Nejlepší velikonoční mazanec podle babiččina receptu, který zvládne každý

4. 4. 2023 Nikola Klementová
mazanec

Velikonoce bez bochánku nebo-li mazance? To rozhodně nejde dohromady. V případě, že ho každoročně kupujete, zkuste si ho letos upéct. Není složitý a podle tohoto receptu od babičky zvládne mazanec každý.

Pokud máte raději bochánek než beránka, upečte si ho. Kynuté těsto není složité a věřte, že jej zvládne i začátečník. Navíc bude pěkně hutný, na plechu se nerozjede do placky a co se týká chuti, jen se po něm zapráší. Obecně by se mazanec měl zadělávat na Bílou sobotu, tak buďte připraveni. 

Suroviny
8 porcí
380 ml vlažného mléka
50 g droždí
100 g cukru
150 g mandlí
2 lžíce rumu
175 g másla
1 kg polohrubé mouky
3 ks žloutků
2 ks vejce
1 lžička soli
120 g rozinek
Postup
1
Do misky dejte cukr, droždí, rozmačkejte jej na kaši a přidejte 3 lžíce vlažného mléka. Promíchejte a odložte na teplé místo.
2
Pokud máte celé neloupané mandle, spařte je ve vodě, po deseti minutách slijte a oloupejte. 120 gramů mandlí rozemelte a rozpusťte máslo.
3
Kvásek smíchejte s moukou, 2 žloutky, vejci, zbývajícím cukrem, mlékem, máslem, solí, rumem, rozinkami (rozinky můžete namočit do rumu) a s mletými mandlemi. Vypracujte hladké těsto a nechte ho 30 minut kynout.
4
Po uplynulé době odeberte čtvrt těsta a vyválejte z něj dva válečky.
5
Ze zbylého těsta vytvořte bochánek, válečky na něj umístěte do tvaru kříže, rozšlehejte poslední žloutek, potřete celý mazanec a umístěte na něj zbylé mandle. Můžete je rozsekat, záleží na vaší chuti. Nechte ještě dvacet minut kynout a předehřejte troubu na 180 °C. Pečeme 45 minut.

Pokud nemáte rádi mandle či jste alergičtí, můžete je kompletně vynechat. Mazanec či bochánek můžete ozdobit například copem, který jde vidět na fotografii. 

Mohlo by Vás zajímat

Domácí Baileys
30. 11. 2023 Nikola Klementová

Baileys, se kterým o Vánocích zazáříte: Je jednoduché a jeho chuť je božská

betlém
2. 12. 2023 Petr Dostál

Nejkrásnější betlémy u nás: Vidět můžete i Ježíškovu obřízku

Chlebíčky
2. 12. 2023 Nikola Klementová

3 pomazánky na chlebíčky, které jsou rychlé, jednoduché a tolik dobré

Další příspěvky z kategorie Vaření a recepty

Snídaně
21. 11. 2023 Nikola Klementová

3 levné snídaňové pomazánky, které jsou rychlé a dodají potřebnou energii

Sezona lipových květů je tu. Pokud máte možnost, vydejte se s…
20. 6. 2023 Nikola Klementová

Recept na lipový sirup z babiččiny kuchařky: Poctivý a vynikající

Chystáte se o víkendu na houby? Mimo toho, že je zavaříte,…
18. 8. 2023 Nikola Klementová

Víkendový sběr hub na talíři: Připravte si lahodný houbový guláš podle staročeského receptu

Krém na cukroví
22. 11. 2023 Nikola Klementová

Jednoduchý a vynikající krém do vánočních košíčků, kuliček a dalších – plus recept

26. 11. 2023 Nikola Klementová

Cukroví zobrazující to, co máte rádi: Voní kořením a na vánočním stole by chybět nemělo

Domácí nudle do polévky jsou bezesporu ty nejlepší. Navíc jich…
25. 9. 2023 Nikola Klementová

Jak připravit nudle do polévky, aby chutnaly jako od babičky. Jde to překvapivě jednoduše

zavřít reklamu
×
Reklama