Jednoduché těsto na jablečný štrúdl pouze ze tří ingrediencí: Vynikající, křehké a rychlé

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 20.09.2023 07:15
štrúdl

Jablka na zahrádce nám krásně dozrávají, a tak přemýšlíme, v jakých receptech si šťavnaté a lahodné ovoce vychutnáme. Vyzkoušejte štrúdl z těsta, které se skládá pouze ze tří ingrediencí.

Jablečný štrúdl je klasikou, na které si rád pochutná každý z nás. Většinou se připravuje z kupovaného listového těsta či z kynutého těsta. My jsme pro vás připravili recept na těsto, které se skládá pouze ze tří ingrediencí, je rychlé a vynikající. Navíc je univerzální, tudíž jej můžete využít pro přípravu koláčků, pirožek či jiných pochoutek. Pusťme se společně do toho. 

Jablka by v jídelníčku neměly chybět

Jablka jsou nízkokalorická a obsahují mnoho živin, proto jsou ideální svačinkou pro všechny z nás. Obsahují vitamín C a další. Také železo, vápník, křemík, hořčík, zinek a draslík. Jsou významným zdrojem antioxidantů, které chrání naše buňky v těle před volnými radikály. Zároveň chrání trávicí soustavu, snižují stresové vypětí, posilují činnost mozku, pomáhají při zánětech, horečkách, průjmech, kašli, nechutenství, ale i při potížích s akné. Jablka jsou ovocem, které by nemělo chybět v jídelníčku. Ještě ke všemu, pokud vám rostou na zahrádce. 

Příprava těsta na jablečný štrúdl

Než však začneme s přípravou těsta, rádi bychom upřesnili, že těsto lze využít i na taštičky či jiné slané dobroty. Například taštičky plněné cibulí a houbami, špenátem a slaninou, modrým sýrem a tak dále. Připravené těsto stačí vyválet na tloušťku přibližně tři milimetry, vykrojit sklenicí, naplnit, přehnout a upéct. Vynikající pochoutka, kterou máte rychle připravenou. A to například tehdy, když přijde nečekaná návštěva. Zpět ale k těstu na jablečný štrúdl.

jablka

Těsto se tedy bude skládat pouze ze tří ingrediencí, a to: z rostlinného tuku, měkkého tvarohu v obalu a mouky. Pro zvýraznění chuti doporučujeme, abyste do těsta přidali špetku soli. Co se týká množství, připravte si 200 gramů rostlinného tuku, 200 gramů tvarohu a 250 gramů hladké mouky. V míse rozmíchejte změklý tuk s tvarohem a přidejte mouku. Nejlépe rukama vytvořte hladké těsto (kdyby se lepilo, přidejte trochu mouky). Poté jej vyválejte na plát silný tři milimetry a naplňte ho jablky, které nahrubo nastrouháte. Přidat můžete rozinky, vlašské ořechy, trochu cukru a skořici. Rozpalte troubu na 180 °C, zavinutý štrúdl potřete vejcem a pečte přibližně dvacet minut.     

Mohlo by Vás zajímat

Tlustice
publikováno 1. 3. 2024 autor Nikola Klementová

Jak přesadit tlustici: Vhodný termín je již nyní, ale pozor na chyby, které ji zahubí

Ovocné stromy
publikováno 28. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Jak na jarní postřik ovocných stromů, který je velice důležitý a neměli bychom na něj zapomínat?

Bílé ubrusy
publikováno 25. 2. 2024 autor Petra Seibertová

Domácí prostředky, které spolehlivě vybělí ponožky, spodní prádlo, ale i záclony

zavřít reklamu
×
Reklama