4 podzimní pomazánky, které jsou rychlé, levné a hodí se na svačinu i na večeři

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 30.10.2023 06:45
pomazánka

Pomazánky jsou skvělou, ale především zdravou alternativou šunky a rohlíku. Pokud nevíte, co ke svačině či k večeři, inspirujte se lahodnými pomazánkami, které připravíte i ze sezonní zeleniny.

S podzimem nepřichází pouze sychravé období, ale také sklizeň vynikající zeleniny, která má velmi bohaté využití. Z celeru, mrkve a dalších ingrediencí se hojně připravuje svíčková, z červené řepy zavařeniny a tak dále. Využijte zeleninu ze zahrádky nejen na přípravu hlavních jídel nebo zavařenin, vyzkoušejte z ní připravit i lahodné pomazánky. Jsou rychlé, levné a snadné. Navíc jsou vydatné, což z nich činí ideální svačinku do práce či dětem do školy.

Pomazánka z červené řepy s vůní česneku

Pěstujete si řepu například na zavařeniny nebo jen tak? Do salátů, na polévku či na moučník? Vyzkoušejte tuto Českou superpotraviny nabitou antioxidanty, vitamíny a minerálními látkami dát i do pomazánky. Předem bychom chtěli říci, abyste si přípravu pomazánky naplánovali tehdy, když budete mít rozpálenou troubu. Neboť se pomazánka skládá z jedné pečené bulvy. Byla by teda škoda kvůli ní rozehřívat troubu. Připravte si tedy 1 střední bulvu červené řepy, 1 kostku lučiny a 2 polévkové lžíce pomazánkového másla, sůl a pepř podle chuti a 3 stroužky česneku.

červená řepa

Řepu oloupejte a nakrájejte na kostičky. Poté ji dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte po dobu 20 minut. Pokud nesnesete čerstvý česnek, přidejte oloupané stroužky k řepě, ale až na posledních deset minut. Poté zeleninu nechte vychladnout, rozmačkejte ji nebo rozmixujte tyčovým mixérem a přidejte lučinu s pomazánkovým máslem. Osolte, opepřete. Lepší chuť má samozřejmě čerstvý česnek. Na závěr nastrouhejte 50 gramů goudy či čedaru, ten je s řepou vynikající.

Pestrá pomazánka s tvarohem

Tuto pomazánku máme velice rádi. Je rychlá, jednoduchá, výživná, svěží a dodá potřebné živiny i bílkoviny. Rádi ji pojídáme s domácím chlebem se semínky. Připravte si na ni půlku červené papriky, půlku žluté papriky, 1 mrkev, 1 rajče, 1 čajovou lžičku červené papriky, sůl, pepř, tvaroh ve vaničce a půlku cibule. Papriky nakrájejte na co nejmenší kousíčky, z rajčete odstraňte semínka a šťávu a nakrájejte ho na malinké kousky. To stejné proveďte s cibulí a mrkev nastrouhejte. Poté zeleninu promíchejte s tvarohem, přidejte papriku, sůl a pepř podle chuti.

Méně zdravá, ale velice chutná Grónská

Zavařujete si vlastní celer? Pokud ano, při této vynikající pomazánce ho budete potřebovat. Připravte si: 150 g sterilovaného celeru, který společně se 130 g měkkého salámu pomelete na kousky o velikosti rýže. Přidejte 200 mililitrů majonézy, 1 lžičku šťávy z citronu, jednu lžičku cukru, 1 lžičku kečupu a sůl podle chuti. Vše promíchejte a máte hotovo.

Celer

Křenová pomazánka

Tato pomazánka má vynikající a lehce štiplavou chuť. Pokud vás trápí nachlazení nebo chřipka, připravte si ji. Na přípravu budete potřebovat: vaničku tvarohu, 1 lžičku hrubozrnné hořčice, 2 lžíce majonézy, 3 lžíce nastrouhaného křenu, 90 gramů kvalitní šunky nakrájené na malé kousíčky a sůl podle chuti. V případě, že máte pouze křen ve smetaně, použijte ho. Vše smíchejte dohromady a máte hotovo.

Mohlo by Vás zajímat

Sardinie
publikováno 14. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Sardínie - ostrov plný pokladů a tajemných staveb

Barcelona
publikováno 17. 5. 2024 autor Aleš Mohr

Po evropských velkoměstech: Barcelona - slavné sportovní i historické stavby

Okurky
publikováno 18. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Při pěstování okurek je zásadní vyhnout se chybám, které ničí úrodu

zavřít reklamu
×
Reklama