Křehký koláč s medvědím česnekem a špenátem: Ideální večeře či pohoštění pro návštěvu

31. 3. 2023 Nikola Klementová
špenátový koláč

Sladké, ale i slané koláče patří již dlouhá desetiletí k oblíbeným jídlům. Lze s nimi kouzlit na sto a více způsobů a obměňovat jejich náplně. Už jste zkoušeli i ten s medvědím česnekem a špenátem?

V případě, že přemýšlíte, co připravíte k večeři nebo jako oběd do krabičky, bude slaný koláč vhodnou volbou. Mimo toho se také hodí jako pohoštění pro hosty či jen tak, když dostanete chuť na něco dobrého. Navíc sezona medvědího česneku je v plném proudu, takže si jej můžete jít do lesa natrhat a nemusíte za něj utrácet. Příprava je jednoduchá a výsledek vás jistě překvapí.

Suroviny
5 porcí
1 ks mražený špenát
20 ks listů medvědího česneku
1 špetka soli
1 špetka pepře
4 ks vajec
250 ml smetany ke šlehání
100 g tvrdého sýru
2 ks stroužků česneku
Těsto
400 g hladké mouky
200 g másla
2 lžíce vody
2 ks vejce
1 lžička prášku do pečiva
Postup
1
Nejdříve si připravte náplň. Česnek nakrájejte na plátky a mírně orestujte, přihoďte rozpuštěný špenát a medvědí česnek nakrájený na proužky, tři minuty poduste a odstavte z plotny.
2
V míse vyšlehejte vejce, smetanu a poté přidejte sýr, sůl a pepř. Jakmile špenát vychladne, vmíchejte k němu vaječnou směs.
3
Dále prosejte mouku a přidejte prášek do pečiva, změklé máslo, vodu, vejce a zpracujte kompaktní těsto, které rozdělíte na dvě části. Připravte si koláčovou formu, kterou vymažete a vysypete moukou.
4
Těsto rozválejte a vložte do formy, okraje umístěte i na stěny, propíchejte vidličkou, vložte náplň a zakryjte druhou půlkou rozváleného těsta a také jej párkrát propíchněte. Pečte na 170 °C po dobu 45 minut.

Kam na sběr medvědího česneku

Než se na sběr vydáte, určitě je dobré vědět, že v chráněných oblastech je sběr česneku zakázán. Nejčastěji však roste na vlhkých místech, tedy poblíž řek nebo potoků a pod listnatými stromy. Také miluje písčitohlinitou až jílovitou půdu, takže je velká pravděpodobnost, že jej najdete tam, kde se vyskytují skály. Určitě si také dávejte pozor na možnou záměnu s konvalinkou nebo ocúnem. 

Mohlo by Vás zajímat

Kokosky
7. 12. 2023 Nikola Klementová

Kokosky, které drží tvar, rozplývají se na jazyku a jsou vynikající: Jak je připravit, aby chutnaly všem

Adventní trhy
6. 12. 2023 Petr Dostál

Adventní Český Krumlov přivítá nejen hodné anděly

papamobil
5. 12. 2023 Petr Dostál

Volkswagen chystá dohodu s Vatikánem ohledně elektrifikace flotily vozů

Další příspěvky z kategorie Vaření a recepty

vývar
18. 10. 2023 Nikola Klementová

Jak na silný domácí masox, ze kterého připravíte vynikající polévku

pánev se zeleninou
12. 9. 2023 Nikola Klementová

Tip na středeční menu, které bude za hodinu na stole a nezruinuje peněženku

Sezona cuket je tu. Jestli tedy přemýšlíte, v jakém receptu si…
7. 8. 2023 Nikola Klementová

Rychlý a levný oběd či večere z cukety, brambor a rajčat: Zasytí a pochutná si celá rodina

Taštičky s jablky
12. 10. 2023 Nikola Klementová

Bleskurychlé jablečné taštičky z jednoduchého a křehkého těsta

Domácí nudle do polévky jsou bezesporu ty nejlepší. Navíc jich…
25. 9. 2023 Nikola Klementová

Jak připravit nudle do polévky, aby chutnaly jako od babičky. Jde to překvapivě jednoduše

Snažíte se po vánočních svátcích zhubnout nebo si rádi…
21. 2. 2023 Nikola Klementová

Rychlý oběd či večeře pro milovníky luštěnin

zavřít reklamu
×
Reklama