Jednoduché a vynikající croissanty, které zvládne každý: Ideální mlsání k odpolední kávě

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 10.10.2023 06:45
croissanty

Máte rádi tuto delikátní dobrůtku? Jenže cena jednoho croissantu je poměrně vysoká. A to nehledě na to, co obsahují. Proto si jednoduše upečte domácí, které budou stejně dobré.

Doma poctivě připravené croissanty jsou přímo vynikající. Věřte, že jakmile je jednou ochutnáte, v obchodě si jich ani nevšimnete. Zkuste si je tedy upéct sami, nejsou složité. Navíc je milují nejen děti, ale také dospělí. Lze je pojídat jen tak, například ke kafíčku či čaji. Dokonce je lze rozkrojit a natřít máslem a marmeládou či je připravit se salátem, šunkou a sýrem. Ať je máte rádi jakkoli, připravili jsme pro vás další recept na dobrotu, kterou si určitě většina z nás ráda vychutná. 

Připravte ty nejlepší croissanty

Těsto na tuto dobrotu je kynuté a je důležité, abychom nic neuspěchali a nechali jej dobře vykynout. Pokud chcete mít výsledek opravdu dokonalý, nikam nespěchejte. Co se týká mouky, použít můžete obyčejnou pšeničnou hladkou, kterou máte doma a smíchejte ji s trochou polohrubé. Použít můžete také hladkou špaldovou, i s ní se perfektně pracuje.

Croissant

Potřebné suroviny

Na šest kousků si připravte 150 gramů hladké mouky a 100 gramů polohrubé mouky. Dále ½ lžičky soli, 10 gramů droždí, 20 gramů povoleného másla, 30 gramů krystalového cukru, 125 mililitrů vlažné vody a 125 gramů másla. V misce rozmíchejte droždí s cukrem na kašičku a přidejte vlažnou vodu. Nechte vzejít kvásek. Poté přidejte mouky, sůl a povolené máslo. Zbytek másla nechte stranou. Vymíchejte hladké těsto, které nechte pod utěrkou kynout, a to půl hodiny. Následně ho umístěte na 2 až 3 hodiny do lednice. 

Nyní přichází čas na další porci másla. Vytáhněte jej z lednice, nechte ho deset minut povolit a vložte ho do pečícího papíru. A to tak, aby byl papír vespod i nahoře. Vezměte váleček a máslo rozválejte tak, aby z něj vznikla rovnoměrná vrstva, nejlépe obdélník alespoň 15 cm dlouhý. Máslo pak dejte do lednice. Po uplynulé době vytáhněte těsto a vyválejte ho na plát, který bude o něco větší než máslo. Výška těsta by měla být nejlépe jeden centimetr. 

Skládání těsta

Na těsto položíme máslo (k jednomu kraji). To by mělo zakrýt přibližně dvě třetiny těsta. Část, kde není máslo, přehněte dovnitř. Nyní přehněte část s máslem k hornímu okraji, aby se zakryla již první složená část. Nyní složené těsto lehce vyválejte do délky, nikoli do šířky. Opět stejně přeložíme, vložíme do folie a dáme na půl hodiny do lednice. Po uplynulé době těsto opět rozválíme a přeložíme.

Těsto na croissanty

Dejte jej na dvacet minut do lednice. Poté jej vytáhněte z lednice, ještě jednou vyválejte a vykrojte trojúhelníky. Ty rolujte od širší strany. Odložte je na plech a nechte je pod utěrkou ještě alespoň hodinu kynout. Potřete je mlékem s cukrem nebo rozšlehaným žloutkem. Rozehřejte troubu na 180 °C a pečte po dobu třiceti minut.      

Mohlo by Vás zajímat

Rybíz
publikováno 9. 4. 2024 autor Nikola Klementová

Sprchávání rybízu: Jak zabránit opadávání květů, abychom se těšili z bohaté úrody

ford logo
publikováno 8. 4. 2024 autor David Vanda

Ikonické logo automobilky Ford si při testování prochází peklem

Pompeje
publikováno 9. 4. 2024 autor Helena Stejskalová

Italské Pompeje přitahují turisty dávnou tragédií

zavřít reklamu
×
Reklama