Dříve byli utopenci a nakládané hermelíny součástí snad každé hospody. V dnešní době již pomalu, ale jistě upadají do zapomnění. Většinou si je kupujeme v obchodě, ale ta cena? Je opravdu šílená. Samozřejmě pokud koupíte špekáčky, taky nejsou zrovna nejlevnější. Alespoň si můžete vybrat, jaké zvolíte a kolik procent masa budou obsahovat. Znáte řezníka, který připravuje vynikající točeňák nebo špekáčky? Neváhejte je koupit. Pokud ne, můžete špekáčky koupit v akci. Jak tedy připravit klasické a vynikající utopence?
Utopenci jsou klasickou pochoutkou
Připravit utopence není nic složitého. A podle tradičního receptu budou chutnat snad každému. Navíc, pokud má nějaký muž ve vaší blízkosti brzy narozeniny, proč mu nepřipravit tento skvělý jedlý dárek? Na víčko dejte pěknou látku, zpevněte gumičkou a hned máte užitečný dárek pro milovníky uzenin. Obecně se tato pochoutka skládá pouze z cibule, pepře, feferonky, vody, octa a špekáčků. Pusťme se tedy společně do přípravy tradičního receptu, který potěší chuťové pohárky.
Recept na klasické utopence
Na utopence si připravte tyto suroviny: 8 kuliček černého pepře, 5 středně velkých cibulí, 12 špekáčků, třílitrovou lahev a dvě feferonky. Na kyselou směs čili na lák si připravte: 450 mililitrů vody, 220 mililitrů octa, 3 bobkové listy, 10 kuliček nového koření, 2 lžíce cukru, popřípadě podle chuti. Nálev uvaříte tak, že svaříte vodu a přidáte do ní ostatní suroviny. Pět minut povařte a odložte stranou.
Špekáčky zbavte střívka a podélně je nakrojte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na také proužky. Do vyvařené zavařovací sklenice dejte cibuli, následně špekáčky, do kterých jste dali pár proužků cibule, poté opět cibuli a naplněné špekáčky. Přidejte kuličky pepře a vše zalijte vychlazeným nálevem. Poslední vrstvu by měla tvořit cibule. Uzavřete a sklenici dejte na jeden týden do lednice odpočinout. Poté si je již můžete vychutnat, dobrou chuť.