Milujete polévky, ale často do nich dáváte kouzelnou kostku, která výsledku dodá ten správný šmak? Věděli jste však, co vlastně jíte? Že takové dochucovadlo obsahuje nejen glutamáty, ale také zvýrazňovače chutí, kvůli kterým trpí nejen naše zažívání, ale také ledviny a srdce? Připravte si raději domácí masox. Je chutný, má stejné použití a je zdravý.
Jak je to s glutamáty v jídle
Glutamáty se do jídel přidávají zejména proto, aby pokrmu dodaly chuť a slanost. Často je v polévkách z pytlíku, masoxu a jiných potravinách, najdeme pod označením E621 až 625. Tento uměle vytvořený přídavek není pro člověka a jeho zdraví přínosem, naopak. Avšak věděli jste, že glutamáty se vyskytují přirozeně v některých potravinách? Například v sóji, houbách, ale i v luštěninách a trochu také v rajčatech. V malém množství se přirozeně vyskytuje i v lidském těle, kde má za úkol přenášet nervové vzruchy, regulovat paměť a podílí se na koordinaci pohybů. Přirozený glutamát je tedy v pořádku, ale jakmile tělu dodáte ten syntetický, a to pravidelně, zaděláváte si na zdravotní potíže.
Proč se vyvarovat syntetickému glutamátu
Možná jste již slyšeli, že neexistuje nebezpečná potravina, pouze její množství. To jistě pravda je, ale glutamát sodný je svým způsobem přijímán zbytečně. Lze připravit mnoho jídel s bylinkami či právě s domácím masoxem či bujonem. Navíc větší množství přijímaného glutamátu může způsobovat bolesti hlavy, pálení žáhy, ale i vysoký krevní tlak či zadržování vody v těle. Glutamáty také podporují chuť k jídlu a nutí nás, abychom snědli více jídla.
Domácí masox
Připravit domácí masox není nic složitého. Pro uchování ale bude potřeba, abyste jej uložili do mrazáku. Nejlépe však do tvořítek na led. Připravte si tedy 6 morkových kostí, 2 skelety z kuřete nebo ze slepice, 3 cibule, 3 mrkve, pórek, 3 petržele, ½ bulvy celeru, 3 stroužky česneku, 2 snítky libečku, popřípadě hrst nasekaného mraženého, 2 snítky celerové nati, 12 kuliček nového koření, 12 kuliček černého pepře, 6 bobkových listů, sůl podle chuti.
Ze všeho nejdříve opláchněte kosti a dejte je do hrnce. Poté očistěte zeleninu a rozkrojte ji pouze na dvě části. U cibule odřízněte stranu se zaschlými kořínky a sloupněte jednu vrstvu slupky, druhou ponechte, česnek oloupejte a bylinky opláchněte. Vše dejte do hrnce, i koření a sůl, přilijte čtyři litry vody a zapněte sporák. Jakmile začne voda vřít, stáhněte teplotu, odeberte pěnu a nechte vývar tři až čtyři hodiny probublávat. Jakmile vývar začne houstnout, přeceďte ho přes jemné síto a ještě postavte na sporák a vařte tak dlouho, aby vývar ještě více zhoustl. Poté jej nechte mírně vychladnout a přelijte do tvořítek na led. Máte hotovo, dle potřeby můžete používat jako běžný masox z obchodu.