte náš jednoduchý recept.

Proč kupovat drahé tukové rohlíky v supermarketu, když si je můžete upéct i doma? A to poměrně rychle a jednoduše? Nehledě na to, že domácí rohlíky nebudou obsahovat žádné zvýrazňovače chutí, emulgátory a kompletně celou chemickou laboratoř. A co je vlastně ještě lepší? Že suroviny pro přípravu křupavých rohlíků má většina z nás ve spíži, takže se pusťte do pečení klidně hned.

Domácí rohlíky jsou vynikající

Ti, kteří se bojí pracovat s kynutým těstem, mohou nyní na strach zapomenout. Slané kynuté těsto je natolik jednoduché, že jej zvládne zkrotit i úplný začátečník. Navíc, proč pečivo kupovat, když jej během chvíle máme hotové? A pokud si právě nyní říkáte, kdy byste rohlíky měli péct, protože patříte mezi zaneprázdněné lidi, ingredience na těsto lze jednoduše nasypat do domácí pekárny, zapnout program kynutí a za hodinu máte těsto připravené. Někteří mají doma kuchyňské roboty a určitě mnoho dalších vymožeností, které vám s přípravou pomohou. A vy tak nemusíte dělat prakticky nic. Nachystáte ingredience, počkáte a poté jen vyválíte těsto a srolujete rohlíky. Pusťme se tedy společně do pečení rohlíků.

Recept na domácí rohlíky

Žádné složitosti v receptu nehledejme. Na tukové rohlíky si připravte tyto ingredience: 500 gramů hladké mouky, 300 mililitrů vlažné vody, půl kostky droždí, 1 lžíci soli, 40 gramů sádla, 1 lžička cukru. Do misky rozdrolte droždí a zasypte jej lžičkou cukru. Nyní vidličkou obě suroviny rozmačkejte a promíchejte, aby vznikla kašička. Následně přisypte lžičku mouky a zalijte vlažným mlékem. Suroviny odložte stranou, na přibližně 15 minut, aby vzešel kvásek.

těsto

Do větší mísy prosejeme mouku a přidáme sůl. Jakmile bude kvásek hotový, nalijte jej do mouky a přidejte rozpuštěné, ale ne horké sádlo. Vypracujte hladké těsto a nechte jej na teplém místě hodinu kynout. Jakmile těsto vykyne, rozdělíme ho na malé bochánky, které vyválíme do kulatého tvaru, cca 25 cm v průměru a rozkrájíme na čtvrtiny. Z jednotlivých trojúhelníků srolujeme rohlík. Začínáme od širší strany a rolujeme ke špičce. Připravené rohlíky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte je ještě půl hodiny kynout. Těsto přikryjte. Rozehřejte troubu na 190 °C a vykynuté rohlíky dejte do trouby. Po deseti minutách rohlíky potřete slanou vodou a dopékejte dalších sedm až deset minut.

Mohlo by Vás zajímat

Okurky
publikováno 18. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Výživná procedura pro okurky zajistí rostliny bez plísní a bohatou úrodu i plody bez hořkosti

Rajčata
publikováno 14. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Co přidat pod rajčata při výsadbě, aby rostliny byly silné a bohatě plodily

Volvo EX90
publikováno 16. 5. 2024 autor David Vanda

Jako David a Goliáš. Volvo provedlo unikátní nárazovou zkoušku

zavřít reklamu
×
Reklama