Koláč se švestkami je skvělou pochoutkou na víkendové mlsání. Níže zmíněný recept je velice jednoduchý a zvládne jej i kuchař začátečník. Navíc je hrníčkový, takže se obejdete bez váhy. A pokud nemáte švestky, použijte klidně kousky jablek či hrušek. I takové ovoce je vynikající v koláči se skořicí.
Co obsahují švestky
Na švestky bychom zapomínat neměli. Každý z nás by je měl zařadit do svého jídelníčku, protože obsahují vitamín A, C, B, ale také železo, vápník, draslík, fosfor, zinek a rutin a kvercetin. Poslední dvě složky mají silné antioxidační účinky, které tělo chrání před volnými radikály. A co je nejlepší? Švestky mají jen minimum kalorií, tudíž je lze zařadit do jídelníčku i při redukčních dietách.
Pomáhají nám také udržovat zdravá střeva, chrání cévy, odvádějí z těla přebytečnou vodu, redukují váhu, snižují hladinu špatného cholesterolu a tak dále. Jednoduše řečeno – švestky jsou naší superpotravinou, na kterou bychom neměli zapomínat. Dopřejte si je klidně zavařené, v povidlech, prostě jakkoli.
Hrníčkový švestkový koláč
Na hrníčkový koláč si připravte 1 vanilkový cukr, 1,5 hrnku polohrubé mouky, 1,5 hrnku hladké mouky, 1 kypřící prášek, 1 hrnek moučkového cukru, 2 lžíce skořice, 1,5 hrnku mléka, 1 hrnek oleje, 2 vejce. Na drobenku si připravte 1,5 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek moučkového cukru a 100 gramů tuku, nejlépe však másla, a samozřejmě švestky – kompotované či čerstvé.
Zapněte troubu na 180 °C a vezměte si velkou mísu. Smíchejte mouky, moučkový cukr, prášek do pečiva a vanilkový cukr. Promíchejte a smíchejte vejce, mléko a olej, následně tekuté suroviny vylijte k sypkým a promíchejte. Polotekuté těsto vylijte na plech vyložený pečicím papírem a připravte si drobenku. Smíchejte mouku, cukr a změklé máslo, suroviny promněte mezi prsty, aby vznikly kousky drobenky. Švestky naskládejte na těsto, posypte je skořicí a drobenkou. Pečeme patnáct minut a po uplynulé době zvýšíme teplotu na 200 °C a dopékáme ještě alespoň patnáct minut.