Dýňové koblížky bez kynutí: Vynikající a rychlá dobrota ze zásob

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 16.10.2023 10:35
Dýňové koblížky

Nastal čas podzimní zeleniny, mezi kterou bezpochyby patří také dýně. Jsou výborné a lze s nimi kouzlit na sto způsobů. Vyzkoušejte dýňové nekynuté koblížky.

Dýně patří k chutným a velmi zdravým potravinám. Nejenže z nich připravíme lahodnou polévku, omáčku na těstoviny nebo latté. Lze z nich připravit sladkou pochoutku, která nás potěší při odpoledním kafíčku. Například dýňové koblížky, které budete mít do hodiny na stole. Navíc jsou vláčné, vynikající a zachutnají snad každému z nás.

Dýně na mnoho způsobů

Jak už jsme zmínili, dýně můžeme využít jak na slaný, tak i na sladký způsob. S přicházejícím podzimem, kdy už si nemusíme tolik hlídat figuru, neboť jsme plavky uložili hluboko do skříně, si čas od času můžeme dopřát nějakou dobrotu. Navíc neochutnat tyto mini koblížky, by byl snad hřích. Dýně společně s tvarohem dodají výsledku vláčnost a delikátní chuť. Věděli jste, že zelenina tohoto typu je velice zdravá?

Dýně

Ve zkratce lze říci, že dýně obsahují 90 % vody a jsou napěchované vitamíny. Například A, E, C, K, B1, B2, B3 a B5. Dále obsahují hořčík, vápník, draslík, měď a železo. Navíc obsahují minimum sodíku, snižují krevní tlak, blahodárně působí na ledviny a srdce, upravují střevní peristaltiku, neutralizují žaludeční kyseliny a pomáhají zvyšovat imunitní systém. Proto by dýně v podzimním jídelníčku neměly chybět, a to v jakékoli formě.

Dýňové nekynuté koblížky

Než začneme s přípravou surovin, připravte si dýňové pyré. A to tak, že opláchnete malou dýni, rozkrojíte ji, vydlabete semínka a rozkrájíte ji na čtvrtky. Troubu předehřejte na 190 °C, plech vyložte pečicím papírem a dýně pečte po dobu třiceti minut. Po vychladnutí seškrabte dužinu pomocí lžičky. Tu následně rozmixujte a máte hotovo. Co se týká surovin, připravte si 130 gramů dýňového pyré, 130 gramů tvarohu ve vaničce, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 110 gramů hladké a polohrubé mouky, 5 gramů kypřicího prášku, 1 lžičku skořice a špetku soli. Pánev a olej na smažení.

Koblihy

Koblížky po usmažení můžete posypat moučkovým cukrem smíchaným se skořicí. Připravte si tedy mísu, do ní dejte tvaroh, vejce, skořici a vanilkový cukr. Vše prošlehejte a přidejte pyré z dýně, zamíchejte. Přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. Umíchejte těsto, které budete pomocí kávových lžiček vykrajovat a vkládat do rozpáleného oleje. Jakmile koblížky zezlátnou, máte hotovo. Po usmažení je dejte na papír. Poté je ještě teplé pocukrujte.

Mohlo by Vás zajímat

Muškáty
publikováno 15. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Nejlepší hnojivo na muškáty a několik rad, díky kterým vám budou bohatě kvést až do podzimu

Orchidej
publikováno 13. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Pěstujte krásky pralesů, pořiďte si exotické orchideje, které zvládne pěstovat i začátečník

Kopr
publikováno 14. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Jak se zbavit mšic na kopru: Pomohou ověřené metody, které spolehlivě fungují

zavřít reklamu
×
Reklama