Salát – to je dokonalá kombinace všemožných chutí a barev, která nás baví, chutná a snad nikdy neomrzí. Díky jarním surovinám navíc tělu dodáte potřebné živiny po dlouhé zimě.
Jarní saláty jsou bezpochyby příjemným zpestřením jídelníčku po náročné zimě. Povzbudí tělo nejen k jídlu, ale také k životu. Dodají nám energii, lepší náladu, ale taktéž zlepší pleť a pomohou nám zhubnout pár zimních kil. Připravte si s námi jarní salát z divokých bylin, zeleniny a doplňte je lahodnou zálivkou – výsledkem bude lahodný salát plný chutí. Plus vám prozradíme, jak připravit fialkový ocet.
Suroviny
2porce
1
ks
svazek ředkviček
4
lžíce
sedmikrásek (jedna hrst)
20
ks
listů medvědího česneku
6
ks
listů hlávkového salátu
5
ks
mladých pampeliškových listů
1
lžička
cukru
1
lžíce
fialkového octu
1
lžíce
bílého jogurtu
1
lžička
nerafinovaného slunečnicového oleje
Postup
1
Salát, medvědí česnek a pampeliškové listy nakrájejte na proužky, ředkvičky na kolečka nebo tak, jak je máte rádi a promíchejte. Přidejte sedmikrásky.
2
V misce smíchejte cukr (použít můžete klidně méně cukru nebo jej obměňte za čekankový sirup), jogurt, olej a fialkový ocet. Promíchejte a vylijte na salát. Jako přílohu si dopřejte žitný chléb.
Recept na fialkový ocet
Do jablečného nebo vinného octa dejte hrst fialek a nechte alespoň dva dny louhovat. Poté už záleží jen na vás, zda ocet přecedíte. Ovšem fialky v octu můžete ponechat, jejich přítomnost ničemu neuškodí a naopak čím déle tam budou, tím bude chuť výraznější. Počet fialek také klidně zvyšte. Stejně tak lze připravit i fialkový cukr. Stačí do sklenice umístit fialky, které zasypete cukrem. Takto připravený cukr můžeme dát i s fialkami do salátu nebo do moučníku. A pokud máte rádi sedmikrásky, vyzkoušejte náš recept na sedmikráskový sirup.