Jednoduché housky, které jsou jemné jako pavučinka a dobré i druhý den

12. 11. 2023 Nikola Klementová
Housky

Upečte si vynikající housky, které zvládne i úplný začátečník. Nejsou složité a jejich chuť je vynikající. Mimo kynutí také nezaberou tolik času.

Domácí pečivo je vždy nejlepší. Neobsahuje žádné zvýrazňovače chutí, protispékavé látky a mnoho dalších přidaných látek, které pro náš organismus nejsou příliš ideální. Navíc, proč si neupéct domácí pečivo? Chuťově je lepší a druhý den je stále stejně dobré. Což se o tom z obchodu říci nedá. Jak tedy upéct vynikající housky a jak je skladovat, aby vydržely klidně i pět dní?

Jak skladovat pečivo, aby vydrželo

Možná patříte mezi lidi, kteří si přinesou pečivo v mikrotenovém sáčku a uloží ho na linku či do chlebníku. Bohužel tak je to špatně a pečivo je za dva či tři dny plesnivé. Vlhkost nemá kudy unikat a drží se v pytlíku. Ideální bude, když pečivo zabalíte do bavlněné látky a uložíte do chlebníku. Mimo látky lze také pořídit například lněné pytlíky, které jsou přirozeně antibakteriální. Pečivo do nich vložte a pytlík uložte do chlebníku. Chlebník je velice důležitý, bez něj by pečivo bylo po dvou dnech tvrdé. Pokud tedy tohoto pomocníka nemáte, vyzkoušejte voskované látky, které si navíc můžete připravit i doma.  

Těsto

Zdravější verze pečiva

Místo zmíněné pšeničné mouky můžete použít mouku špaldovou. Ta je na tom, co se týká kalorií, podobně jako mouka pšeničná, ale s tím rozdílem, že obsahuje látky s nutriční hodnotou. Obsahuje vitamín B2, měď, mangan, niacin, bílkoviny a thiamin. Navíc s hladkou špaldovou můžete pracovat úplně stejně jako s pšeničnou. Nepotřebuje více tekutiny ani více tuku.

Recept na domácí housky

Na housky si připravte: 21 g droždí, 300 g hladké mouky nebo špaldové mouky, 120 ml vlažné vody, 1 lžička soli, 90 ml tuku, nejlépe sádla, 1 lžička cukru. Nejdříve zadělejte na kvásek, a to tak, že droždí rozdrobíte do misky a rozmačkáte ho, přidáte cukr, lžičku mouky a vlažnou vodu. Přibližně za 15 minut bude kvásek připraven.

Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl, kvásek a rozpuštěné sádlo, ale ne horké. Vymíchejte těsto a nechte ho přibližně hodinu kynout. Po vykynutí upleťte pletýnky, vytvořte bulky a nakrojte je nebo těsto srolujte do tvaru rohlíků a na plechu vyloženým pečicím papírem nechte ještě 15 minut kynout. Poté potřete slanou vodou a pečte na 220 °C dozlatova. 

Mohlo by Vás zajímat

Linecké cukroví
29. 11. 2023 Nikola Klementová

Babiččino staročeské linecké, které by na Štědrý den chybět nemělo

Kouřící vrch Boreč
1. 12. 2023 Jan Nováček

Kouřící vrch Boreč: Jde o tajemný vstup rovnou do pekla?

Bramborák
30. 11. 2023 Nikola Klementová

Jak připravit vynikající bramboráky, které nejsou nasáklé tukem? Zkuste jejich vylepšenou verzi

Další příspěvky z kategorie Vaření a recepty

Vánoční cukroví
25. 10. 2023 Nikola Klementová

Vánoční ořechové hvězdičky s křehkou polevou, které by na vánočním stole chybět neměly

granola
22. 11. 2023 Nikola Klementová

Správně připravená granola je levná, zasytí na celé dopoledne a pochutnají si všichni

Máte chuť na nějakou sladkou či slanou dobrotu, ale nemáte…
3. 10. 2023 Nikola Klementová

Univerzální křehké těsto za pár minut hotové: Na koláče a rychlé občerstvení ideální

Na sladkých jahodách si rádi pochutnáme snad všichni. Abychom…
13. 6. 2023 Nikola Klementová

Jak uchovat jahody, abychom si jejich chuť užili i v zimě

Když zrovna nevíte, co vařit nebo jednoduše nemáte nápady či…
22. 3. 2023 Nikola Klementová

Pesto z medvědího česneku zajistí rychlý oběd, když zrovna nevíte, co vařit

Milujete sládké, ale často si ho odpíráte, protože držíte dietu…
21. 9. 2023 Nikola Klementová

Patnáctiminutový vločkový koláč: Pochoutka s překvapivě rychlou a snadnou přípravou

zavřít reklamu
×
Reklama