Rádi si pochutnáváte na langoších? Snad každý z nás si čas od času dopřeje tuto vynikající dobrotu, která se většinou připravuje z kynutého těsta. Jejich příprava není nikterak složitá, ale je zdlouhavá. Musíme čekat, než těsto vykyne a poté jej osmažit. Pokud nemáte času nazbyt, ale na langoše máte chuť, vyzkoušejte ty z jogurtového těsta. Jsou rychlejší a výsledek není tolik tučný.
Smažení a ochucení langošů
Langoše z jogurtového těsta, stejně tak, jako langoše z kynutého těsta, si můžete dopřát na sladký i slaný způsob. Vynikající jsou s rybízovou marmeládou či borůvkovou marmeládou, na kterou natřete sladký tvaroh. Vynikající delikatesa. Co se týká slané verze, každý ji má rád jinak. Někdo je potře kečupem a sní. Někdo si rád dopřeje velké množství česneku se solí a následně na něj nastrouhá tučný sýr. Co se týká smažení, tento krok je podobný jako u koblih. Měli byste použít tolik oleje, aby se langoše nedotýkaly dna. Ideální tedy bude, když použijete vyšší pánev, ale také klidně kastrol. Olej pak nebudete mít po celém sporáku.
Recept na jogurtové langoše
Na přípravu těsta budete potřebovat tyto ingredience: rostlinný olej na smažení, 2 kelímky bílého jogurtu, 4 kelímky hladké mouky (lze použít i hladká špaldová a kelímek po jogurtu umyjte a odměřujte podle něj). Dále pak 1 lžičku jedlé sody (ráda používám kypřící prášek bez fosfátu, který lze také použít a je v těstě lepší), 1 lžička soli, popřípadě sladké verze množství soli snižte.
Do mísy vyklopte jogurty, umyjte kelímek, vysušte a odměřte hladkou mouku, poté přidejte sůl a sodu nebo kypřící prášek. Umíchejte hladké těsto, které na pomoučněné pracovní ploše vyválíte na silnější plát, ze kterého pomocí kulatého vykrajovátka nebo hrnku vytvoříte kolečka. Pokud máte rádi velké langoše, těsto rozdělte na stejné bochánky a vyválejte z nich silnější placku. Na pánvi či v kastrolu rozehřejte olej a umístíme do něj opatrně langoše. Nezapomeňte je otáčet, jakmile zezlátnou, jsou hotové.