Sladké, ale i slané koláče patří již dlouhá desetiletí k oblíbeným jídlům. Lze s nimi kouzlit na sto a více způsobů a obměňovat jejich náplně. Už jste zkoušeli i ten s medvědím česnekem a špenátem?
V případě, že přemýšlíte, co připravíte k večeři nebo jako oběd do krabičky, bude slaný koláč vhodnou volbou. Mimo toho se také hodí jako pohoštění pro hosty či jen tak, když dostanete chuť na něco dobrého. Navíc sezona medvědího česneku je v plném proudu, takže si jej můžete jít do lesa natrhat a nemusíte za něj utrácet. Příprava je jednoduchá a výsledek vás jistě překvapí.
Suroviny
5porcí
1
ks
mražený špenát
20
ks
listů medvědího česneku
1
špetka
soli
1
špetka
pepře
4
ks
vajec
250
ml
smetany ke šlehání
100
g
tvrdého sýru
2
ks
stroužků česneku
Těsto
400
g
hladké mouky
200
g
másla
2
lžíce
vody
2
ks
vejce
1
lžička
prášku do pečiva
Postup
1
Nejdříve si připravte náplň. Česnek nakrájejte na plátky a mírně orestujte, přihoďte rozpuštěný špenát a medvědí česnek nakrájený na proužky, tři minuty poduste a odstavte z plotny.
2
V míse vyšlehejte vejce, smetanu a poté přidejte sýr, sůl a pepř. Jakmile špenát vychladne, vmíchejte k němu vaječnou směs.
3
Dále prosejte mouku a přidejte prášek do pečiva, změklé máslo, vodu, vejce a zpracujte kompaktní těsto, které rozdělíte na dvě části. Připravte si koláčovou formu, kterou vymažete a vysypete moukou.
4
Těsto rozválejte a vložte do formy, okraje umístěte i na stěny, propíchejte vidličkou, vložte náplň a zakryjte druhou půlkou rozváleného těsta a také jej párkrát propíchněte. Pečte na 170 °C po dobu 45 minut.
Kam na sběr medvědího česneku
Než se na sběr vydáte, určitě je dobré vědět, že v chráněných oblastech je sběr česneku zakázán. Nejčastěji však roste na vlhkých místech, tedy poblíž řek nebo potoků a pod listnatými stromy. Také miluje písčitohlinitou až jílovitou půdu, takže je velká pravděpodobnost, že jej najdete tam, kde se vyskytují skály. Určitě si také dávejte pozor na možnou záměnu s konvalinkou nebo ocúnem.