Velikonoce bez bochánku nebo-li mazance? To rozhodně nejde dohromady. V případě, že ho každoročně kupujete, zkuste si ho letos upéct. Není složitý a podle tohoto receptu od babičky zvládne mazanec každý.
Pokud máte raději bochánek než beránka, upečte si ho. Kynuté těsto není složité a věřte, že jej zvládne i začátečník. Navíc bude pěkně hutný, na plechu se nerozjede do placky a co se týká chuti, jen se po něm zapráší. Obecně by se mazanec měl zadělávat na Bílou sobotu, tak buďte připraveni.
Postup
1
Do misky dejte cukr, droždí, rozmačkejte jej na kaši a přidejte 3 lžíce vlažného mléka. Promíchejte a odložte na teplé místo.
2
Pokud máte celé neloupané mandle, spařte je ve vodě, po deseti minutách slijte a oloupejte. 120 gramů mandlí rozemelte a rozpusťte máslo.
3
Kvásek smíchejte s moukou, 2 žloutky, vejci, zbývajícím cukrem, mlékem, máslem, solí, rumem, rozinkami (rozinky můžete namočit do rumu) a s mletými mandlemi. Vypracujte hladké těsto a nechte ho 30 minut kynout.
4
Po uplynulé době odeberte čtvrt těsta a vyválejte z něj dva válečky.
5
Ze zbylého těsta vytvořte bochánek, válečky na něj umístěte do tvaru kříže, rozšlehejte poslední žloutek, potřete celý mazanec a umístěte na něj zbylé mandle. Můžete je rozsekat, záleží na vaší chuti. Nechte ještě dvacet minut kynout a předehřejte troubu na 180 °C. Pečeme 45 minut.
Pokud nemáte rádi mandle či jste alergičtí, můžete je kompletně vynechat. Mazanec či bochánek můžete ozdobit například copem, který jde vidět na fotografii.