Retro pečení: Připravte si citronovou babetu, která chutná jako od babičky

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 15.10.2023 08:00
citronová babeta

Máte chuť na svěží moučník, který bude rychle připravený, ale zároveň i jednoduchý a s vynikajícím výsledkem? Vyzkoušejte citronovou retro babetu.

V posledních letech jsou stále více na vzestupu moderní dezerty či moučníky, které k nám přicházejí především z Ameriky. Například brownies a mnoho dalších. Bohužel na naše moučníky, buchty a ostatní delikatesy se již pomalu zapomíná. Připomeňme si tedy vynikající citronovou babetu, která se rozplývá na jazyku a voní po citronech. 

Retro moučníky

Vzpomínáte si na citronovou babetu, kterou pekla zřejmě i vaše babička? Vždy byla tak příjemně nadýchaná, vláčná a vynikající. Připomeňte si tuto dobrůtku s níže uvedeným receptem. Babeta se bude hodit nejen ke kafíčku či čaji, ale také do práce či do školy na svačinku. Navíc, pokud nemáte dostatek času a potřebujete upéct moučník ze surovin, které máte doma, bude tento recept ideální. A v případě, že máte rádi mírně štiplavý zázvor, přidejte trošku do těsta. 

Suroviny, které budete potřebovat

Na upečení citronové babety budete potřebovat tyto suroviny: kůra z 1,5 citronu (doporučujeme BIO citrony nebo v misce smíchejte vodu s trochou octa, lžičkou jedlé sody a na půl hodiny je namočte do připravené tekutiny), šťáva ze dvou citronů, 120 mililitrů rostlinného oleje, pokud chcete, přidejte půl čajové lžičky strouhaného zázvoru, 3 vejce, ½ hrnku cukru (kdo má rád velmi sladký moučník, může přidat na sladidle). Dále 250 mililitrů mléka, 1 kypřicí prášek, 2 hrnky polohrubé mouky. 

Citronová babeta

V míse smíchejte mouku s kypřicím práškem a špetkou soli. V druhé míse vyšlehejte žloutky s cukrem, kůrou a šťávou z citronů. V třetí mísy vyšlehejte bílky na tuhý sníh. Vyšlehané žloutky smíchejte s mlékem pokojové teploty, nalijte do mouky, přidejte olej, popřípadě zázvor. Vše promíchejte a nakonec přidejte tuhý sníh. Zlehka jej zapracujte do těsta. Nemíchejte, těsto pouze prohazujte. Plech vyložte pečicím papírem a troubu předehřejte na 180 °C. Pokud papír nepoužíváte, plech vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Pečeme přibližně čtyřicet minut. Po upečení vyklopte, a to nejlépe na mřížku. Nechte vychladnout a pocukrujte nebo polijte citronovou polevou.

Citronová poleva

Na citronové polevě není nic složitého. Skládá se pouze ze 120 gramů moučkového cukru, lžíce horké vody a lžíce citronové šťávy. Ze všeho nejdříve smíchejte vodu se šťávou a postupně zašlehávejte cukr. Ten byste však měli předem prosít. Jakmile poleva získá bělavou barvu a mírně zhoustne, máte hotovo. Polevu můžete využít nejen na babetu, ale také na perník.  

Mohlo by Vás zajímat

Sazenice rajčat
publikováno 1. 3. 2024 autor Nikola Klementová

Jak na výsev rajčat a urychlení klíčení semen? Takto vypěstujete silné a zdravé sazenice

Dortík Red Velvet
publikováno 29. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Bleskurychlý mini dortík Red Velvet, který upečete za necelých pět minut. Zachutná a oslní každého

Xiaomi SU7
publikováno 1. 3. 2024 autor David Vanda

Nový elektromobil od Xiaomi je za dveřmi. Co zatím víme o modelu Xiaomi SU7?

zavřít reklamu
×
Reklama