Hrníčkový švestkový koláč provoní domácnost skořicí. Jednoduchý recept na víkendové mlsání

23. 9. 2023 Nikola Klementová
švestkový koláč

Švestky nám na zahradě dozrávají, a tak je zavařujeme, vaříme povidla, ale také přemýšlíme, jaké další dobroty z nich připravíme. Připravte si například vynikající a rychlý švestkový koláč, který voní skořicí.

Koláč se švestkami je skvělou pochoutkou na víkendové mlsání. Níže zmíněný recept je velice jednoduchý a zvládne jej i kuchař začátečník. Navíc je hrníčkový, takže se obejdete bez váhy. A pokud nemáte švestky, použijte klidně kousky jablek či hrušek. I takové ovoce je vynikající v koláči se skořicí. 

Co obsahují švestky

Na švestky bychom zapomínat neměli. Každý z nás by je měl zařadit do svého jídelníčku, protože obsahují vitamín A, C, B, ale také železo, vápník, draslík, fosfor, zinek a rutin a kvercetin. Poslední dvě složky mají silné antioxidační účinky, které tělo chrání před volnými radikály. A co je nejlepší? Švestky mají jen minimum kalorií, tudíž je lze zařadit do jídelníčku i při redukčních dietách. 

švestky

Pomáhají nám také udržovat zdravá střeva, chrání cévy, odvádějí z těla přebytečnou vodu, redukují váhu, snižují hladinu špatného cholesterolu a tak dále. Jednoduše řečeno – švestky jsou naší superpotravinou, na kterou bychom neměli zapomínat. Dopřejte si je klidně zavařené, v povidlech, prostě jakkoli. 

Hrníčkový švestkový koláč

Na hrníčkový koláč si připravte 1 vanilkový cukr, 1,5 hrnku polohrubé mouky, 1,5 hrnku hladké mouky, 1 kypřící prášek, 1 hrnek moučkového cukru, 2 lžíce skořice, 1,5 hrnku mléka, 1 hrnek oleje, 2 vejce. Na drobenku si připravte 1,5 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek moučkového cukru a 100 gramů tuku, nejlépe však másla, a samozřejmě švestky – kompotované či čerstvé. 

švestkový koláč

Zapněte troubu na 180 °C a vezměte si velkou mísu. Smíchejte mouky, moučkový cukr, prášek do pečiva a vanilkový cukr. Promíchejte a smíchejte vejce, mléko a olej, následně tekuté suroviny vylijte k sypkým a promíchejte. Polotekuté těsto vylijte na plech vyložený pečicím papírem a připravte si drobenku. Smíchejte mouku, cukr a změklé máslo, suroviny promněte mezi prsty, aby vznikly kousky drobenky. Švestky naskládejte na těsto, posypte je skořicí a drobenkou. Pečeme patnáct minut a po uplynulé době zvýšíme teplotu na 200 °C a dopékáme ještě alespoň patnáct minut.   

Mohlo by Vás zajímat

papamobil
5. 12. 2023 Petr Dostál

Volkswagen chystá dohodu s Vatikánem ohledně elektrifikace flotily vozů

Rýmovník
6. 12. 2023 Nikola Klementová

Rýmovník aktuálně vyžaduje hnojení, aby ho bylo přes zimu dostatek na zdravotní neduhy

Procházka v zimě
8. 12. 2023 Petr Dostál

Do zimy s dětmi: Pospíchejte za Ježíškem nebo za medvědem

Další příspěvky z kategorie Vaření a recepty

černá buchta
11. 10. 2023 Nikola Klementová

Černá buchta s ořechy: Rychlá dobrota, která je levná a pochutná si každý

citronová babeta
15. 10. 2023 Nikola Klementová

Retro pečení: Připravte si citronovou babetu, která chutná jako od babičky

Marokánky
5. 12. 2023 Nikola Klementová

Nejlepší marokánky, které se sní jako první, vždy se povedou a zvládne je i začátečník

pomazánka
30. 10. 2023 Nikola Klementová

4 podzimní pomazánky, které jsou rychlé, levné a hodí se na svačinu i na večeři

Přemýšlíte, co uvařit k obědu, abyste nemuseli stát příliš…
16. 8. 2023 Nikola Klementová

Rychlý a vynikající oběd z vepřového masa a cukety: Ideální oběd do krabičky

Sloní žrádlo
7. 11. 2023 Nikola Klementová

Pomazánka s nevábným názvem, ale s dokonalým výsledkem. Jak připravit sloní žrádlo

zavřít reklamu
×
Reklama