Jak připravit dokonalé a křupavé hranolky, které budou zdravé a téměř bez tuku

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 19.09.2023 07:16
hranolky

Odpíráte si hranolky, protože jsou tučné, nezdravé a vy zrovna držíte dietu? Odpírat si je nemusíte, ale vyzkoušejte je připravit podle našeho receptu, jsou vynikající.

Brambory jsou naší základní potravinou, která obsahuje mnoho cenných látek pro lidský organismus. Obsahují nejen vitamín C, B a další, ale také draslík, železo, vápník, sodík a hořčík. Nikdo nás proto nemusí dlouze přesvědčovat, že bychom je neměli vyřazovat z jídelníčku. Ještě k tomu, když si je můžeme vychutnat na tolik způsobů. Připravte si z nich zdravé hranolky, které jsou vynikající.

Vyberte správné brambory

Aby byl výsledek přímo famózní, doporučujeme, abyste v regálech obchodů sáhli po červených bramborách. Ty, které běžně používáme k přípravě vynikajícího bramborového salátu. Pokud je neseženete, nebo se vám nelíbí jejich cena, kupte brambory typu C. Obsahují více škrobu a méně vody, proto budou vhodné pro přípravu hranolek dle tohoto postupu.

Krájení a předvaření brambor

Jakmile budete mít brambory na kuchyňské lince, oloupejte je. Po oloupání je nakrájejte na silnější hranolky neboli takzvané steakové hranolky. Snažte se o to, aby byly všechny stejně široké, aby všechny chutnaly opravdu dokonale. Nejlepší bude, když brambory rozkrájíte na centimetr silné plátky a následně je nařežete na hranolky. Až budete mít hotovo, brambory umístěte do horké vody a přibližně čtyři minuty povařte tak, aby nebyly úplně dovařené. Poté je slijte a opláchněte studenou vodou. Odložte na bavlněnou látku a vysušte.

Hranolky

Pečení zdravých hranolek

Je opravdu důležité, abyste hranolky pořádně osušili, jinak by se v troubě dusily. Jakmile budete mít hotovo, vyložte plech pečicím papírem a vložte jej do trouby. Zapněte ji na 200 °C a jakmile se trouba rozehřeje, vložte na rozpálený plech hranolky, a to jednu vedle druhé. Do misky si připravte olivový olej a pomocí mašlovačky potřete každou hranolku. Pečte 15 minut a poté zvyšte teplotu na 220 °C a dopékejte dalších 15 až 20 minut. Jakmile budou hranolky zlatavé a křupavé, máte hotovo. Vytáhněte je, osolte a ihned podávejte. Například k bifteku či jen tak samotné, dobrou chuť.

Mohlo by Vás zajímat

Plitvická jezera
publikováno 16. 5. 2024 autor Petr Dostál

Plitvická jezera: Kdy se do Národního parku vydat bez davů turistů a několik dalších užitečných tipů

Jahodová buchta
publikováno 18. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jahodová buchta z pánve: Vynikající a jednoduchá pochoutka, ze které budete nadšení

Včely
publikováno 12. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Medonosný hmyz zajišťuje bohatou úrodu. Takto ho udržíte na své zahradě

zavřít reklamu
×
Reklama