Hrníčkový švestkový koláč provoní domácnost skořicí. Jednoduchý recept na víkendové mlsání

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 23.09.2023 13:00
švestkový koláč

Švestky nám na zahradě dozrávají, a tak je zavařujeme, vaříme povidla, ale také přemýšlíme, jaké další dobroty z nich připravíme. Připravte si například vynikající a rychlý švestkový koláč, který voní skořicí.

Koláč se švestkami je skvělou pochoutkou na víkendové mlsání. Níže zmíněný recept je velice jednoduchý a zvládne jej i kuchař začátečník. Navíc je hrníčkový, takže se obejdete bez váhy. A pokud nemáte švestky, použijte klidně kousky jablek či hrušek. I takové ovoce je vynikající v koláči se skořicí.

Co obsahují švestky

Na švestky bychom zapomínat neměli. Každý z nás by je měl zařadit do svého jídelníčku, protože obsahují vitamín A, C, B, ale také železo, vápník, draslík, fosfor, zinek a rutin a kvercetin. Poslední dvě složky mají silné antioxidační účinky, které tělo chrání před volnými radikály. A co je nejlepší? Švestky mají jen minimum kalorií, tudíž je lze zařadit do jídelníčku i při redukčních dietách.

švestky

Pomáhají nám také udržovat zdravá střeva, chrání cévy, odvádějí z těla přebytečnou vodu, redukují váhu, snižují hladinu špatného cholesterolu a tak dále. Jednoduše řečeno – švestky jsou naší superpotravinou, na kterou bychom neměli zapomínat. Dopřejte si je klidně zavařené, v povidlech, prostě jakkoli.

Hrníčkový švestkový koláč

Na hrníčkový koláč si připravte 1 vanilkový cukr, 1,5 hrnku polohrubé mouky, 1,5 hrnku hladké mouky, 1 kypřící prášek, 1 hrnek moučkového cukru, 2 lžíce skořice, 1,5 hrnku mléka, 1 hrnek oleje, 2 vejce. Na drobenku si připravte 1,5 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek moučkového cukru a 100 gramů tuku, nejlépe však másla, a samozřejmě švestky – kompotované či čerstvé.

švestkový koláč

Zapněte troubu na 180 °C a vezměte si velkou mísu. Smíchejte mouky, moučkový cukr, prášek do pečiva a vanilkový cukr. Promíchejte a smíchejte vejce, mléko a olej, následně tekuté suroviny vylijte k sypkým a promíchejte. Polotekuté těsto vylijte na plech vyložený pečicím papírem a připravte si drobenku. Smíchejte mouku, cukr a změklé máslo, suroviny promněte mezi prsty, aby vznikly kousky drobenky. Švestky naskládejte na těsto, posypte je skořicí a drobenkou. Pečeme patnáct minut a po uplynulé době zvýšíme teplotu na 200 °C a dopékáme ještě alespoň patnáct minut.

Mohlo by Vás zajímat

Jahody
publikováno 12. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Proč jahodám reznou listy? Jak jahodníky zachránit a dočkat se bohaté úrody?

Plitvická jezera
publikováno 16. 5. 2024 autor Petr Dostál

Plitvická jezera: Kdy se do Národního parku vydat bez davů turistů a několik dalších užitečných tipů

Barcelona
publikováno 17. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Po evropských velkoměstech: Barcelona - slavné sportovní i historické stavby

zavřít reklamu
×
Reklama