Brambory jsou naší základní potravinou, která obsahuje mnoho cenných látek pro lidský organismus. Obsahují nejen vitamín C, B a další, ale také draslík, železo, vápník, sodík a hořčík. Nikdo nás proto nemusí dlouze přesvědčovat, že bychom je neměli vyřazovat z jídelníčku. Ještě k tomu, když si je můžeme vychutnat na tolik způsobů. Připravte si z nich zdravé hranolky, které jsou vynikající.
Vyberte správné brambory
Aby byl výsledek přímo famózní, doporučujeme, abyste v regálech obchodů sáhli po červených bramborách. Ty, které běžně používáme k přípravě vynikajícího bramborového salátu. Pokud je neseženete, nebo se vám nelíbí jejich cena, kupte brambory typu C. Obsahují více škrobu a méně vody, proto budou vhodné pro přípravu hranolek dle tohoto postupu.
Krájení a předvaření brambor
Jakmile budete mít brambory na kuchyňské lince, oloupejte je. Po oloupání je nakrájejte na silnější hranolky neboli takzvané steakové hranolky. Snažte se o to, aby byly všechny stejně široké, aby všechny chutnaly opravdu dokonale. Nejlepší bude, když brambory rozkrájíte na centimetr silné plátky a následně je nařežete na hranolky. Až budete mít hotovo, brambory umístěte do horké vody a přibližně čtyři minuty povařte tak, aby nebyly úplně dovařené. Poté je slijte a opláchněte studenou vodou. Odložte na bavlněnou látku a vysušte.
Pečení zdravých hranolek
Je opravdu důležité, abyste hranolky pořádně osušili, jinak by se v troubě dusily. Jakmile budete mít hotovo, vyložte plech pečicím papírem a vložte jej do trouby. Zapněte ji na 200 °C a jakmile se trouba rozehřeje, vložte na rozpálený plech hranolky, a to jednu vedle druhé. Do misky si připravte olivový olej a pomocí mašlovačky potřete každou hranolku. Pečte 15 minut a poté zvyšte teplotu na 220 °C a dopékejte dalších 15 až 20 minut. Jakmile budou hranolky zlatavé a křupavé, máte hotovo. Vytáhněte je, osolte a ihned podávejte. Například k bifteku či jen tak samotné, dobrou chuť.