Jak správně připravit domácí škvařené sádlo, aby bylo lahodné – krok za krokem

18. 11. 2023 Nikola Klementová
Sádlo

Není nad domácí sádlo, které má tu nejlepší chuť. Jak ho správně vyškvařit, aby bylo povedené a opravdu lahodné? Vyzkoušejte náš postup.

Vepřové sádlo pomalu, ale jistě vytlačily různé margaríny, ale i jiné druhy olejů. Věděli jste, že jídlo připravené na sádle je mnohem lepší, než ho připravovat na rafinovaném slunečnicovém oleji? Nutno dodat, že ani se sádlem bychom to ve stravě přehánět neměli. Jelikož se blíží čas Vánoc, kdy se pečou oblíbené sádlovky, smaží řízky a tak dále, kvalitní sádlo s dobrou chutí by chybět nemělo. Navíc řízky na sádle jsou prostě vynikající. 

Výběr správného sádla

Vše samozřejmě začíná výběrem toho správného tuku, tedy syrového sádla. Pokud plánujete výsledek použít i na pečení, například na zmíněné sádlovky, kynuté těsto a tak dále, je tedy lepší vybrat takové, které neobsahuje vlákna masa a kůži. Vhodnou volbou je sádlo řemenové, tedy to, které se nachází na hřbetě čuníka. Je zároveň i kvalitnější a chutnější. Takové sádlo lze koupit v plátech či již nakrájené na kostky. Pokud máte na výběr a nevlastníte vlastní prase, kupte pláty či kostky u řezníka, nikoli v supermarketu.  

Jak vyškvařit sádlo

Někteří doporučují sádlo škvařit v remosce, u které nemusíte stát a míchat. My však dnes budeme škvařit sádlo v hlubokém hrnci, nejlépe se silným dnem. Co se týká přípravy sádla, nakrájejte ho na kostičky. Snažte se, aby byly všechny stejné a každá z nich měla přibližně centimetr a půl. Sádlo dejte do hrnce a podlijte ho trochou lžící vody a začněte škvařit. Nejdříve na nejvyšší stupeň, poté žár snižte a škvařte pozvolna, a to tak, aby obsah krásně bublal a zároveň šuměl.

Škvaření sádla

Ze začátku sádlo přikryjte pokličkou a škvařte. Stále však ale nahlížejte a kontrolujte, aby se sádlo nepřipálilo. Jakmile kousíčky sádla (škvarky) začnou zlátnout, poctivě míchejte. Nesnažte se proces urychlit a zvyšovat teplotu, ačkoli by vás to mohlo lákat. Tak by se škvarky akorát připálily. Jakmile sádlo přestane pěnit a škvarky budou mít zlatou barvu, sporák vypněte a nechte mírně vychladnout. Mezi tím opláchněte sklenice nebo sádlák a poté přes cedník slijte sádlo a škvarky uložte jinam. Připravte z nich například lahodnou pomazánku.     

Mohlo by Vás zajímat

Zoopark Zelčín
29. 11. 2023 Petr Dostál

Procházka podél dolního toku Vltavy nabízí bohatý doprovodný program

Vánoční kaktus
30. 11. 2023 Nikola Klementová

Proč vánočnímu kaktusu žloutnou listy: Jak mu pomoci, aby do Vánoc pookřál

Domácí Baileys
30. 11. 2023 Nikola Klementová

Baileys, se kterým o Vánocích zazáříte: Je jednoduché a jeho chuť je božská

Další příspěvky z kategorie Vaření a recepty

Máte chuť na nějakou lahůdku, která bude rychle připravená?…
5. 10. 2023 Nikola Klementová

Jogurtové langoše bez kynutí: Chutný oběd, který je za pár minut připravený

černá buchta
11. 10. 2023 Nikola Klementová

Černá buchta s ořechy: Rychlá dobrota, která je levná a pochutná si každý

Dýňové koblížky
16. 10. 2023 Nikola Klementová

Dýňové koblížky bez kynutí: Vynikající a rychlá dobrota ze zásob

Snažíte se po vánočních svátcích zhubnout nebo si rádi…
21. 2. 2023 Nikola Klementová

Rychlý oběd či večeře pro milovníky luštěnin

Tyčinky
26. 11. 2023 Nikola Klementová

Rychlé sýrové tyčinky ze smetanového těsta: Ideální na mlsání k televizi

Jablíčka na stromech nám již dozrávají, a tak už vymýšlíme, v…
1. 9. 2023 Nikola Klementová

Kypré jablkové řezy s vůní skořice, které jsou jednoduché a zvládne je i začátečník

zavřít reklamu
×
Reklama