4 nejoblíbenější tradiční i netradiční recepty na vánoční cukroví podle čtenářů

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 14.11.2023 07:00
Vánoční cukroví

A je to tady. Čas, kdy většina žen připravuje, nakupuje a plánuje, jaké cukroví bude péct. Nechte se inspirovat oblíbenými recepty našich čtenářů, výsledky jsou vynikající.

Cukroví k vánočním svátkům jednoznačně patří. Ačkoli všichni víme, že takové cukrovinky bez živin nejsou pro náš organismus příliš ideální, i tak si je rádi dopřejeme. Neboť právě cukroví, které voní po vanilce a skořici, přináší to správné kouzlo Vánoc. Jen si představte sledování pohádek bez voňavých vanilkových rohlíčků, které se rozplývají na jazyku. Jaké druhy cukroví mají v oblibě naši čtenáři?

Šlehačkové cukroví, které se rozplývá na jazyku

Těsto je po upečení křehké a je ideální, když ho ještě teplé obalíte v cukru. Například ve vanilkovém nebo skořicovém. Připravte si: 100 mililitrů smetany ke šlehání, 125 gramů másla, 250 gramů hladké mouky. Na obalování moučkový cukr a skořici nebo vanilkový cukr. Vynikající je také rozemletý kokos, který smícháte s moučkovým cukrem. Ze všech ingrediencí připravte těsto a dejte ho alespoň na 20 minut odpočinout. Poté posypte pracovní plochu moukou a vyválejte těsto na 5 mm silný plát. Vykrajujte tvary dle libosti a pečte na 200 °C 10 minut. Po upečení ještě teplé obalujeme v připraveném cukru. 

Šlehačkové cukroví

Domino kostky s vůní skořice

Vynikající kostičky zvané domino pochází z Rakouska a můžete je připravit s povidly a marcipánem, ale také s pomerančovým želé. Záleží na vás, čemu dáte přednost. Na perníkové těsto připravte: 200 g medu, 100 g másla či rostlinného tuku, 60 g cukru, 2 vejce, 300 g hladké mouky, 1 vrchovatou lžičku jedlé sody, 1 lžíci perníkového koření, špetku soli. V pánvi rozpusťte med, máslo a cukr. Jakmile suroviny vychladnou, zašlehejte vejce. Poté přisypte ostatní sypké suroviny a připravte těsto, které rozetřete či rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte na 180 °C přibližně 15 minut. 

Domino kostičky

Pokud budete připravovat želé, pořiďte si to dortové a smíchejte dva balíčky s 500 ml pomerančového džusu. Postupujte dle návodu na obalu výrobku. Chcete-li použít povidla, smíchejte je v misce s trochou rumu, ale nemusí být. Dále budete potřebovat marcipán. Jakmile perníkový plát vychladne, potřete ho želé a nechte jej ztuhnout, nebo ho potřete povidly. Rozválejte marcipán, který položíte na plát s náplní a necháte takto připravené cukroví alespoň hodinu odpočinout, nejlépe v lednici. Poté nakrájejte na malé kostičky, které zalijete rozpuštěnou čokoládou.

Citronové linecké cukroví

Suroviny na těsto: 500 gramů hladká mouka, 150 gramů másla, 150 gramů rostlinného tuku, 4 žloutky, kůra z jednoho citronu a lžička citronové šťávy. Do mísy prosejte mouku a přidejte povolené máslo, špetku soli, nastrouhanou kůru, žloutky, šťávu a připravte těsto, které necháte hodinu odpočinout. Poté vyválejte na tenký plát a vykrajujte kytičky, hvězdičky či tvary dle libosti. Pečte na 180 °C přibližně 6 minut. Hotové slepíme marmeládou dle chuti.

Ořechové pusinky

Ořechové pusinky s čokoládou

Připravte si: 3 bílky, 250 gramů prosátého moučkového cukru a 250 gramů namletých ořechů. Použít můžete vlašské, lískové i mandle. Ořechy umelte v mlýnku. Vyšlehejte bílky na tuhý sníh a opatrně pomocí vařečky vmíchejte cukr, následně oříšky. Pokud budete mít větší vejce, přidejte více ořechů i cukru. Konzistence musí být taková, aby se pusinky na plechu neroztekly. Poté vyložte plech pečicím papírem, zdobícím sáčkem vytvořte pusinky a na každou z nich dejte oříšek. Pečte při teplotě 150 °C 18 minut.

A pokud budete chtít, vyzkoušejte také ořechové hvězdičky s křehkou polevou

Mohlo by Vás zajímat

Mrkvový koláč
publikováno 28. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Levný mrkvový moučník, který je jednoduchý, vynikající a rychle připravený

Sazenice
publikováno 29. 2. 2024 autor Nikola Klementová

Jak na silné a zdravé sazenice, které poskytnou hojnou úrodu? Stačí pár lžic správně zvoleného hnojiva

České Švýcarsko
publikováno 29. 2. 2024 autor Petr Dostál

V Českém Švýcarsku bude v letošní sezóně zpřístupněno až 150 kilometrů tras

zavřít reklamu
×
Reklama