Jak připravit nudle do polévky, aby chutnaly jako od babičky. Jde to překvapivě jednoduše

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 25.09.2023 06:45
nudle do polévky

Domácí nudle do polévky jsou bezesporu ty nejlepší. Navíc jich můžete připravit víc, usušit je a uložit na příště. Jak ale připravit takové, aby chutnaly jako od babičky?

Měla i vaše babička ty nejlepší nudle pod sluncem? Moje rozhodně ano. Bohužel kouzlo domácích nudlí ulétlo neznámo kam. V dnešní době zajedeme do supermarketu a nudle si koupíme, je to jednoduché. Jenže chuť těch kupovaných nelze srovnávat s těmi od babičky. Proto si vyzkoušejte připravit nudle, které jsou vynikající a překvapivě snadné. 

Vynikající nudle do polévky

Pokud přemýšlíte, z jaké mouky připravit ty nejlepší polévkové nudle, určitě zvolte semolinu. Je sice dražší, ale nudle z ní jsou přímo dokonalé. Její největší a také nejlepší vlastností je, že se nerozvaří, tudíž je výsledek vynikající. Navíc nudle ze semoliny jsou zdravé. Obsahuje bílkoviny, ale také minerální látky, má nižší glykemický index a více zasytí. Pokud ale semolinovou mouku doma nemáte či ji nechcete kupovat, protože není příliš levná, připravte nudle z hrubé pšeničné mouky. I z ní budou nudle výborné. 

Vývar s nudlemi

Nudle z hrubé mouky

Na pracovní plochu vysypte 300 gramů hrubé mouky, uprostřed udělejte důlek a vyklepněte do něj 3 vejce, špetku soli a 3 lžíce studené vody, kterou nalijete na vejce. Nyní si vezměte příborový nůž a od středu začněte zpracovávat těsto na nudle. Jakmile bude těsto tužší, pokračujte rukama. Ještě chvíli válejte těsto v mouce. A jakmile vznikne tuhá a nelepivá hmota, máte hotovo. 

semolinové nudle

Semolinové nudle

Opět nasypte na pracovní plochu 300 gramů semoliny, vytvořte důlek a vyklepněte do něj tři vejce, tři lžíce vody a špetku soli. Pomocí nože nebo kuchyňské stěrky začněte zpracovávat těsto. Jakmile bude těsto tuhé, přejděte na zpracování rukama a alespoň dvě až tři minuty hněteme. Nyní připravené těsto (je jedno zda ze semoliny či hrubé mouky) vyválíme na 2 milimetry silný plát a necháme jej alespoň deset minut proschnout. Po uplynulé době rozkrájejte plát na přibližně pět centimetrů široké pásky, složte je na sebe a pomocí ostrého nože krájejte nudle. Ty buď okamžitě zpracujte, nebo je nechte na utěrce proschnout. Poté je můžete skladovat ve vzduchotěsné nádobě. Z tohoto těsta si můžete připravit nejen nudle do polévky, ale například špagety či tagliatelle.  

Mohlo by Vás zajímat

Ovocné stromy
publikováno 28. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Jak na jarní postřik ovocných stromů, který je velice důležitý a neměli bychom na něj zapomínat?

Vlaková doprava
publikováno 26. 2. 2024 autor Petr Dostál

Nová vlaková trať propojí Bratislavu, Prahu i Brugy. Trasu vlak ujede za 19 hodin

Perovskie
publikováno 24. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Suchomilná trvalka podobná levanduli. Svým vzrůstem a nenáročností překvapí – jak o ni pečovat?

zavřít reklamu
×
Reklama