Jak na silný domácí masox, ze kterého připravíte vynikající polévku

18. 10. 2023 Nikola Klementová
vývar

Když spěcháte a chcete připravit rychlou polévku, která vás zahřeje, nejčastěji sáhnete po kupovaném masoxu, který dodá pokrmu chuť. Z pohledu zdraví se nejedná o příliš ideální možnost. Zkuste si připravit domácí kostku, která bude navíc zdravá.

Milujete polévky, ale často do nich dáváte kouzelnou kostku, která výsledku dodá ten správný šmak? Věděli jste však, co vlastně jíte? Že takové dochucovadlo obsahuje nejen glutamáty, ale také zvýrazňovače chutí, kvůli kterým trpí nejen naše zažívání, ale také ledviny a srdce? Připravte si raději domácí masox. Je chutný, má stejné použití a je zdravý. 

Jak je to s glutamáty v jídle

Glutamáty se do jídel přidávají zejména proto, aby pokrmu dodaly chuť a slanost. Často je v polévkách z pytlíku, masoxu a jiných potravinách, najdeme pod označením E621 až 625. Tento uměle vytvořený přídavek není pro člověka a jeho zdraví přínosem, naopak. Avšak věděli jste, že glutamáty se vyskytují přirozeně v některých potravinách? Například v sóji, houbách, ale i v luštěninách a trochu také v rajčatech. V malém množství se přirozeně vyskytuje i v lidském těle, kde má za úkol přenášet nervové vzruchy, regulovat paměť a podílí se na koordinaci pohybů. Přirozený glutamát je tedy v pořádku, ale jakmile tělu dodáte ten syntetický, a to pravidelně, zaděláváte si na zdravotní potíže. 

Proč se vyvarovat syntetickému glutamátu

Možná jste již slyšeli, že neexistuje nebezpečná potravina, pouze její množství. To jistě pravda je, ale glutamát sodný je svým způsobem přijímán zbytečně. Lze připravit mnoho jídel s bylinkami či právě s domácím masoxem či bujonem. Navíc větší množství přijímaného glutamátu může způsobovat bolesti hlavy, pálení žáhy, ale i vysoký krevní tlak či zadržování vody v těle. Glutamáty také podporují chuť k jídlu a nutí nás, abychom snědli více jídla.

Morkové kosti

Domácí masox

Připravit domácí masox není nic složitého. Pro uchování ale bude potřeba, abyste jej uložili do mrazáku. Nejlépe však do tvořítek na led. Připravte si tedy 6 morkových kostí, 2 skelety z kuřete nebo ze slepice, 3 cibule, 3 mrkve, pórek, 3 petržele, ½ bulvy celeru, 3 stroužky česneku, 2 snítky libečku, popřípadě hrst nasekaného mraženého, 2 snítky celerové nati, 12 kuliček nového koření, 12 kuliček černého pepře, 6 bobkových listů, sůl podle chuti. 

Zelenina

Ze všeho nejdříve opláchněte kosti a dejte je do hrnce. Poté očistěte zeleninu a rozkrojte ji pouze na dvě části. U cibule odřízněte stranu se zaschlými kořínky a sloupněte jednu vrstvu slupky, druhou ponechte, česnek oloupejte a bylinky opláchněte. Vše dejte do hrnce, i koření a sůl, přilijte čtyři litry vody a zapněte sporák. Jakmile začne voda vřít, stáhněte teplotu, odeberte pěnu a nechte vývar tři až čtyři hodiny probublávat. Jakmile vývar začne houstnout, přeceďte ho přes jemné síto a ještě postavte na sporák a vařte tak dlouho, aby vývar ještě více zhoustl. Poté jej nechte mírně vychladnout a přelijte do tvořítek na led. Máte hotovo, dle potřeby můžete používat jako běžný masox z obchodu. 

Mohlo by Vás zajímat

Řízek
1. 12. 2023 Nikola Klementová

Výhody a nevýhody horkovzdušné fritézy: Několik důvodů, proč si ji přát od Ježíška

SMog
28. 11. 2023 Petr Dostál

Kde je v Česku kvalitní vzduch? Útočišť před smogem stále ubývá

Vánoce
28. 11. 2023 Nikola Klementová

Vyrobte si nádherné a levné vánoční ozdoby, které vykouzlí příjemnou atmosféru a zvládne je každý

Další příspěvky z kategorie Vaření a recepty

Pochoutkový salát
11. 11. 2023 Nikola Klementová

Nejlepší pochoutkový salát na svačinu, ale i na svátky. Velice rychle připravený a chutný

Domácí Baileys
30. 11. 2023 Nikola Klementová

Baileys, se kterým o Vánocích zazáříte: Je jednoduché a jeho chuť je božská

Vánoční cukroví
25. 10. 2023 Nikola Klementová

Vánoční ořechové hvězdičky s křehkou polevou, které by na vánočním stole chybět neměly

Domácí nudle do polévky jsou bezesporu ty nejlepší. Navíc jich…
25. 9. 2023 Nikola Klementová

Jak připravit nudle do polévky, aby chutnaly jako od babičky. Jde to překvapivě jednoduše

Už se těšíte na víkend, až si s rodinou ugrilujete křehký kus…
17. 8. 2023 Nikola Klementová

3 recepty na dokonalé marinády, které udělají z grilovaného masa nezapomenutelný požitek

Červená řepa je sladká a inspirativní zelenina, kterou můžeme v…
9. 2. 2023 Nikola Klementová

Jednoduchý salát z červené řepy, který si oblíbí i její odpůrci

zavřít reklamu
×
Reklama