Rychlý salát z červené řepy, který podpoří imunitu a díky křenu bude mít správný říz

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 27.09.2023 06:50
Salát z červené řepy

Červená řepa nám pomalu dozrává, a tak ji uskladňujeme či zavařujeme. Pokud však přemýšlíte, jak byste si ji mohli vychutnat například k obědu, vyzkoušejte lahodný salát.

Tato kořenová zelenina je nabitá velkým množstvím vitamínů, antioxidantů, ale také minerálních látek. Za trochu péče při pěstování červená řepa jistě stojí. S jistotou o ní lze tvrdit, že patří mezi nejzdravější, ale také univerzální zeleninu, se kterou v kuchyni můžete kouzlit na mnoho způsobů. Navíc ji lze jíst syrovou, pečenou, dušenou, vařenou, dokonce i v moučníku. Dnes jsme pro vás připravili salát ze syrové řepy, který bude obohacen o křen. Obě suroviny mají silné účinky pro imunitní systém, který je potřeba právě na podzim podpořit.

Proč jíst řepu

Červená řepa obsahuje vitamín B a C, provitamín A, hořčík, vápník, draslík, sodík, železo, selen a zinek. Dále bychom neměli zapomenout na kyselinu listovou, rubidium a antioxidanty zvané betacyanin a betain. Díky obsahu zmíněných látek dokáže detoxikovat organismus, preventivně působí proti rakovině a pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární systém.

Červená řepa

Upravuje střevní peristaltiku, zpomaluje stárnutí a zlepšuje činnost mozku. Na podporu imunitního systému bychom také neměli zapomínat. Křen obsahuje vitamín B, C, E, provitamin A, ale také draslík, železo, vápník a fosfor. Zároveň má antibakteriální účinky. Takže pokud trpíte na angíny, záněty či nachlazení, tyto dvě suroviny byste měli zařadit do jídelníčku, a to pravidelně.

Salát z červené řepy s křenem

Rychlý a velice jednoduchý salát, který připravíte během chvíle. Dopřát si ho můžete k zapečeným těstovinám, bramborám, ale také k masu či jen tak s opečenou bagetkou. Připravte si 4 malé či dvě střední bulvy řepy, kousek křenu podle chuti, 2 mrkve, šťávu z citronu, sůl a zakysanou smetanu.

Mrkev očistěte, řepu oloupejte a nastrouhejte obě suroviny na hrubém struhadle. Křen oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle, smíchejte dohromady, osolte a opepřete podle chuti. Poté na zeleninu nalijte citronovou šťávu a přidejte kelímek zakysané smetany. To je vše, naprosto jednoduchý a velice chutný recept. Chutné jsou i piniové oříšky, kterými můžete salát posypat.

Mohlo by Vás zajímat

Oybin
publikováno 15. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Výlet parní lokomotivou na německý hrad Oybin

Úklid
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Neuvěřitelné, co dokáže peroxid vodíku. 3 tipy, kde ho využít a kde ho raději nepoužívat

Okurky
publikováno 18. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Při pěstování okurek je zásadní vyhnout se chybám, které ničí úrodu

zavřít reklamu
×
Reklama