Domácí pečivo je vždy nejlepší. Neobsahuje žádné zvýrazňovače chutí, protispékavé látky a mnoho dalších přidaných látek, které pro náš organismus nejsou příliš ideální. Navíc, proč si neupéct domácí pečivo? Chuťově je lepší a druhý den je stále stejně dobré. Což se o tom z obchodu říci nedá. Jak tedy upéct vynikající housky a jak je skladovat, aby vydržely klidně i pět dní?
Jak skladovat pečivo, aby vydrželo
Možná patříte mezi lidi, kteří si přinesou pečivo v mikrotenovém sáčku a uloží ho na linku či do chlebníku. Bohužel tak je to špatně a pečivo je za dva či tři dny plesnivé. Vlhkost nemá kudy unikat a drží se v pytlíku. Ideální bude, když pečivo zabalíte do bavlněné látky a uložíte do chlebníku. Mimo látky lze také pořídit například lněné pytlíky, které jsou přirozeně antibakteriální. Pečivo do nich vložte a pytlík uložte do chlebníku. Chlebník je velice důležitý, bez něj by pečivo bylo po dvou dnech tvrdé. Pokud tedy tohoto pomocníka nemáte, vyzkoušejte voskované látky, které si navíc můžete připravit i doma.
Zdravější verze pečiva
Místo zmíněné pšeničné mouky můžete použít mouku špaldovou. Ta je na tom, co se týká kalorií, podobně jako mouka pšeničná, ale s tím rozdílem, že obsahuje látky s nutriční hodnotou. Obsahuje vitamín B2, měď, mangan, niacin, bílkoviny a thiamin. Navíc s hladkou špaldovou můžete pracovat úplně stejně jako s pšeničnou. Nepotřebuje více tekutiny ani více tuku.
Recept na domácí housky
Na housky si připravte: 21 g droždí, 300 g hladké mouky nebo špaldové mouky, 120 ml vlažné vody, 1 lžička soli, 90 ml tuku, nejlépe sádla, 1 lžička cukru. Nejdříve zadělejte na kvásek, a to tak, že droždí rozdrobíte do misky a rozmačkáte ho, přidáte cukr, lžičku mouky a vlažnou vodu. Přibližně za 15 minut bude kvásek připraven.
Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl, kvásek a rozpuštěné sádlo, ale ne horké. Vymíchejte těsto a nechte ho přibližně hodinu kynout. Po vykynutí upleťte pletýnky, vytvořte bulky a nakrojte je nebo těsto srolujte do tvaru rohlíků a na plechu vyloženým pečicím papírem nechte ještě 15 minut kynout. Poté potřete slanou vodou a pečte na 220 °C dozlatova.